Doamna Secretar de Stat

Memorii

Madeleine Albright 

 

 

Editura RAO
Anul publicării în limba română: 2008
Titlul original: Madeleine Albright Madam Secretary: A Memoir (2003)
Traducere: Alin-Victor Matei
Număr de pagini: 800

 

Cartea Doamna Secretar de Stat. Memorii – Madeleine Albright este autobiografia fostului Ambasador S.U.A. la Organizația Națiunilor Unite și Secretar de Stat în timpul administrației Clinton – femeia care a ocupat cea mai înaltă funcție din Statele Unite între anii 1997 și 2001.

doamna secretar de stat madeleine albright

Publicat în 2003, volumul său de memorii constituie mai mult o poveste personală decât o istorie a politicii externe americane sau o cronică a afacerilor internaționale de la sfârșitul ultimului secol, putând însă fi citit și în această cheie pur documentară.

Madeleine Albright s-a născut într-o familie de evrei cehi convertiți la catolicism.
Tatăl ei, Josef Korbel, a fost diplomat al Cehoslovaciei, apoi profesor de politică la Universitatea Denver.

Cu puțin timp înainte de invazia nazistă în Cehoslovacia, în anul 1939, s-a refugiat cu familia la Londra.
După cel de-Al Doilea Război Mondial, familia Korbel s-a întors la Praga. Trei dintre bunici și alte rude pieriseră în Holocaust, fapt care, așa cum se menționează în acest volum autobiografic, i-a devenit cunoscut lui Madeleine abia la vârsta adultă.
În anul 1948, după instaurarea regimului comunist în Cehoslovacia, familia Korbel a plecat din nou în exil, de această dată în SUA.

madeleine_albright_child

În anul 1957, Madeleine Albright a primit cetățenia Statelor Unite.

Ideea ca o imigrantă din Cehoslovacia, ce nu a deținut nicio funcție oficială până la treizeci și nouă de ani, să devină femeia cu poziția cea mai înaltă în stat din istoria Americii a părut multă vreme de neconceput. Dar Madeleine Albright a reușit să acceadă la o funcție considerată până atunci drept apanajul bărbaților, prin arderea etapelor în acumularea accelerată de cunoștințe, deprinderi și experiență.
Povestea sa este o poveste despre trăirea plenară a visului american.

Ca Secretar de Stat, s-a afirmat într-o epocă frământată, fiind unul dintre factorii de decizie care au contribuit la restructurarea geopolitică a lumii.
În timpul mandatului său, s-a confruntat cu evenimente problematice precum: obținerea păcii în Orientul Mijlociu, intervenția armată din Kosovo, criza irakiană și recrudescența terorismului.

doamna secretar de stat

Volumul de memorii Doamna Secretar de Stat. Memorii – Madeleine Albright este scris cu onestitate, umor și căldură, combinând aspecte ce țin de viața personală cu cele politice, descriind nu numai ce s-a întâmplat, dar și modul în care evenimentele respective au fost influențate de relațiile interumane.

Autobiografia lui Madeleine Albright reflectă violența secolului trecut, rolul social în continuă creștere al femeii și conflictul dintre cei care, pretutindeni în lume, cred în libertate și cei care pun puterea deasupra oricărei alte valori.

 

images (3)

 

Puteți achiziționa volumul online
– pe site-ul editurii RAO –
sau în librării

RAO