Saga Familiei Courtney

Ţărmul în flăcări – Puterea sabiei – Furia – Vulpea aurie – Vremea morţii

                                          de Wilbur Smith 

 

romane
publicate de
Editura RAO
achiziționabile pe
Libmag și Târgulcărții.ro

 

Încurajat de numărul vizualizărilor înregistrate la articolul despre prima secvență din Saga Familiei Courtney (îl găsiți aici), alcătuită din volumele Festinul leilor, Sunetul tunetului și Sanctuarul, reiau prezentarea acestei grandioase epopei coloniale africane, cu următoarea defalcare, reamintind că romanele componente pot fi citite separat, dar pentru o înțelegere completă a oricăror referiri la istorisirile anterioare, este preferabil să le abordați compartimentat.
Ciclul întâi ar fi astfel alcătuit din tomurile 1, 2 și 3, al doilea din 4, 5, 6, 7 și 8, iar al treilea se restartează într-o altă epocă, de la volumul 9 încolo. Cum fiecare dintre aceste diviziuni/mini-serii are o enclavizare totală, puteți începe o lectură perfectă a seriei mari cu volumul unu, patru sau nouă, respectiv Festinul leilor, Țărmul în flăcări ori Păsări de pradă.

tarmul-in-flacari-saga-familiei-courtney

Țărmul în flăcări oglindește un alt mare capitol de istorie și vine cu o nouă galerie de personaje fascinante, deschizând secvența a doua din saga.

Este 1917, Michael Courtney (fiul lui Sean Courtney) luptă în Primul Război Mondial, pe frontul francez, ca aviator. Aici este fermecat de o tânără aristocrată locală, Centaine de Thiry. Cei doi se îndrăgostesc și decid să se căsătorească, dar Michael este doborât într-un duel aerian.

Centaine a rămas însărcinată și impregnată de dragostea pentru continentul negru transmisă de iubitul ei, așa că face o alegere curajoasă, aceea de a pleca în Africa de Sud, patria adorată a tatălui viitorului său copil.
Se îmbarcă alături de guvernanta Anna pe o navă-spital, unde devine raza de soare care înseninează suferințele răniților. Înainte de a ajunge la destinație însă, vasul lor este torpilat de un submarin german, pentru eroina gravidă urmând naufragiul, pericolele reprezentate de rechini și pustietatea țărmului african pe care a eșuat, Coasta Scheletelor, foamea și setea îndurate la traversarea Deșertului Kalahari, întâlnirea cu triburile de boșimani… și multe alte încercări, în aceste locuri pline de duritate și frumusețe, în care a ținut neapărat să-l aducă pe noul membru al familiei Courtney.

Încă o dată, Wilbur Smith dovedește că, indiferent dacă subiectul pe care îl abordează este războiul, situația din Franța răvășită de evenimentele anului 1917, sălbăticia Africii sau misterele sufletului omenesc, scriitura sa hipnotică și atenția pentru fiecare detaliu au capacitatea de a atrage inexorabil cititorii în fluxul narațiunii.

«Wilbur Smith scrie cu aceeași forță cu care personajele sale acționează.»Evening Standard

puterea-sabiei-saga-familei-courtney-vol-5

În romanul Puterea Sabiei, Manfred De La Ray și Sasha Courtney, fiii lui Centaine de Thiry ce nu știu că sunt frați vitregi, au fost destinați să fie dușmani pe viață, încă din copilărie.
Prinși în tumultul istoriei Africii de Sud, crescuți în lumi diferite din aceeași țară, cei doi sunt adversari într-o confruntare înverșunată pentru a dobândi putere și bogăție.

Pornind de pe câmpurile aurifere, trecând prin citadelele secrete ale politicii sud-africane, ajungând pe stadioanele înflăcărate ale Olimpiadei berlineze din timpul lui Hitler, până la războiul crâncen din Abisinia, povestea lor devine tot mai pasionantă, o învolburare epică a rivalităților și a răzbunării, a câștigului și a ratării, într-o luptă unde numai cei nemiloși supraviețuiesc.

furia-saga-familiei-courtney-vol-6

Niciodată destinele unei națiuni și ale unei familii nu s-au întrepătruns cu mai mult dramatism ca în Furia.

În deceniile care urmează celui de-Al Doilea Război Mondial, Africa de Sud se zbate să oprească violența tribală ce devastează țara, confruntările dintre englezi și afrikaanderi, dintre albi și negri, aducând-o în pragul disoluției statale.

Acest conflict generalizat se răsfrânge și în concurența acerbă dintre doi frați vitregi complet diferiți, pasionalul Sasha Courtney și rigidul Manfred De La Rey, uniți doar de ambiția fără limite și de dorința de putere, într-o lume sfâșiată de valurile revoluționare din ce în ce mai năvalnice ale furiei negre, care amenință să înghită totul.

Peripețiile captivante ale protagoniștilor, desfășurate pe fundalul istoric și cultural autentic din Africa, oferă cititorilor atât o narațiune plină de neprevăzut, cât și posibilitatea de a cunoaște cu adevărat trecutul Africii de Sud.

vulpea-aurie-saga-familiei-courtney-vol-7

Vulpea argintie

Tânără, frumoasă, încrezătoare, bogată – nimic nu-i lipsea Isabellei -, fiică moștenitoare a puternicului și influentului clan Courtney, și nimic nu ar fi putut prevesti modul prin care soarta o va arunca în vâltoarea unor grave evenimente politice mondiale, ori o va sili să își trădeze familia și țara.

În căldura înăbușitoare a unei Africi divizate, două decenii de înverșunate conflicte dinastice explodează cu ferocitate terifiantă.

Pentru Garry și Sean Courtney (alt Sean – omonim al patriarhului clanului, eroul primelor volume) este o luptă până la ultima suflare, în vreme ce întreaga lor familie este târâtă în siajul terorismului internațional. Numai Isabella stă între ei și Vulpea aurie – un om ai cărui aliați ascund un secret sinistru, letal…

Printr-o panoramare vastă, din inima societății londoneze, până în pitorescul Spaniei, din Etiopia, până în Angola, Vulpea aurie urmărește înfruntări și trăiri intense, care mențin cititorul în tensiune continuă.

vremea-mortii-saga-familiei-courtney-vol-8

Pe fundalul maiestuos al peisajelor africane, Vremea morții relatează o poveste a curajului și a prieteniei, a emoțiilor descătușate, a sălbăticiei războiului și a puterii dragostei.

Suntem în 1987. Doi bărbați și o femeie pornesc la vânătoare în arșița neîndurătoare a savanei Africii. Însă în loc de un safari organizat, luxos și sigur, se trezesc azvârliți în vâltoarea sângeroasă a unui război civil.

Pentru Sean Courtney, veteran luptător de guerilă și vânător profesionist, acestă vreme de război devine vremea unei iubiri neașteptat de profunde și pătimașe. Pentru frumoasa Claudia Monterro este timpul unui test șocant de dur, într-o lume în care valorile civilizației în care își are originile nu contează deloc. Iar pentru Riccardo, tatăl ei, un multimilionar obișnuit să facă lumea întreagă să se supună oricărui capriciu de-al său, e momentul să înfrunte o obsesie periculoasă.

«Wilbur Smith este pentru Africa de Sud ceea ce James Clavell este pentru Orientul Îndepărtat.» – Kirkus Reviews

africa 2

Din perspectiva perioadelor temporale acoperite, romanele primului act din serie își desfășoară acțiunea în secolele IX și XX, cele din cel de-al doilea act se referă doar la evenimente din secolul XX, iar odată cu Păsări de Pradă, ne întoarcem în veacurile XVII – XVIII – chiar la începuturile colonizării Africii de Sud.

Titlurile din Saga Familiei Courtney traduse până acum la noi, de Editura RAO, sunt:

Festinul Leilor / When the Lion Feeds (1964)
Sunetul tunetului / The Sound of Thunder (1966)
Sanctuarul / A Sparrow Falls (1977)
…….
Ţărmul în flăcări / The Burning Shore (1985)
Puterea sabiei / Power of the Sword (1986)
Furia / Rage (1987)
Vremea morţii / A Time to Die (1989)
Vulpea aurie / Golden Fox (1990)
…….
Păsări de pradă / Birds of Prey (1997)
Musonul / Monsoon (1999)
Orizontul albastru / Blue Horizon (2003)
Triumful soarelui / Triumph of the Sun (2005)

 

images (3)

 

Romanele lui Wilbur Smith pot fi comandate pe
site-ul librăriei Libmag 
și din 
anticariatul online Târgul Cărțiilibmag

targul-cartii