Erori în folosirea semnelor de punctuație și de ortografie în limbajul cotidian

                              de Ilie-Ștefan Rădulescu

 

Editura Corint
Anul apariției: 2018
Număr de pagini: 304

 

   Editura Corint ne oferă un instrument didactic foarte util în biblioteca fiecăruia dintre noi, elevi sau adulți, o culegere-corectoare a celor mai des întâlnite Erori în folosirea semnelor de punctuație și de ortografie în limbajul cotidian. Cartea este scrisă de Ilie-Ștefan Rădulescu.

   Într-o societate în care limbajul are o dinamică extrem de puternică, este necesară prezența unui volum ce disecă exemple din viața cotidiană, pentru a sublinia importanța semnelor de punctuație și de ortografie.

Prin publicarea acestei lucrări se dorește tragerea unui semnal de alarmă asupra greșelilor des întâlnite în comunicările scrise și evitarea transformării lor în situații acceptate. În aceeași serie este prezent titlul Agramatisme în limbajul cotidian, semnat de același autor.

erori

   După alte două volume consacrate folosirii greșite fie a unor semne de punctuație, fie a unor semne de ortografie (conținând exemple din presa scrisă și audiovizuală a anilor 2001-2011), lucrarea de față (bazată pe extrase selectate din presa ultimilor ani) reflectă, conjugate, citate din ambele sisteme de semne grafice (respectiv virgula, punctul, două puncte, ghilimelele, linia de pauză, cratima, blancul, apostroful, majuscula, minuscula), utilizate în scrierile românești actuale.

Cele aproximativ două sute de erori de punctuație – care apar în lucrare – oglindesc „cultura gramaticală precară a utilizatorilor, incapacitatea lor (chiar dacă au studii superioare) de a întrebuința corect, în enunț (propoziție sau frază), regulile de punctuație, pentru a marca, în mod corect, în scris, pauzele, intonația sau întreruperea șirului vorbirii”. În general, folosirea greșită ori aberantă, precum și omiterea semnelor de punctuație duc nu numai la confuzii nedorite, ci și la denaturarea fondului de idei și afectiv al comunicării. Citatele comentate și corectate literar ilustrează pe deplin acest lucru.

   Cuprinsul cărții are o structură ușor de urmărit. Zece părți mari, abordând fiecare un subiect important. Mici capitole ale fiecărei părți, având propriul desfășurător tipic: titlul sugestiv, mic trailer pe care-l vom regăsi în conținut, prezentarea gramaticală a pricinei, citate tematice din scriitori celebri, fragmente reproduse din presă – cu incorectitudini – , iar în paranteze, formele corecte.

Prinzi foarte repede, astfel, și exemplele se impregnează ușor în memorie, fiind multe și destul de diverse.

Poate că limbajul din prezentarea fiecărui capitol ar putea fi mai puțin specializat și mai explicativ, nu toată lumea are clare în minte clasificările grămăticilor.

Cea mai mare problemă este însă, cu stilul autorului. Care e unul foarte… antagonizant. Asta provocând imediat o contrareacție cititorului. Deși nu sunt în categoria celor vizați de înțepăturile repetitive și aproape obsesive ale domnului profesor, m-am simțit deranjat de ele, în timp ce studiam cu toată atenția învățăturile gramaticale, cărora nu le poți reproșa nimic. Ce m-a sâcâit a fost, nu neapărat că tot trântea câte o scatoalcă jurnaliștilor la fiecare start de citate din articolele lor (Dumnezeu știe, le merită!), ci c-o făcea cu o incredibilă lipsă de subtilitate și că de prea multe ori erau aceleași.

Aș spune că, ne confirmă cu brio preconcepția generalizată despre lipsa talentului literar din arsenalul oricărui grammar nazi. Suspiciunea fiind că au ajuns fanatici ai gramaticii, tocmai din frustrarea de a nu reuși să se exprime imaginativ. Dar nu aș merge atât de departe cu analiza freudiană și-n cazul ăsta.

Cu sinceritate, poate-l ajută  să înțeleagă cum se vede atitudinea dânsului prin alți ochi, am să reproduc imaginea pe care mi-o stârnea în minte alternanța de profesionalism didactic, întrerupt de ieșirile necontrolate din echilibrul informativ. Cât timp se păstra în zona gramaticii, adică 99% din lectură, îmi apărea ca un cavaler strălucitor în armură indestructibilă, imbatabil și invincibil. Cum o dădea în devieri literare sarcastice, parcă și-ar fi dat jos coiful și zalele și se bălăcea în vreo râpă de lângă drum, hăulind cântece batjocoritoare împotriva celor pe care i-a masacrat până atunci. Îmi și închipuiam cum flăcăi zdraveni din tabăra inamică, antrenați în genul ăsta de războaie cu aruncat de săgeți, vin din toate părțile cu arcurile întinse, să-l prindă ieșit din aura protectivă a obiectivității și să-l ciuruiască.

Aș sugera editurii ca la următorul volum, să-i supravegheze autorului epitetele și limbajul de specialitate – care poate deveni și el mult mai prietenos, sau măcar mai explicativ –, astfel încât să treacă și de barajele celor pe care atâtea referiri la clasificări absconse ar putea să-i blocheze.

   Ilie-Ștefan Rădulescu s-a născut la 20 iulie 1934, în Bucureşti. A urmat cursurile primare, gimnaziale şi liceale în Călăraşi, apoi pe cele ale Facultăţii de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Bucureşti.

Licenţiat în filologie şi profesor, gradul I, de limba şi literatura română la Colegiul Naţional „Barbu Ştirbei”, din Călăraşi, a colaborat în presă, după 1970, cu sute de articole şi studii de specialitate.

A publicat, pe lângă volume de istorie literară şi teatrală, de critică literară şi memorialistică, şi volume consacrate limbii literare actuale.

A fost distins cu premii naţionale pentru „creaţie literar-publicistică” şi „eseu-istorie literară”, precum şi cu diplome de excelenţă din partea Guvernului României, a Ministerului Culturii şi Cultelor şi a Ministerului Educaţiei şi Cercetării. Este membru fondator al Societăţii Scriitorilor Români (Ştiinţă, Memorialistică, Tehnică), membru de onoare al Societăţii de Ştiinţe Filologice din România, cetăţean de onoare al municipiului Călăraşi.

   Am citit lucrarea asta din filă-n filă și, sigur, voi reveni de multe ori la ea. Oricine are treabă cu scrisul, ca pasiune sau profesie, ori doar este preocupat de corectitudinea propriei exprimări, sunt convins că va face la fel.

virgula 1

Cartea este disponibilă în librăriile din țară și pe site-ul Editurii Corint

images (3)

GECORINT