Un loc numit
Libertate

                             de Ken Follett

 

Editura RAO
Anul publicării în limba română: 2014
Categoria: Literatură contemporană
Titlul original: A Place Called Freedom (1995)
Traducere: Anca Mihaela Florea
Număr de pagini: 480
Achiziționabil pe
Libris.ro

 

Un loc numit Libertate este unul dintre cele mai bune romane ale lui Ken Follett.

Celebrul autor galez ne transpune, în stilul său bogat documentat și precis, în lumea secolului XVIII – o perioadă istorică marcată încă grav de enorme diferențieri între straturile populației, dar și încărcată de efervescența noilor curente de gândire revoluționară ce anunță importante schimbări, care se vor propaga în toate regiunile geografice, fie ele proaspete colonii americane sau feude tradiționaliste europene încremenite în timp.

Abordând pentru început o temă pe care o cunoaște foarte bine, prezentată și în alte romane ale lui, dar în intervale temporale diferite, Follett descrie de data aceasta situația din Scoția, unde cei care munceau în cele mai grele condiții erau minerii.
Absoluta lipsă de drepturi, ritmul infernal de lucru, inexistența minimei igiene și-a asigurării pentru evitarea accidentelor, starea de veritabilă sclavie în care au fost păstrați, în numele unei tradiții cvasi-medievale, nu numai bărbații, dar și familiile lor, femeile și copiii – deveniți toți proprietăți ai aristocratului deținător de mine – duc la atmosfera de revoltă ce stă să erupă din rândurile celor exploatați.

În acest context dramatic devine protagonist un tânăr de douăzeci de ani, Mack McAsh, care înfruntă cu curaj patronii minei în care lucrează, clanul nobiliar Jamisson.
Mai întâi încercând să-și argumenteze cauza dreaptă cu răspunsul unui avocat pe care l-a consultat epistolar, apoi alegând salvarea personală, într-o evadare simbolică, menită să le demonstreze tuturor că libertatea nu poate fi îngrădită.

În strădaniile sale idealiste va avea parte de sprijinul (la început ezitant, apoi tot mai asumat) lui Lizzie Hallim.
Tânăra aristocrată zgubilitică, inițial sincer convinsă de drepturile divine ale clasei ei sociale, lăsându-se treptat atrasă de ardoarea și autenticitatea lui Mark, în a descoperi realitățile vieții celor din diviziunile inferioare, ajunge să vadă cu proprii ochi condițiile inumane în care aceștia trăiesc și să le înțeleagă revendicările.

Un loc numit Libertate - coperta

Lizzie este o femeie cu spirit liber, rebel și nonconformist, prea puțin dispusă să accepte superioritatea masculină, ce în acele vremuri era o premisă generală  indiscutabilă.
Această bătălie personală a ei, ajutând-o să empatizeze cu lupta de scuturare a jugului pe care au declanșat-o cei mai revoluționari dintre mineri.

Chiar încercând să evite căsătoria din interes, Lizzie va sfârși totuși într-una, mai defavorabilă până și decât cea care-i era programată, bogata și potenta familie Jamisson având neapărată nevoie de terenurile moștenite de ea, pentru a deschide noi mine.

Mack nu acceptă să-și petreacă viața în sclavie și fuge la Londra, unde se angajează ca hamal în port.
Aici găsește un sistem organizatoric la fel de nedrept ca în Scoția, pentru cei mai de jos dintre muncitori, furați de intermediari impuși și de antreprenori.
Când acțiunile sale de corectare a mecanismului oprimant duc la revolta lucrătorilor de la docuri, incontrolabilul instigator este arestat și deportat în America.

În Virginia va descoperi un altfel de viață de sclav. Cea de pe plantațiile coloniale. Nu numai robii negri, dar și albii deportați sunt obligați să muncească pentru cei care i-au cumpărat, până în momentul când își vor îndeplini pedeapsa.

Legătura lui Mack cu familia Jamisson și Lizzie continuă și pe noul continent.
De data aceasta cei doi turbulenți îndrăgostiți vor avea destul timp pentru a-și stabiliza și aprofuda sentimentele, plănunind să fugă împreună în Vest.

Ce se va întâmpla cu relația lor romantică în condițiile în care e nevoie de o evadare periculoasă ca ea să se împlinească și în urmărirea lor pornește latifundiarul Jay Jamisson, soțul femeii, fost militar de carieră, fanatic în a-și proteja onoarea?

Vor găsi ei, împreună, un loc unde injustiția să nu mai triumfe și să aibă în sfârșit parte de libertate?

Cei care au citit și alte romane ale lui Ken Folllett știu că frescele lui sociale complexe sunt, în primul și-n primul rând, decorul pentru aventurile personajelor sale înflăcărate, scriitorul fiind un maestru al dramei și al suspansului.

Cel mai mult mi-a amintit acest roman, cu acțiunea petrecându-se în minele din Scoția, porturile britanice și coloniile Lumii Noi, de primul volum din Trilogia Secolului a aceluiași autor, de cărțile lui Sarah Lark sau de filmul Departe, departe.

 

images (3)

 

Titlu disponibil
pe site-ul librăriei online
Libris

Libris