Joc mortal

de
Michael Caine

.

Editura Niculescu
Niculescu Fiction

Anul publicării în limba română: 2024
Titlul original: Deadly Game (2023)
Traducere: Adina Pintea
Număr de pagini: 376

.

Romanul Joc mortal, scris de legendarul actor britanic Michael Caine, urmează programatic rețeta clasică a unui thriller polițist cu anchetă desfășurată contracronometru.

Ingredientele sale sunt specifice genului: o amenințare teribilă sub forma unei arme radioactive, un protagonist carismatic și competent, plus o serie de antagoniști periculoși, fiind condimentate cu o doză zdravănă de subtil umor englezesc.

Harry Taylor, inspector-șef detectiv al poliției metropolitane londoneze din Unitatea pentru Operațiuni Speciale a Scotland Yardului, trebuie să recupereze un container cu uraniu-235 dispărut, care ar putea provoca o catastrofă urbană.

Problema este semnalată mai întâi într-o groapă de gunoi din estul Londrei, de unde containerul suspect a dispărut misterios, după ce doi angajați care l-au găsit au fost lăsați inconștienți.

Sub presiunea timpului, a unei amenințări iminente, Taylor și echipa sa sunt în alertă maximă pentru a localiza materialul periculos și a preveni un dezastru.

Harry Taylor nu respectă birocrația sau reputațiile politice, dar este excelent în prinderea infractorilor.

Toate abilitățile sale neortodoxe sunt necesare când containerul metalic cu material radioactiv, găsit în groapa de gunoi din Stepney, dispare după un raid violent.

Joc mortal - Michael Caine - Editura Niculescu - recenzie

Cu agențiile de securitate din întreaga lume în stare de alarmă, Harry și echipa sa neconvențională au misiunea să iasă pe teren în căutarea unui indiciu.

Curând, au doi suspecți complet diferiți: aristocratul dealer de artă Julian Smythe din Londra și oligarhul Vladimir Voldrev din Barbados.
Presiunea devine tot mai mare, iar întrebarea este cât timp are Harry și câți alți jucători se vor alătura acțiunii înainte ca uraniul lipsă să producă vreo tragedie de proporții.

Michael Caine creează un univers unde clișeele genului sunt parodiate cu subtilitate, dar acțiunea te prinde și are intensitate.

Avem lupte corp la corp, schimburi de focuri și momente de tensiune în care soarta protagoniștilor este incertă.

Antagoniștii sunt conturați în tușe groase: un baron al drogurilor din Anglia, un mafiot rus, și liderul unui cartel mexican, fiecare reprezentând o amenințare specifică și faultându-se reciproc, chiar cu riscul de a ajuta neintenționat poliția.

Caine țese o poveste plină de suspans, ironie și acțiune explozivă, culminând într-o confruntare finală spectaculoasă.

Stilul în care e scrisă cartea aduce cu un scenariu de film, iar modul în care personajele vorbesc și acționează amintește de rolurile dure ale autorului în filme.

Deși thrillerul Joc mortal tratează probleme reale și contemporane, cum ar fi amenințările biologice și conflictele geopolitice, tonul narativ păstrează o notă ironică și permanent conștientă de clișeele genului.

Astfel, acesta nu este un roman de spionaj clasic, ci mai degrabă o omagiu parodic adus spy-thrillerului, oferind în același timp o lectură captivantă și plină de adrenalină.

images (3)

Articolul face parte dintr-un blog-tur organizat cu ocazia apariției în limba română a romanului.

logo Analogii - Antologii

Puteți citi alte opinii despre carte, pe blogurile:

Literatura pe tocuri
Biblioteca lui Liviu
Cărțile mele și alți demoni
Anca și Cărțile
Ciobanul de azi
CITESTE-MI-L
Falled
Fata Cu Cartea

images (3)Romanul
poate fi achiziționat în librării sau pe
site-ul editurii

logo editura niculescu