Al treilea geamăn

 

de
Ken Follett

 

Editura RAO
Categoria: Literatură Universală
Anul publicării în limba română: 2018
Titlul original: The Third Twin (1996)
Traducere: Bogdan Nicolae Marchidanu
Număr de pagini: 576
volum achiziționabil pe
Libris.ro

 

Al treilea geamăn este cartea lui Ken Follett care seamănă în cea mai mare măsură cu unele romane fără mult element fantastic ale lui Stephen King sau cu majoritatea thrillerelor realiste ale lui Dean Koontz.

În campusul universitar al orașului Baltimore, un dezaxat incendiază vestiarul fetelor aflate la dușuri, după activități sportive, și profitând de panica provocată, o violează pe una dintre ele, o asistentă de laborator, Lisa, amica doctoriței Jeannie Ferrami.

Jeannie este o tânără cercetătoare de la Universitatea Jones Falls, care conduce o serie de studii științifice experimentale asupra formării personalității și a deosebirilor ce apar între gemenii identici, în scopul de a demonstra că tarele ereditare ale unei minți criminale pot fi atenuate sau chiar eliminate, printr-o educație potrivită.

Cu ajutorul unui ingenios software pe care l-a adaptat cercetărilor sale, ea selecționează perechi de gemeni care, din diverse motive, au fost separați la naștere, urmând destine diferite și fiind crescuți în medii diferite.

Al treilea greaman

Ezitant, din cauza relației profesionale dintre ei, dar și a diferenței de vârstă, Jeannie simte cum se apropie sentimental tot mai mult de subiectul ideal al studiului său.
Steve este student la Drept (are 22 de ani, ea 29) și un frate geamăn în închisoare, Dennis, despre care nu știuse nimic până ce nu a intrat în programul științific.

Totul se dă peste cap când asistenta Lisa recunoaște în Steve violatorul de la dușurile fetelor, provocând arestarea lui.
Jeannie are însă dublă bază, sentimentală și profesională, pentru a rămâne convinsă de inocența subiectului său, al cărui profil psihologic rezultat din investigații amănunțite nu poate fi nicicum unul de criminal.
Ea încearcă să dovedească asta cât mai obiectiv, dar cineva destul de sus-pus încât să îi poată opri cercetările intervine dur și o exclude din proiect.

Punându-și în pericol nu numai cariera, ci chiar și viața, Jeannie își îndreaptă investigațiile înspre trecutul gemenilor și se trezește prinsă în pânza de păianjen a unei conspirații de proporții, ce implică experimente genetice și secrete teribile ale unora dintre cei mai puternici politicieni și afaceriști ai Americii.

Natură sau cultură? Instinctul primar sau educația? Prevalența genelor sau a ambientului?
Eterna dilemă academică privind formarea comportamentului uman este tema principală în jurul căreia gravitează acest excelent thriller psihologic al lui Ken Follett – autor ce se reinventează din nou și din nou, prin subiectele abordate, păstrând însă în toate cărțile sale același stil narativ captivant.

 

images (3)

 

roman
disponibil
pe site-ul librăriei online
LibrisLibris