Iarna lumii

– al doilea volum din Trilogia Secolului 

    de Ken Follett

 

Editura RAO
Colecția RAO CLASS
Anul publicării: 2015
Titlul original: Winter of the World (2012)
Traducător: Bogdan Olteanu
Număr de pagini: 832
achiziționabilă pe Libmag și Târgulcărții.ro

 

Iarna lumii continuă Trilogia Secolului, seria monumentală a lui Ken Follett, deschisă de Căderea Uriașilor.
Așa cum Primul Război Mondial a fost nucleul incandescent al volumului precedent, Al Doilea Război Mondial marchează, prin vicisitudinile și atrocitățile sale, destinele personajelor în această continuare, la fel de bine documentată și exactă în a reproduce esența, atmosfera și sufletul unei epoci.

Panorama istorică se desfășoară de data aceasta între anii 1933, imediat după ascensiunea lui Hitler la putere, și 1949, pe parcursul întregii perioade militariste ce a urmat.

iarna lumii

Se reia firul epic prin urmărirea destinelor celor cinci familii din Germania, America, Rusia, Marea Britanie şi Țara Galilor, din perspectiva cărora au fost înfățișate evenimentele importante ale începutului de secol. Ele încearcă să se adapteze unor vremuri de intense transformări sociale, politice şi economice, începând cu instituirea celui de-Al Treilea Reich și-a celorlalte regimuri totalitare europene, continuând cu Războiul Civil Spaniol, persecuțiile împotriva diferitelor categorii etnice sau sociale, tragedia imensă a celui de-Al Doilea Război Mondial, lansarea primelor bombe atomice şi startul îndelungatului Război Rece dintre Statele Unite şi Uniunea Sovietică.

Povestea dinastiilor follettiene s-a ramificat şi întortocheat, odată cu trecerea anilor. Eroi principali devin în acest volum fiii și fiicele protagoniștilor din Căderea Uriașilor, părinții se mută în planul secund al acțiunii sau ies, unul câte unul, din scenă.

Înfrângerea din Primul Război Mondial a incrâncenat germanii, în primul rând împotriva politicienilor din propria țară, de care se simt trădați, atâta vreme cât pe front consideră că au luptat cel puțin la fel de bine ca adversarii. Criza economică mondială a agravat situația populației, astfel încât soluția unui dictator izbăvitor care să ofere locuri de muncă și să facă ordine în societate a părut brusc, multora, cea mai atractivă idee.

Walter von Ulrich, deputat social-democrat și soția sa Maud (născută Lady Fitzherbert), care scrie articole contra naziștilor la o revistă de opoziție, își văd curând viața dată peste cap de violența cu care drepturile civile sunt peste tot atacate.
Fiica lor, Carla von Ulrich iese accelerat din seninătatea copilăriei, sub presiunea șocantelor evenimente din jur. Fratele ei mai mare, Erik este influențat de propaganda hitleristă și se dezice de credințele alor săi, pentru a se dedica trup și suflet intereselor noului regim.

winter 5

În cursul acestor turbulențe periculoase, sosesc în vizită din Anglia, Ethel, vechea prietenă a lui Maud, și fiul ei Lloyd Williams, student la limbi moderne, la Cambridge. El dorește ca în călătoria din Germania să-și îmbunătățească limba germană vorbită, iar mama lui se documentează pentru a scrie o carte despre brutalitatea fascismului. Amândoi vor fi puternic marcați de cele văzute în ochiul ciclonului, a cărui forță distructivă nu o percepeau încă.

Întors la Cambridge, tânărul Loyd o întâlnește pe Daisy Peshkov, o fată bogată, care după ce a fost umilită de societatea elitistă americană, din cauza trecutului tatălui său, Lev Peshkov, gangster cu origini ruse, are drept scop să-și dobândească respectul care mereu i-a lipsit, printr-o căsătorie în cadrul nobilimii britanice. Lloyd se îndrăgostește de frumoasa străină, dar ea îl preferă pe vicontele Aberowen Boy Fitzherbert, membru al Uniunii Fasciștilor Britanici și nimeni altul decât fratele vitreg al lui Lloyd, pentru că, așa cum știm din Căderea uriașilor, el este bastardul contelui Fitzherbert.

Vladimir Peshkov, fiul generalului sovietic Grigori Peshkov, dar al cărui tată biologic e tot Lev, este ofițer de spionaj al Armatei Roșii și înființează celule de informatori în Germania și Statele Unite. Luptă în Războiul Civil din Spania și în Bătălia pentru Moscova, iar mai târziu este implicat în încercarea de obținere a planurilor bombei atomice americane.

Woody Dewar și Charles Dewar, băieții senatorului Gus Dewar trăiesc perioada interbelică și intrarea în conflagrația mondială, din perspectivă americană, bifând evenimentele cu cea mai dramatică încărcătură pentru Statele Unite: Pearl Harbor, Bătălia de la Midway și Debarcarea din Normandia, cu a sa D-Day / Ziua-Z.

winter 1

Am amintit doar câteva dintre cele mai importante personaje ale seriei, pentru a retrezi interesul față de destinul acestora, cititorilor care sunt sigur că le-au îndrăgit în primul volum, și a le prezenta descendenții, tinerii membri ai familiilor protagoniste, ce vor avea de înfruntat vremuri chiar mai grele decât cele prin care au trecut părinții lor.

Poate că intersectarea repetată a celor cinci clanuri și chiar corelarea lor cu cele mai importante secvențe ale istoriei sună un pic a serial TV care exploatează în toate situațiile același grup de personaje, ca să nu spun chiar a soap opera sau a telenovelă, dar asta numai într-o condensare rezumativă.

În narațiunea fluidă a lui Ken Follett, cu legături raționale și amănunte realiste de viață, unde fiecare mutare pe tabla de șah are logica jocului și efecte explicabile, niciodată nu ai vreun moment de dare a ochilor peste cap, în genul: Acum și asta li se întâmplă!… Nu, doar trăiești cu sufletul la gură suspansul și apreciezi informația acumulată prin incursiuni istorice în locuri și momente temporale cunoscute sau mai puțin cunoscute.

winter 2

Marea istorie este făcută din poveștile de viață individuale ale oamenilor obișnuiți, par să spună cărțile lui Follett. Scriitorul are foarte mare grijă ca ele să nu fie numai cele ale învingătorilor, măcar în opera sa.

Nu e corectitudine politică în ilustrarea ideii că sunt cetățeni buni și răi în toate țările, ci realism al restaurării epocii.
Iar faptul că autorul îndrăznește să prezinte trupele sovietice, așa cum au fost, la fel de criminale în cucerirea Berlinului, precum cele germane, în timpul ocupării Rusiei, practicând violul în masă și săvârșind abuzuri inimaginabile împotriva populației civile, apare chiar ca un gest de sfidare a abordării clișeice din zilele noastre, când de teamă să nu se ofere vreo scuză nazismului, se trec de multe ori sub tăcere ororile la fel de mari ce pot fi atribuite celeilalte celebre doctrine inumane a omenirii: comunismul.

winter 8

Iarna lumii este un roman dramatic, pasionant și tumultuos, ca partea de veac pe care-o descrie.

Prin combinația complexă de istorie și aventură, ce cucerește orice categorie de cititori, Trilogia Secolului se impune deja ca o operă de referință pentru mai multe genuri literare și este pe drumul spre clasicizare, drept o capodoperă universală, menită să încânte noi și noi generații.

Titlurile romanelor care alcătuiesc The Century Trilogy sunt:

Căderea giganților (2014) / Fall of Giants (2010)

Iarna lumii (2015) / Winter of the World (2012)

Capătul veșniciei (2016) / Edge of Eternity (2014)

 

images (3)

 

Romanele lui Ken Follett pot fi achiziționate pe site-ul librăriei Libmag și din anticariatul online Târgul Cărții, la cel mai bun preț

libmag

targul-cartii