«suntem poveștile cu care ne hrănim»

 

BERLIN
Zorii din Alexanderplatz

volumul 2 din seria
BERLIN

 

de
Fabio Geda & Marco Magnone

 

Editura Corint
Colecția Corint Junior
Anul publicării în limba română: 2016
Titlul original: Berlin. L’alba di Alexanderplatz (2016)
Traducere: Geanina Tivdă
Număr de pagini: 226
ediție hardcover
roman achiziționabil pe
Cartepedia.ro

 

Zorii din Alexanderplatz este al doilea episod din saga BERLIN, distopia-ucronie care pornește de la premisa că un virus devastator a ucis toți adulții din Berlinul de Vest și, poate, din întreaga lume a anului 1978, singurii ce-au reușit să-i supraviețuiască fiind copiii și adolescenții.

Între spectaculoasele coperți ca niște afișe de film cartonate, veți descoperi o poveste post-apocaliptică peste duritatea medie a romanelor de aventuri young adult, un scenariu cu acțiune palpitantă ca-n Cei 100 combinată cu subtil realism analitic, gen Împăratul muștelor.

Fiecare dintre cele patru volume, traduse până acum, ale ciclului ce în final va fi de șapte cărți, are mult dramatism și suspans, dar și psihologie familială sau de grup – la nivelul oricărei opere literare pentru adulți.

Romanul de deschidere, Focurile din Tegel, nu ne-a abandonat într-un punct culminant, la final, cum fac strategic anumite serializări, a avut o frumoasă încheiere de etapă, dar asta nu a scăzut deloc nerăbdarea cu care cititorii au așteptat continuarea istorisirilor din lumea fără adulți.

În Zorii din Alexanderplatz au trecut patru luni de la evenimentele declanșate de răpirea micuțului Theo, și o vară fierbinte s-a întins sufocantă peste Berlinul în semiruină.

berlin tegel

Atunci când un virus mortal contorizează anii de viață pentru a-i lichida pe oamenii care trec de 17 sau 18, timpul schimbărilor devine foarte scurt.
Chiar și-n aceste câteva zeci de zile, s-au întâmplat o mulțime de modificări ierarhice în grupurile de supraviețuitori pe care am învățat să le recunoaștem (ajută mult la asta și schițele de pe primele pagini): GropiusstadtHavel, ReichstagTegel sau Zoo.
Practic, a avut loc un schimb de generații la conducere, vechii lideri fiind luați de molima neiertătoare cu cei ajunși la vârstă adultă sau retrăgându-se, dorind să-și trăiască ultimele clipe în liniște.

În Gropiusstadt, alegerile l-au desemnat succesor al lui Sven, pe Jakob (15 ani), care are totuși contestatari ai autorității sale, mai ales în gemenii Buchner, băieți cu doi ani mai mari decât el, ce nu se abțin să-i ia deciziile în derâdere.

Grupul Reichstag a nominalizat deja un nou cuplu princiar în locul celui ce se stinge, programat să fie alcătuit din atleticii Timo și Claudia, ambii de 15 ani, dar relațiile dintre ei nu mai sunt tocmai ideale, odată începute uneltirile unui personaj proaspăt remarcat, Roberto.

Exuberantele fete de la Havel sunt conduse, încă, de o Nora (17 ani) tot mai apatică și pregătită sufletește să le părăsească, Christa (14 ani) remarcându-se drept cea mai demnă urmașă a sa.

 O dezastruoasă modificare la vârf s-a făcut tocmai în cel mai detestat grup și pe când se afla sub vechea coordonare. Haita sălbăticiților de pe aeroportul din Tegel.
Acum îi ghidează scelerata Wolfrun, ale cărei idei expansioniste au început să fie aplicate prin marcarea cu cranii pictate a clădirilor teritoriului revendicat de zurbagiii ei.

Totuși, nu conflictele între bandele de tineri ridică de data aceasta tensiunea la cele mai înalte cote, ci o amenințare mult mai îngrozitoare, cu care proaspeții lideri se confruntă în aceeași măsură.

Un prădător gigantic masacrează nemilos animale și omuleți, terorizându-i fără discriminare

Dar tocmai confruntarea cu bestia misterioasă va accentua vârtejul de sentimente și provocări psihologice cărora junii eroi trebuie să le facă față.

Se pot ei uni contra unei primejdii ce îi vizează pe toți?
Vor reuși să ramifice legăturile individuale de prietenie și înspre grupuri?
Va rezista camaraderia rezultată prin alianța din focul luptei comune, și după ce amenințarea nu va mai fi iminentă?

La fel ca în primul volum, și în acest al doilea, marele protagonist al poveștii rămâne orașul Berlin, suspendat între trecutul lui monumental și prezentul post-apocaliptic.
Descrierile pe care le fac cei doi autori italieni, în context epic, sunt pline de detalii istorice și referințe culturale, denotând o profundă dragoste pe care o au ei, ca străini, pentru această metropolă pe care o cunosc atât de bine.
Descoperi orașul pas cu pas, prin fiecare peripeție a protagoniștilor, saga devenind astfel mai eficientă decât orice alt ghid turistic livresc, pentru că reții toate locațiile în care s-a întâmplat ceva important.

Nostalgia copiilor după o lume pierdută se manifestă și ea prin amintiri și rememorări emoționante, prin strafulgerări cu imagini de dinainte de molimă, păstrate în gândurile intime ale fiecăruia.

Comparativ cu Focurile din Tegel, ritmul narațiunii este mai dinamic în Zorii din Alexanderplatz, încordarea mai mare și atmosfera mai apăsătoare, sporind suspansul.
Autorii reușesc cumva să amplifice totul, inclusiv profunzimea psihologică a flashback-urilor din trecutul fiecărui personaj, ajutându-ne să le înțelegem și mai bine și să empatizăm și mai puternic cu ele.

berlin - zorii

Un roman mai mult de aventuri decât SF, mai mult young adult decât pentru juniori, a cărui acțiune rapidă lasă loc și pentru exprimări afective, sentimente înduioșătoare și chiar un pic de romantism.

Șapte volume va avea seria BERLIN.
În original au apărut, până acum, șase, dintre care în limba română au fost traduse, deocamdată, patru cărțulii:

Berlin – 1. I fuochi di Tegel (2015) / BERLIN. Focurile din Tegel (vol.1 din seria BERLIN), Editura Corint (2015)
Berlin – 2. L’alba di Alexanderplatz (2016) / BERLIN. Zorii din Alexanderplatz (vol.2 din seria BERLIN), Editura Corint (2016)
Berlin – 3. La battaglia di Gropius (2016) / BERLIN. Bătălia din Gropius (vol.3 din seria BERLIN), Editura Corint (2016)
Berlin – 4. I lupi del Branderburgo (2017) / BERLIN. Lupii din Brandenburg (vol.4 din seria Berlin), Editura Corint (2017)
Berlin – 5. Il richiamo dell’Havel (2017)
Berlin – 6. L’isola degli dei (2018)

 

images (3)

 

Cartea poate fi comandată pe
site-ul librăriei online
Cartepedia
 

 

cartepedia