ARGO

 

Titlul original: Argo
An lansare: 2012
Durată: 120 minute
Actori: Alan Arkin, Bryan Cranston,  Ben Affleck,  Clea DuVall,  John Goodman
Regizor: Ben Affleck
Gen: Drama, Thriller
Distribuitor: provideo.ro

 

   Theran 1979. Iranul este in haos revolutionar, conducatorul detestat al tarii, sahul Mohammad Reza Pahlavi, a fugit in America, iar ayatollah-ul Khomeini si fanaticii sai religiosi au proclamat Republica Islamica. Strazile sunt sub stapanirea garzilor revolutionare, rafuielile cu oamenii vechiului regim se fac prin executii sumare si furia anti-occidentala in randul populatiei este alimentata de discursuri si manifestatii in care sunt scoase in evidenta ororile infaptuite de fosta conducere, sprijinita de americani si alte democratii apusene, tocmai de teama unei alunecari a Iranului inspre comunism (suntem in plin Razboi Rece) sau islamism, dar si din interese economice ale marilor companii petroliere internationale amenintate de nationalizari si confiscari sub o oranduire mai putin favorabila. In spiritul interventionismului american de la acea vreme se considera acceptabila trecerea cu vederea a unor excese de putere pentru a asigura stabilitatea acesteia, fiind celebre cazurile din Orient si America Latina care le-au explodat in fata strategilor politici din USA.

Multimi turbate de furie cer predarea sahului, inconjurand ambasada americana si, la un moment dat, intr-un mod mai mult sau mai putin organizat erup in sediul acesteia, cucerind-o si luand ostatici 52 de membri ai personalului diplomatic. Sase dintre ei reusesc sa scape printr-o alta intrare neasediata si se refugiaza in locuinta ambasadorului canadian.

recenzie Argo 5

   Inainte ca asa-zisii studenti iranieni (sau poate unii chiar asta erau – dar, clar, ideea universitara a fost folosita pentru a nu se asocia responsabilitate politica actiunii inacceptabile international si a parea totul doar indignare locala necontrolata) sa puna stapanire pe ambasada si sa dea startul unei crize care a tinut lumea cu sufletul la gura patru sute patruzeci şi patru de zile, multe documente au apucat sa fie distruse, astfel ca revolutionarii nu au idee pentru moment cati oameni erau in ambasada. Dar o multime de copii pusi sa lipeasca hartiile si pozele franjurate, ca la refacerea unui puzzle, lucreaza la remedierea acestui lucru, fapt real de care filmul se foloseste pentru a creste suspansul si urgenta necesitatii scoaterii cumva a celor sase americani din toata acea nebunie.

Se porneste de la ideea ca publicul a fost saturat cu informatii despre evenimentele istorice cunoscute drept Criza ostaticilor din Iran si nu se mai urmareste deloc soarta celor 52 de retinuti din ambasada, pelicula concentrandu-se pe cei sase iesiti din cladirea oficiala, pierduti intr-un oras ostil, unde in orice moment ar putea fi tradati, capturati sau executati ca spioni. La fel de genuin ca restul momentelor surprinse, cazul incercarii de extractie a celor sase diplomati a fost desecretizat doar in 1997, sub presedintele Bill Clinton.

recenzie Argo 1

Pentru cine totusi nu stia multe chestii nici despre grupul ostaticilor si ramane dupa film cu intrebarea ce s-a intamplat cu ei, spicuiesc cate ceva din ce am gasit pe net, incercand sa nu ma afund in amanunte pentru ca precis este un film si despre subiectul acesta si poate vreti sa-l vedeti fara multe spoilere: Dupa negocieri indelungate in timpul carora asupra membrilor misiunii diplomatice au avut loc tot felul de abuzuri emotionale (e surprinsa si in Argo o executie mimata ce distrugea nervii condamnatilor care nu stiu daca de data asta le-a venit sfarsitul sau nu), dupa o incercare esusata a Delta Force de eliberare, in care 8 militari americani si-au pierdut viata, dupa indelungi presiuni internationale si dezbateri publice, pana la urma, in 1981, prizonierii sunt repatriati imediat dupa ce noul presedinte, Ronald Reagan, depune juramantul de initiere a mandatului.

   Dar misiunea descrisa in Argo este una contra-cronometru. Pentru scoaterea celor sase fugari din Iran se iau in considerare idei care de care mai fanteziste si castiga chiar cea mai fantasmagorica dintre ele. Agentul CIA specializat in extrageri de persoane din mediu ostil, Tony Mendez (interpretat retinut, dar autoritar, chiar de regizorul-actor Ben Affleck – aproape irecognoscibil cu look-ul de anii ‘70), vine cu ideea traznita, inspirata de un serial SF pe care il privea baietelul sau, sa alcatuiasca echipa de productie a unui film in mijlocul careia sa-i includa si pe diplomati, drept cetateni canadieni care ar iesi din tara dupa studierea posibilelor locatii de filmare.

Un film stiintifico-fantastic cu producator real si verificabil pentru cei ce s-ar interesa despre el la Hollywood. Cu scenariu, schite scenografice, studio posesor de numar de telefon care sa confirme povestea si reclame in reviste de profil ca Variety.

Un vechi script intitulat Argo este pescuit dintre multele mucegaind in asteptare si sunt cooptate in echipa doua personaje simpatice care aduc o doza de umor hollywoodian in actiunea atat de dramatica, John Chambers, un specialist în machiaj castigator de Oscar (jucat plin de vigoare bonoma de marele si la propriu si la figurat John Goodman), si Lester Siegel, un producator adevarat, care functioneaza pe post de antrenor smecheras (interpretat cu la fel de multa savoare de Alan Arkin).

 Intreaga desfasurare a misiunii este magistral orchestrata din punct de vedere al dozarii suspansului si a cresterii tensiunii pana la un nivel angoasant. Desi doar la al treilea film regizat, Ben Affleck se dovedeste deja un talent si in acest domeniu al cinematografiei.

Refacerea perioadei istorice e si ea remarcabila, de la genul de freze, haine si masini, la multimea revolutionara sufocanta, toate au fost recreate perfect. Acest lucru e si mai evident la genericul de final, unde curg in paralel fotografii reale si imagini din film, cand poti observa inclusiv o asemanare foarte mare intre diplomatii care au trecut cu adevarat prin toate astea si actorii folositi pentru rolul ostaticilor.

recenzie Argo 4

   Un film care desi are elemente de thriller politic si chiar de documentar, este in primul rand o poveste cu oameni obisnuiti aflati intr-o situatie limita, ce te tine cu sufletul la gura cum putine alte povesti reusesc. Privirea amuzant-cabotina aruncata asupra romantismului de odata al Hollywoodului, implicat ca sistem in misiunea salvatoare, vine drept un bonus, un deliciu suplimentar, dar se pliaza si ea perfect genului de emotie pe care il produce scenariul.

Nu-mi pot imagina vreun spectator al filmului care sa spuna la sfarsit ca nu a fost foarte bun. Cred ca pana si militantii islamici ar recunoaste ca nu e deloc  propaganda americana pe care o anticipau, si ca dincolo de faptul real ca niste coreligionari s-au lasat temporar aburiti de basme SF, macar se recunoaste implicarea Americii in sustinerea regimului criminal al sahului, sau ce alte satisfactii marunte de genul asta ar mai gasi si ei ca sa justifice de ce le-a placut.

Un film despre un film care nu a existat, dar a devenit astfel mult mai celebru decat daca ar fi fost facut: ARGO – „Sa te sp-ARGO!”

images (3)

Thriller-ul Argo  poate fi comandat pe site-ul provideo in varianta blu-ray si DVD

Argo Film provideo