Gravity / Misiune în Spatiu

 

Titlul original: Gravity
An lansare: 2013
Durată: 91 minute
Actori: Sandra Bullock, George Clooney
Regizor: Alfonso Cuaron
Gen: SF, Thriller
Distribuitor: provideo.ro

 

   Un film de exceptie, foarte bine documentat, pe care nu l-as incadra intre peliculele science fiction, cel putin nu in sensul termenului perceput de cinefilul serios care nu se impaca nicicum cu fictiunile stiintifice clasice. Pentru ca nu are nici extraterestri, nici planete indepartate, nici inventii spectaculoase, nici vreo tehnologie inexplicabila – toate modulele, satelitii, navetele, fiecare program de computer si fiece bucatica de cablu exista exact in aceasta forma si se invart in jurul nostru, in spatiul foarte apropiat.

Actiunea se desfasoara 99% in exteriorul atmosferei terestre si 90% in imponderabilitate, dar chiar cu procentele astea, raman la opinia ca adevarata incadrare ar fi cel mult la tehno-thriller. Clar, THRILLER, si inca din cel mai intens si tensionat, dincolo de componenta de extrema originalitate.

   Scris de regizorul Alfonso Cuaron impreuna cu fiul sau Jonas, ca un proiect de suflet al celor doi, scenariul e simplu, scenografia este insa mareata, rezultata din infinitatea universului perceputa mai terifianta ca niciodata.

gravity 8

   In timpul unei rutiniere misiuni spatiale experimentale de cercetare si intretinere, are loc un accident catastrofal care lasa izolati in cosmos doi astronauti, in conditiile in care aproape toate habitaclurile lor artificiale au fost distruse.

Doctor Ryan Stone (Sandra Bullock) o specialista in domeniul bioingineriei, aflata la prima iesire in afara atmosferei si astronautul veteran Matt Kowalsky (George Clooney), un veteran al lansarilor pe orbita, care se afla la ultima misiune de comanda inainte de pensionare, vor trebui sa improvizeze printre ramasite pulverizate si epave o strategie de reintoarcere pe Pamant, pentru ca nimeni nu-i poate recupera deocamdata.

gravity 2

Salturile de la o unitate spatiala perforata la alta, pe langa castile si chipurile gaurite ale colegilor, pericolul continuu al unei ancorari gresite care-i poate trimite sa pluteasca incontrolabil in imensitatea cosmica pentru totdeauna, fiecare respiratie care consuma din rezerva de oxigen in curs de epuizare, toate compun o atmosfera claustrofobica, aproape dureros de sufocanta.

Lumina, jocul camerei, incadraturile cinematografice, sunetele gafaite in casca sau ciocnirile titanice absorbite de vid, toate sunt gandite si concentrate pentru a face din spectator un participant la lupta pentru supravietuire, un al treilea personaj invizibil ce se zbate, alaturi de Matt si Ryan, sa ramana in viata.

Image result for gravity movie gif

   Gravity urmareste insa un drum al salvarii, nu numai fizice, ci si interioare. O incordare a vointei care descopera in protagonisti resurse psihice extrase din amintiri si istorie personala, un izvor de motivatii ce tasneste din insasi dorinta de a gusta in continuare de micile frumuseti ale vietii.

Mai ales Sandra Bullock are, din punctul asta de vedere, un personaj feminin extrem de complex, poate chiar prea complex, pentru ca in mod realist ar fi putine sanse ca o femeie cu trecutul ei traumatic si problemele sale emotionale sa fie acceptata ca astronaut.

Eroul lui George Clooney e mai apropiat de siguranta si increderea in sine a unui specialist in ceea ce face, dar explicatia pentru calmul lui poate veni si din experienta sa mult mai mare in domeniu. El se pastreaza mereu ca un pol de stabilitate pentru eforturile pe care protagonista le are de infaptuit. Metaforic, devine pentru ea acel punct fix din exclamatia lui Arhimede: Dați-mi un punct de sprijin și voi muta Pământul din loc!

   E fascinant cat realism poate acumula filmul dintr-o constructie cu aspect atat de futurist si cosmologic, cu planeta albastra atarnand cand deasupra capului cand la picioare, mereu in zare, ca o alegorie a copilariei umanitatii.

Casa de care nu te poti inca indeparta fara sa te pierzi si pentru care merita sa faci toate eforturile spre a te intoarce la ea.

   Un gen de thriller cum nu a mai fost si cum nu poate rezulta decat intr-o alta iesire in nemarginirea angoasanta a spatiului… Cand apare pericolul sa iti alunece mana si sa cazi in vid, sa te prabusesti la nesfarsit cu Terra indepartandu-se si prefacandu-se intr-un punct tot mai mic, cu toate luminitele astrale stingandu-se, intr-o vesnica plutire spre intunecimea ce te absoarbe.

Nu pot sa imi inchipui ceva mai infiorator in vreun horror.

Image result for gravity movie gif

   Film recomandat, chiar si-asa, pentru toata lumea. Sigur-sigur va intari legaturile amoroase sau familiale constientizarea a cat de insignifiant este omul singur in universul asta oprimant de gigantic.

images (3)

Gravity / Misiune in spatiu poate fi achizitionat direct pe site-ul ProVideo in variantele de suport DVD  – blu-ray – 3D

gravity-misiune-in-spatiu-steelbook_244

provideo