Puiul de cuc 

de
Camilla Läckberg

.

Editura Trei
Colecția: Fiction Connection
Anul publicării în limba română: 2024
Titlul original: Gökungen (2023)
Traducere: Cristina Ekholm
Număr de pagini: 456

.

Puiul de cuc este un roman detectivistic scandinav de atmosferă, ce are ca scenă de desfășurare înalta societate intelectuală suedeză, lumea culturii, pătrunzând în cercul artiștilor și scriitorilor locali, pe care-i vizează un criminal misterios.

Fjällbacka e o mică localitate situată pe coasta de vest a Suediei, cunoscută pentru frumusețea peisajului său marin, cu stânci spectaculoase și arhipelaguri pitorești. De-a lungul anilor, Fjällbacka a devenit un decor popular pentru operele scriitoarei suedeze Camilla Läckberg, născută acolo.

Camilla Läckberg utilizează Fjällbacka ca locație centrală în multe dintre cărțile ei, inclusiv în seria de romane polițiste cu același nume, unde localitatea devine un personaj în sine în poveștile sale, contribuind la atmosfera sumbră și tensionată a acțiunii.

La Fjällbacka a sosit toamna și o ceață densă refuză să-și slăbească strânsoarea asupra coastei.
Chiar dacă majoritatea turiștilor au plecat deja, în oraș se fac pregătiri pentru o importantă expoziție fotografică: Rolf Stenklo, cunoscut artist vizual, urmează să expună lucrările sale cele mai intime/personale, iar curiozitatea privind ce va dezvălui expoziția este mare.

Când însă mai sunt doar două zile până la inaugurare, cineva intră în galerie și îl ucide.

Puțin mai târziu, și casa celebrului scriitor Henning Bauer, candidat la Premiul Nobel pentru Literatură aflat într-un blocaj creativ total, este tulburată de o brutală agresiune.

Este greu de crezut că crimele nu sunt cumva legate.

Cu atât mai mult când se dovedește că cei doi bărbați se cunoșteau bine, fiind amândoi printre fondatorii clubului Blanche, un club cultural deschis numai unui număr restrâns de aleși.
Centru de putere și loc de stabilire a contactelor necesare pentru a-ți face drum în lumea schimbătoare a artelor, Blanche este o oprire obligatorie pentru oricine vrea să obțină faimă și vizibilitate cu un roman, o colecție de poezii sau vreo instalație luminoasă arhitecturală.

Autoarea de romane Erica Falck este soția lui Patrik Hedström, detectiv activ în poliția locală.
Cuplul, având trei copii încă mici, își testează serios angajamentele profesionale, mai ales după ce, în timp ce se anchetează moartea misterioasă a fotografului Rolf, are loc o agresiune sângeroasă în casa familiei Bauer, într-o mare vilă de pe insula Skijalero, unde întreaga familie se reunise la o petrecere.

În vreme ce anchetele lui Patrik și ale echipei sale avansează greoi, Erica se apucă de o nouă carte.
În cercetările ei asupra unui caz de omor din 1980, aceasta reușește să găsească o legătură directă cu Blanche și persoanele implicate în evenimentele care au zguduit recent Fjällbacka.
O dovadă că ecoul minciunilor răsună întotdeauna pentru mult timp.

Puiul de cuc - recenzie

O mare parte din farmecul romanului constă în abilitatea autoarei de a jongla între două perioade temporale.

Este 1980 când în Stockholm, câțiva artiști prieteni, Henning și Elisabeth, Ole și Susanne, Rolf și Ester, înființează o fundație culturală foarte rafinată și elitistă – Blanche.
Grupul se adună în jurul lui Lola, o frumoasă trans, mamă/tată a unei fetițe de șase ani, Pytte, un soi de mascotă pentru gașca de adulți aparent fericiți, dar care, se va descoperi în lectura romanului, ascundeau secrete șocante, abil mascate.

În prezent, familia model constituită de Erica și Patrik se confruntă cu alte familii implicate în investigații, majoritatea cu mari probleme interne, nedetectabile la prima vedere, din exterior.

Puiul de cuc este un mystery-thriller în care cele mai rele instincte umane sunt scoase la iveală, punând încă o cărămidă literară la faima și succesul autoarei.

Jean Edith Camilla Eriksson, mai bine cunoscută sub numele de Camilla Läckberg (născută la Fjällbacka, în 30 august 1974), este o cunoscută scriitoare suedeză.
Absolventă în economie și angajată într-o profesie legată de lumea marketingului, ea descoperă pasiunea pentru scris în tinerețe. Ceea ce începe ca un hobby, însă, se transformă curând într-un adevărat loc de muncă, deoarece romanul său de debut devine primul dintr-o lungă serie de romane îndrăgite de publicul suedez și nu numai!

Camilla Läckberg a debutat în 2003 cu Prinţesa gheţurilor, primul volum al seriei Fjällbacka, care a fost primit cu entuziasm de critici și i-a adus în scurt timp un număr imens de cititori.

Consacrarea sa ca autoare de bestsellere a venit odată cu cel de-al treilea roman al seriei, Cioplitorul în piatră, nominalizat pentru „Cel mai bun roman crime al anului” de Swedish Crime Writers’ Academy.

Läckberg este unul dintre cei mai citiți autori suedezi, cu cărți vândute în 35 de milioane de exemplare în peste 60 de țări.
A scris 11 volume din seria bestseller internațional Fjällbacka, și două romane din seria Faye Adelheim.
La Editura Trei, au mai apărut Prințesa ghețurilor, Predicatorul, Cioplitorul în piatră, Piază rea, Copilul german, Sirena, Paznicul farului, Făuritoarea de îngeri, Îmblânzitorul de lei și Vrăjitoarea (în seria Fjällbacka), precum și Colivia de aur și Aripi de argint (seria Faye Adelheim) și Cutia și Cult, scrise împreună cu Henrik Fexeus.

Puiul de cuc este al 11-lea roman din seria Fjällbacka – fiecare dintre ele se poate citi individual.

logo Analogii - Antologii

Articolul face parte dintr-un blog-tur organizat cu ocazia apariției în limba română a romanului.

Puteți citi alte opinii despre carte, pe paginile:

Literatura pe tocuri
Biblioteca lui Liviu
Cărțile mele și alți demoni
Anca și Cărțile
Ciobanul de azi
CITESTE-MI-L
Falled
Fata Cu Cartea

images (3)

Volumul
poate fi achiziționat în librării sau pe
site-ul editurii

Editura Trei - logo