Marte și Venus
se împacă

Secretul cuplurilor fericite

                                     de Dr. John Gray

 

Editura Litera
Colecția Introspectiv
Data publicării în limba română: 2019
Titul original: Men, Women and Relationships: Making Peace with the Opposite Sex
Traducere: Andreea Rosemarie Lutic
Număr de pagini: 320

 

Am auzit cu toții butada Bărbații sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus, ca expresie metaforico-amuzantă a unui adevăr demonstrat adesea, părând un soi de vorbă de duh din înțelepciunea populară imemorială.
În afară de aceia care cunoșteau deja fenomenul psihologico-literar ce a lansat-o, puțini s-au gândit că ea vine de la titlul unei cărți, scrisă în 1992, Men Are from Mars, Women Are from Venus, de Dr. John Gray, expert în comunicare și relații de cuplu.
O carte tradusă în peste 50 de limbi și vândută în 15 milioane de exemplare în întreaga lume.
O primă carte ce a fost doar începutul unui ciclu de volume – pe aceeași ofertantă temă – publicat de autor.

Un motiv al transformării sale în bestseller este, desigur, titlul provocator, ce se imprimă profund în memorie, pe lângă că trezește curiozitatea cititorilor. Dar faima lui Gray, care a tot crescut, până la definirea sa drept guru al relațiilor de cuplu, a fost sporită și dinspre mediul academic, prin organizarea de conferințe ale autorului în America și Europa.

Ideea comprimată – din spatele școlii lui de interpretare psihologică – este una de o simplitate care tinde spre eficiență: bărbații și femeile au moduri diferite de a gândi, a vorbi și a iubi.

Această deosebire naturală, dacă nu e conștietizată, poate deveni toxică pentru relațiile de cuplu, erodându-le.

Marte și Venus se împacă reia multe dintre ideile lansate de autor în primul său volum marțiano-venusian, prezentându-le în lumina unor noi analize și prin exemplificarea cu cazuri reale de probleme ale cuplurilor, care ilustrează situațiile abordate.

marte si venus

Comportamentul masculin și cel feminin au, deseori, manifestări diametral opuse.
De exemplu, bărbatul, în determinate momente ale zilei, de obicei când vine de la serviciu, are nevoie de solitudine temporară, acumulatoare de energii și restartatoare de planuri, de retragere într-o metaforică grotă a omului primitiv întors de la vânătoare.
Asta în timp ce femeia, dimpotrivă, simte o stringentă nevoie de comunicare, de împărtășire a propriilor sentimente cu alții, iar când insistența ei de a deschide subiecte care o preocupă se lovește de izolarea masculină în sine, ea trage concluzia că există o problemă chiar în relație.

Dar și în aceste condiții de contratimp comportamental, dialogul nu este deloc imposibil.
Odată ce se recunosc și se acceptă diferențele, totul devine mult mai ușor. Neînțelegerile dispar și relația se întărește, deschizând calea pentru a învața tot mai bine să apreciem, să iubim și să susținem în cel mai potrivit mod partenerul, persoana ce ne stă aproape.

Soluția mizează pe complementaritate, pe forța cuplului născută din contradicții și pe modelarea reciprocă a extremelor:

„… Adevăratele deosebiri dintre bărbați și femei sunt, de fapt, complementare, oferindu-i fiecăruia ocazia de a-și găsi echilibrul. Dacă eu sunt peste măsură de agresiv, e posibil să fiu atras de o persoană mai relaxată și mai receptivă. Prin relația cu ea, sunt capabil să mă conectez cu atributele mai relaxate si mai receptive din inconștientul meu. …”

Atunci când ne întrebăm care e problema, de ce relaţia noastră nu merge şi ne gândim că, pur şi simplu, poate nu suntem făcuţi unul pentru celălalt, că suntem prea diferiţi, e cazul să ne amintim că partenerul nostru vine de pe o altă planetă.
Bărbaţii sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus, iar obiceiurile de pe aceste planete sunt diferite.
Dacă învăţăm să respectăm apucăturile celuilalt, treaba va merge ca unsă; în caz contrar, vom continua să ne irităm unul pe altul, mai mult sau mai puțin conștient.

Dr. John Gray ne arată că secretul relaţiilor fericite constă în acceptarea diferențelor dintre noi. Metodele simple și practice pe care le descrie, bazate pe particularitățile fiecărui sex, ne vor ajuta:
Să ne înțelegem mai bine partenerul și să îl susținem.
Să ne cunoaștem pe noi înșine și să devenim mai buni.
Să soluționăm și să evităm conflictele.
Să fim capabili de a ierta.
Să ne găsim pacea interioară.
Să construim o relație de cuplu armonioasă.

Marte și Venus se împacă este un adevărat ghid pentru toți cei care doresc ca relația lor să dureze și să fie fericită.

O carte revelatoare și amuzantă ce furnizează un punct de vedere foarte util despre viața de cuplu, ajutând cititorii să obțină clarificări și să facă un pic de ordine în minunatul haos al combinațiilor romantice.

Nu pot să închei prezentarea volumului fără să amintesc și de povestea personală pe care autorul ne-a oferit-o în prefața sa, ca pe o alegorie a menirii educativ-salvatoare a acestuia.

Tatăl lui John Gray a fost jefuit de un autostopist care l-a închis în portbagajul propriei mașini, înainte de a o abandona. În timp ce victima se străduia fără succes să se elibereze, mașina staționată suspect a fost reclamată de două ori de locuitorii din zonă și poliția a răspuns la ambele apeluri, dar nu a reușit să o descopere din cauza indicațiilor de orientare neclare. Au găsit-o după al treilea apel, când deja era prea târziu și omul închis în ea murise asfixiat.

După înmormântare, băieții acestuia au cercetat mașina și John chiar a intrat în portbagajul care a fost închis peste el, pentru a vedea cum s-a stins tatăl lor.
Și-a trecut mâinile peste adânciturile din caroserie unde el lovise cu disperare și a văzut gaura pe care o făcuse printr-unul dintre faruri ca să intre aer. Instinctiv a întins mâna prin acel spațiu gol. Atunci, fratele lui aflat afară i-a spus: Vezi dacă ajungi la buton ca să deschizi portbagajul.
El și-a întins mâna încă puțin și a reușit.

Dintr-o lucrare doldora de formulări inteligente care merită toate citate, am ales această mărturisire a unei profesiuni de credință, pentru a ilustra gradul de implicare al autorului în analizele sale psihologice:

„… Dacă tatăl meu s-ar fi gândit să deschidă portbagajul în acest fel, ar fi trăit. Nici eu, când mă aflam înăuntru și încercam să ies, nu m-am gândit să-l deschid din exterior. A fost nevoie ca fratele meu, care era afară, să-mi spună cum să procedez.

Moartea tatălui meu m-a inspirat într-un mod profund. M-a făcut să înțeleg că am responsabilitatea de a-i ajuta pe cei care sunt încuiați în propria inimă, arătându-le «butonul» pe care trebuie să-l apese pentru a se elibera. …”

 

images (3)

 

Titlu disponibil la
Editura Litera 

litera