Menajera

de
Freida McFadden

.

Editura Bookzone
Anul publicării în limba română: 2023
Titlul original: The Housemaid (2022)
Traducerea: Mihaela Apetrei
Număr de pagini: 384

.

Menajera este un thriller psihologic captivant și neconvențional, ce reușește să-și mențină cititorii într-o constantă nesiguranță cu privire la direcția înspre care își va îndrepta acțiunea și adevăratele intenții ale personajelor principale, subminând cu măiestrie orice deducții anticipative.

Millie Calloway a fost recent eliberată condiționat din închisoare.
Afară, găsirea unui loc de muncă a devenit destul de dificilă pentru ea și nu își poate permite să fie pretențioasă cu ofertele care mai apar.
Ajunge să doarmă în mașină, neputând plăti chiria unei locuințe, așa încat are impresia că soarta o favorizează brusc atunci când este angajată să lucreze ca menajeră la luxoasa reședință a familiei Winchester.

Ceea ce însă părea la început a fi un mare noroc se transformă rapid într-un coșmar domestic.
Nu ar fi foarte deranjantă mica mansardă sinistră unde e găzduită, dar angajatoarea ei, Nina, încearcă să o înnebunească, creând probleme parcă doar pentru a o trage pe Millie la răspundere.
Mai mult, aceasta inventează minciuni ciudate despre propria fiică, Cecelia, în vârstă de nouă ani, în timp ce îl aduce pe soțul ei, Andrew, în pragul depresiei.

În ciuda atmosferei de rău augur care o înconjoară, Millie continuă să lucreze în impresionanta vilă a familiei, îndurând toată umilința, încercând să-și refacă viața si sa adune bani pentru a deveni independentă.

Atunci însă când menajera, profitând de plecarea stăpânei de acasă, îndrăznește să iasă cu soțul acesteia la un spectacol unde el avea două bilete, purtând una dintre rochiile albe impecabile ale Ninei, comite un păcat capital ce pune în mișcare un lanț de evenimente care amenință să degenereze cumplit.

Nina își intensifica încercările de a o duce pe Millie înspre disperare și nebunie totală, dar fosta pușcăriașă nu este pregătită să cedeze fără luptă.
De fapt, ea are un atu în mânecă, unul pe care spera să nu fie nevoită să-l dezvăluie niciodată.
Soții Winchester nu au idee cu adevărat cine este sau de ce este Millie capabilă, așa că proaspăt eliberata din închisoare e pe cale să le arate cât de adânc pot tăia cu adevărat ghearele sale.

Menajera

În Menajera, Freida McFadden realizează performanța de a-și face cititorii să nu mai fie siguri cu cine ar trebui sa țină.

Povestea începe prin a ne prezenta o Millie pozitivă, determinându-ne să credem că va fi, fără îndoială, victima care va lupta împotriva agresorului insidios.

Cu cât aflăm mai multe despre cele două femei, cu atât lumile lor interioare apar mai nuanțate și devine mai dificil să stabilim cu exactitate cine este cu adevărat bună sau rea, dintre cele două.
Ambele au motivele lor pentru a face tot ceea ce fac, precum și propria cotă de schelete îngropate în cimitirul trecutului.
Paradoxal, cu cât se înfruntă mai mult, cu atât mai clar se dezvăluie asemănările lor caracteriale.

Deși ar putea fi retrogradat într-un rol mai degrabă secundar, fără capitole dedicate lui, Andrew Winchester rămâne totuși o piesă integrantă a puzzle-ului, iar prezența sa în poveste este utilizată cu efect maxim, adăugând un alt strat de complexitate dinamicii dintre locuitoarele casei.

Cea mai mare parte a romanului se concentrează pe relațiile dintre acești trei protagoniști, extrem de disfuncționale și contorsionate, uneori amuzante, alteori înspăimântătoare – interacțiunile lor creând tensiune de toate genurile.

Serviciul de menajeră era ultima șansă a lui Millie de a începe o nouă viață. Șansa de a se reinventa, de a fi altcineva. Dar în curând va afla că secretele familiei Winchester sunt mult mai întunecate decât ale sale…

În fiecare zi, face curățenie în casa imensă. O ia pe fiica lor de la școală. Gătește o cină delicioasă și se retrage în cămăruța sa de la mansardă. Încearcă să ignore faptul că Nina face mizerie doar ca să o privească cum curăță. Trece cu vederea toate minciunile absurde pe care stăpâna casei le spune și tace de fiecare dată când ea o acuză pe nedrept.

Îi este mult mai greu să-l ignore pe soțul ei perfect, Andrew, cu șarmul lui blând și zâmbetul frumos. Visează uneori să fie în locul Ninei, să aibă viața ei, hainele-i scumpe, brațele soțului său în jurul ei.

„Andrew mă urmărește cu privirea când plec spre debaraua cu materiale de curățenie (care este un pic mai mare decât baia mea din mansardă), îndes mătura înăuntru și apuc aspiratorul. Are pe față o expresie chinuită. Încă își dorește să-mi spună lucrul acela pe care voia să mi-l împărtășească acum un minut. Dar nu poate — nu cu Nina în cameră. Sau poate că da.
— Trebuie să vorbim mai încolo, îmi murmură el la ureche, chiar înainte de a o urma pe Nina în living, ca să aștepte să termin de curățat.
— OK?
Dau din cap. Nu știu despre ce vrea să vorbim, dar o iau ca pe un semn bun. Am convenit deja să nu vorbim despre ce s-a petrecut în noaptea aceea, la Plaza. Așa că, dacă vrea să retrăiască momentele acelea… N-ar trebui să sper la prea mult, totuși.”

Ce nu ar fi trebuit să ignore însă este faptul că ușa camerei care i-a fost repartizată se încuie doar din exterior.

Nu-i nimic, soții Winchester nu știu cu adevărat cine este Millie. Nu au nicio idee de ce e în stare…

Un thriller-fenomen, nominalizat la Premiile 2022 Goodreads Choice, în categoria „Cel mai bun thriller & mystery al anului”!

Autoare de bestsellere Amazon, USA Today și Publisher’s Weekly, cu 27 de cărți lansate, traduse în peste 30 de limbi, Freida McFadden jonglează cu thrillerele psihologice și romanele medicale, fiind la bază doctor specializat în leziuni cerebrale.
Freida locuiește cu soțul și pisica ei neagră într-o casă veche, cu vedere la ocean, desprinsă parcă dintr-un film de groază.

.

images (3)

.

Romanul
poate fi achiziționat în librării sau pe
site-ul editurii

Bookzone