Singurul om

                   de Andrew Gross

 

Editura Preda Publishing
Colecția iHERO
Data publicării: 2018
Titlul original: The One Man (2016)
Traducere: Cristina Barbu
Număr de pagini: 364

 

      Sunt sigur că ați remarcat în librării, colecțiile Preda Publishing de cărți despre sport, biografii și autobiografii ale performerilor celebri, din toate domeniile care implică exercițiul fizic ori competiția. Mari sportivi sau antrenori, zâmbind de pe coperțile unor tomuri apărute și la noi în condiții grafice deosebite.

M-am bucurat să descopăr că pe lângă specializarea sa unică în peisajul românesc, editura nu neglijează nici beletristica. Primul roman pe care l-am citit, sub logo-ul vulturesc înaripat Preda Publishing, a fost Asasin American, de Vince Flynn, bestsellerul, cu ecranizare cinematografică de succes, ce deschide pentru cititorul român o întreagă serie de thrillere avându-l că protagonist pe Mitch Rapp, un curajos agent secret, neobosit luptător împotriva terorismului.
Apropo, din seria asta de romane, tocmai a fost lansat și volumul doi, Lovitură fatală.

      Într-o ediție la fel de faină, ce te face, efectiv, să îți placă să ții cartea în mâna și să-i urmărești tactil literele în relief de pe copertă, avem un alt thriller – bestseller internațional. De data aceasta, unul cu acțiunea plasată în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, într-o perioadă de profunde tulburări beligerante, ceea ce-i dă și o puternică tentă de ficțiune istorică, foarte bine documetată, în genul celor ale lui Alistair MacLean sau Ken Follett.

Singurul om

     Nathan Blum este un student evreu polonez care locuiește cu familia în ghetto-ul din Cracovia, pe vremea când evreii nu mai aveau voie să-l părăsească. El însă își folosește cunoașterea profundă a cartierului și talentul de a se strecura prin pasaje secrete, subsoluri sau pe acoperișuri, pentru a asigura un curierat continuu între cei aflați într-o izolare impusă, și lumea de afară.

Cu toate că își iubește enorm familia, părinții și pe sora mai mică, tânărul cedează până la urmă presiunii comunității, în primul rând a tatălul său, când i se cere imperios să salveze de sub pericolul iminent al distrugerii un prețios document religios, un Talmud istoric, extrem de important pentru evreii de pretutindeni.

Nathan reușește să livreze textul sfânt în siguranță în Suedia și apoi se îndreaptă spre Chicago, la un văr al lui, pentru a-și continua studiile universitare.

     Din nefericire, cu toate că se asigurase ca ai săi să rămână în grija unui prieten aproape la fel de priceput în a supraviețui prin labirintul ghettoului din Cracovia și a evita ocupanții, cum era el, află curând că toți au fost uciși într-un raid de represalii al Gestapo-ului.

Vina de a-i fi lăsat pe cei dragi în urmă este imensă. În căutarea unei acțiuni care să i-o aline, Nathan decide să se alăture armatei americane, în speranța că va fi trimis înapoi în Polonia, să lupte cu germanii.

Dar războiul are prioritățile lui, și locul cuiva care cunoaște mai multe limbi europene se consideră a fi într-un subsol dintr-o clădire a serviciilor secrete, unde trebuie traduse informările urgente de pe front, ce sosesc în flux continuu.

Cererea de transfer în serviciul activ, pentru a deveni combatant, este până la urmă luată în considerare, dar tot de agențiile de informații, pentru o misiune aproape imposibilă.

      Însărcinarea lui Nathan, dacă s-ar hotărî să o accepte, ar fi aceea de a salva un singur om, din cel mai îngrozitor loc din lume. Lagărul de la Auschwitz.

partizan 9

Un singur om, dar de o importanță capitală pentru întregul mers al războiului.

Doctorul Alfred Mendl este un emerit profesor și savant, care a scăpat din masacrul intelectualilor evrei de la Lvov, doar pentru a sfârși după un traseu complicat – încercând să părăsească zonele de sub ocupație nazistă – în lagărul de la Auschwitz.

Mendl deține cunoștințe de fizică electromagnetică, esențiale pentru efortul american de a construi rapid o bombă atomică, ce ar pune capăt pierderilor enorme de vieți Aliate, din confruntările directe cu inamicul.

     Profesorul este însă tot mai blonav, și chiar dacă nu știe nimic despre pregătirea unei misiuni care să-l elibereze, speră ca măcar o parte din cunoștințele lui să ajungă în posesia Aliaților. La un moment dat, se agață de o șansă atât de firavă, încât pare aproape o amăgire. Descoperind în lagăr un băiat de doar 16 ani, pe Leo Wolciek, care este campion la șah, datorită memoriei sale fenomenale ce reține o mulțime de partide celebre, îl covinge să memoreze și o cantitate imensă de date științifice, pe care savantul nu avea voie să le noteze. Astfel, speră profesorul, prin tânărul său coleg de detenție, aceste informații vitale, dar și fundamental letale, au o șansă mai mare să fie transmise Aliaților.

partizan 8

     Nathan Blum se pregătește de misiunea programată să dureze trei zile. Să pătrundă în lagăr sub acoperire, să îl identifice pe Mendl între miile de prizonieri, fără nicio informație inițială despre poziția sa, să îl extragă din perimetrul concentraționaratât de bine păzit, și să ajungă cu el într-un anumit punct de întâlnire, de unde să fie preluați de partizanii locali și, mai apoi, de mijloacele de transport trimise să-i aducă în SUA.

Va reuși această misiune ce vrea să salveze o singură persoană, dintr-un iad generalizat? Va putea Nathan, măcar să-l identifice pe profesor în lagărul de coșmar? Poate avea succes o însărcinare ce se bazează, la rândul ei, pe un singur om, ca să fie dusă la îndeplinire?

     Se simte că scriitorul Andrew Gross s-a documentat foarte minuțios pentru acest roman. Când vorbește despre operațiunile serviciilor secrete, cunoaște perfect toate subtilitățile lansării lor. Când are referiri la fizică, stăpânește limbajul de specialitate, iar când trebuie să facă trimiteri la partide de șah celebre, le face în stilul unui pasionat de domeniu.

Cred că ambiția lui de a avea un roman perfect ambientat vine și din conștientizarea că până la acesta, a produs doar thrillere de actualitate, majoritatea în colaborare cu James Patterson, care în pofida popularității sale, sau tocmai datorită ei și a vitezei cu care-și lansează romanele, este considerat unul dintre cei mai bine vânduți autori de cărți de duzină.

Andrew Gross se străduie să iasă de sub umbra maestrului thrillerelor la kilogram și eforturile lui sunt absolut lăudabile, ba chiar, după părerea mea, reușite, în pofida unor mici naivități idolatre în a prezenta gândurile idealizate ale unor oficialități care chiar au existat. La eroii complet creați, însă, nu îi tremură deloc mâna în conturarea psihologică.

Există și o poveste personală, a unui membru al familiei ce i-a îndreptat gândurile înspre toate acele grozăvii dintr-o lume scuturată de febra masacrelor, și implicarea sufletească intimă se simte și ea.

partizan 4

     Singurul om este un roman, deopotrivă, istoric și de suspans, care reușește să recompună atmosfera apăsătoare a celui de-Al Doilea Război Mondial, în regim de misiune tensionată, desfășurată pe teritoriul inamic, cu șanse minime de îndeplinire totală.

Autorul ne oferă cheia pentru interpretarea titlului, sub forma unui pasaj religios:

 «Din acest motiv, a fost creat un singur om. Ca să ne învețe că cine distruge o viață e considerat de Scriptură ca și cum ar distruge o lume întreagă; iar cine salvează o viață e ca și cum ar salva lumea întreagă.»

Absolut perfect pentru a motiva încercarea de salvare a profesorului, doar a lui, când atâția alți oameni sperau să fie salvați.

partisan 2

Dar pentru mine, eroul principal al acestui roman cu foarte multe personaje interesante este cel care vine de unul singur să execute o misiune sinucigașă, nu unicul om ce trebuie extras.
Și în cheia mea personală, din perspectiva sa, titlul oglindește cam tot pe-atât de metaforic, o poveste antică.
Spartană:

Aliații spartanilor dintr-o cetate vecină urmau să fie invadați de dușmani și au cerut ajutor. Spartanii au trimis un singur om, un hoplit.
Când cei care așteptau întăriri l-au întrebat de ce a venit singur, dacă ei au transmis că urmează să fie atacați de o întreagă armată, el a răspuns în tipicul stil laconic, lustruindu-și lancea:

– Un foc. Un om să stingă focul.

 

images (3)

 

Romanul Singurul om poate fi comandat direct pe site-ul editurii
Preda Publishing

preda