BERLIN
Focurile din Tegel

volumul 1 din seria
BERLIN

 

de
Fabio Geda & Marco Magnone

 

Editura Corint
Colecția Corint Junior
Anul publicării în limba română: 2015
Titlul original: Berlin: I fuochi di Tegel (2015)
Traducere: Geanina Tivdă
Număr de pagini: 194
ediție hardcover
roman achiziționabil pe 
Cartepedia.ro

 

Seria Berlin este o distopie originală, atipică din mai multe puncte de vedere.

Mai întâi pentru că nu este plasată într-un viitor post-apocaliptic, ci în trecut, într-o realitate alternativă.
În sensul că până în 1976 avem aceeași curgere a evenimentelor istorice, dar acolo intervine un punct de divergență care creează o lume paralelă, deviată, cu același trecut, dar cu un alt viitor.
O ucronie, o rescriere imaginară a timpului istoric.

Apoi, fiindcă deși seria pare concepută exclusiv pentru copii și adolescenți, are o adresabilitate subliminală mult mai largă. Cu cât cititorul este mai maturizat, putând urmări mai multe fire narative de interes, dincolo de palpitantele aventuri.
Păstrând proporțiile, se poate spune că ea dezvoltă o proiecție generală la fel de stratificată ca Împăratul muștelor, capodopera lui William Golding, la care, de altfel, primul roman din ciclul berlinez face referiri de mai multe ori.

Nu în ultimul rând, atipicitatea este dată și de caracterul declarat (și declamativ) european al poveștii.
Cei doi scriitori italieni au avut ideea unei distopii adolescentine – neapărat cu mega-succes – de altă expresie decât cea de limbă engleză şi care să folosească farmecul istoric specific vechiului continent.

berlinn

În primul volum din saga, BERLIN. Focurile din Tegel, suntem transpuși în anul 1978, la doi ani după ce un virus misterios a ucis toți adulții din Berlinul de Vest, lăsând în urma virulenței sale un oraș spectral, locuit doar de copiii supraviețuitori.
Însă chiar și aceștia au rămas sub o amenințare implacabilă, deoarece atunci când ajung la 17-18-maxim 19 ani, se sting și ei, unul câte unul…

Într-o vreme când fostul Berlin al adulților era divizat el însuși între Est și Vest, grupuri de fete și băieți minim organizate se împart în cinci tabere numite după partea din oraș pe care și-au ales-o drept bază: Gropiusstadt, Havel, Reichstag, Tegel sau Zoo.

Toți încearcă să se descurce între zidurile unui Berlin de Vest izolat politic, dar dincolo de care pare că domnește aceeași dezolantă pustiire, căutând hrană în magazine și prin locuințele rămase fără proprietari, ori învățând să vâneze animalele sălbatice ce se aventurează tot mai des pe străzile recucerite de natură.

Nu au nici cea mai vagă idee despre modul de răspândire a virusului și dacă situația este identică în toată lumea sau se găsesc într-o mică zonă de carantină absolută, tot ce pot face ține de supraviețuirea individuală imediată și, eventual, de încercarea de-a avea grijă unii de alții.

berlin harta

În acest întâi act al distopiei, acțiunea se precipită odată cu răpirea micuțului Theo, de pe insula unde trăia îngrijit de fetele din Havel.
Ele, împreună cu unii băieți din Gropiusstadt, care încearcă să le ajute, străbat orașul devastat, în căutarea celui mai tânăr membru al comunității.

Ajungem să cunoaștem protagoniștii, pe Jakob, Christa, Wolfrun, Sven sau Timo, prin două modalități.
În capitole ce se referă la momentul actual, unde acțiunea tot crește în tensiune, prin felul cum se comportă în timpul evenimentelor dramatice, iar în capitolele care descriu momente din trecut, dinaintea epidemiei, prin flashback-uri cu familile lor și dinamica relațiilor dintre ei și cei dragi, pe care acum i-au pierdut.

Pentru a salva copilașul de doar doi ani, fetele Nora, Christa și Britta au nevoie de ajutorul lui Jakob, Sven, Bernd sau orice alți băieți au curajul de a li se alătura în periculoasa misiune.
Fiindcă Theo a fost sechestrat de cel mai violent grup din oraș, al descreieraților puși pe rele care au ocupat aeroportul din Tegel.
Acolo focurile ard mereu, confundând lumini și umbre, realități cu viziuni, binele cu răul și viața cu moartea.

berlin-focurile-din-tegel

Aventuri, suspans, sentimente intense, prietenii şi îndrăgostiri, nostalgii şi speranţe, realism și fantezie, toate sunt la superlativ în această splendoare de cărțulie.

Șapte romane va avea saga BERLIN.
În original au apărut, până acum, șase, dintre care în limba română au fost traduse, deocamdată, patru:

Berlin – 1. I fuochi di Tegel (2015) / BERLIN. Focurile din Tegel (vol.1 din seria BERLIN), Editura Corint (2015)
Berlin – 2. L’alba di Alexanderplatz (2016) / BERLIN. Zorii din Alexanderplatz (vol.2 din seria BERLIN), Editura Corint (2016)
Berlin – 3. La battaglia di Gropius (2016) / BERLIN. Bătălia din Gropius (vol.3 din seria BERLIN), Editura Corint (2016)
Berlin – 4. I lupi del Branderburgo (2017) / BERLIN. Lupii din Brandenburg (vol.4 din seria Berlin), Editura Corint (2017)
Berlin – 5. Il richiamo dell’Havel (2017)
Berlin – 6. L’isola degli dei (2018)

 

images (3)

 

Cartea poate fi comandată pe
site-ul librăriei online
Cartepedia
 

 

cartepedia