Filiera
de la
miezul nopții

 

de
Lee Child

 

Editura Trei
Colecția: Fiction Connection
Anul publicării în limba română: 2018
Titlul original: The Midnight Line (2017)
Traducere de: Constantin Dumitru-Palcus
Număr de pagini: 464
roman achiziționabil pe
TârgulCărții.ro

 

Romanul Filiera de la miezul nopții face parte din una dintre cele mai de succes serii detectivistico-thrilleristice ale tuturor timpurilor, alcătuită din peste douăzeci de romane care îl au drept protagonist pe Jack Reacher.
Fiecare episod este complet independent, prezentând câte un caz justițiabil în integralitatea sa. Oricare dintre volume se poate citi separat, orice trimitere la trecut fiind pe deplin (re)explicată.

Eroul aventurilor și anchetelor imaginate de Lee Child este un fost polițist militar azvârlit brusc în lumea civilă, unde își petrece timpul hoinărind, având acum posibilitatea să vadă locuri în care nu ar fi putut zăbovi altădată. Pe parcursul drumurilor sale neplanificate, încearcă să evite orice gen de probleme, dar spiritul său de observație și curiozitatea-i exacerbată îl ajută să dea mereu peste unele dintre cele mai crâncene.

jack reacher

Nonconformistul Jack Reacher ar putea fi descris ca un herculeean justițiar plimbăreț, versiunea modernă a cavalerului rătăcitor din legendele medievale, gata mereu să găsească vreo cauză nobilă căreia să-și consacre întreaga energie sau vreo domniță la ananghie de salvat.

A fost crescut de mic în bazele militare în care era repartizat tatăl lui, ofițer de Marină.
Apoi a fost el însuși încadrat în Armată.
De când nu mai este polițist militar, vagabondează fără bagaje, telefon sau mașină, folosind numai mijloacele de transport și comunicațiile publice, făcând autostopul, purtând doar hainele de pe el – pe care le aruncă la fiecare trei zile, când le schimbă cu altele direct în vreun magazin.

Filiera de la miezul nopții începe cu finalul uneia dintre multele povești fugare de amor ale lui Jack.
În orașul Milwaukee, statul Wisconsin, se trezește după o noapte pasională, cu un bilet pe pernă:

«Ești la fel ca New York City. Îmi place să-l vizitez, dar n-aș putea locui niciodată acolo.»

Fără a pune prea mult la suflet originala despărțire, doar cu un pic de melancolie, ex-polițistul-ex-amant urcă în primul autobuz ce străbate lungile distanțe ale Americii și pornește iar înspre o zare întâmplătoare.

Într-una dintre micile stații uitate de lume de pe traseu, Reacher coboară și vizitează un magazin de amanet, unde fiecare obiect la care cineva a renunțat i se pare că spune o poveste.
Între ele, un inel de absolvire al Academiei Militare West Point. Bijuteria simbolică este mică, probabil a aparținut unei femei, pe interior are gravat anul promoției, 2005, o perioadă temporală care în mod sigur a adus misiuni dificile proaspeților ofițeri încadrați în armată.
Jack Reacher, care a fost și el odată cadet în aceeași academie, știe că proprietarul unui asemenea inel nu ar renunța niciodată la ceva pentru care a făcut atâtea sacrificii, însemnul onorantei absolviri.
Încercând să afle ce i s-a putut întâmpla camaradei sale de arme care îl deținea și de ce a fost nevoită să îl amanetze, decide să-l cumpere și ia urma modului în care inelul a ajuns să fie expus spre vânzare.

Devine atât de hotărât să rezolve misterul pe care doar îl intuiește, încât abandonează cursa autobuzului de linie, interoghează proprietarul magazinului și caută vânzătorul care i l-a livrat, cu toate că este avertizat că individul face parte dintr-o bandă de motocicliști periculoși.

Începe astfel o aventură pe șosele, tot mai violentă cu cât Jack se apropie de proprietara inelului, străbătând drumuri din ce în ce mai pustii și scotocind prin localități minuscule tot mai sinistre, la capătul lumii populate, refăcând cu fanatism traseul bijuteriei și zgândărind din rutina lor polițiști, agenți guvernamentali, oficiali de rang înalt, bande motorizate, vecini izolaționiști, cowboys protectori, camionagii criminali și traficanți de droguri.

filiera-de-la-miezul-noptii

Poate că anchetarea provenienței unui inel cedat de o necunoscută nu pare cel mai ofertant fir epic pentru a crea suspans, dar Lee Child reușește să producă din nimic un vârtej de acțiune rapidă, în învolburarea căruia cititorul este atras irezistibil și care nu-i mai permite să lase cartea din mâna până când nu vede întregul caz rezolvat.

Atmosfera romanului este de un farmec spectral, al sălbăticiei montane, al caselor răsfirate, singuratice, al unei geografii ideale pentru a păstra enigme nedescifrate.

Pătrunzând în universul lui Jack Reacher, te antrenezi empatic să percepi mediul înconjurător din perspectiva sa.
Să observi câte ieșiri are o încăpere, atunci când intri în ea, să fii atent la toate persoanele care o populează și la posibilele indicii că ele ar putea să devină agresive, să rămâi mereu în alertă pentru a nu fi surprins niciodată cu garda jos, dar și să apreciezi cu ochi admirativ, de om complet liber ce redescoperă lumea, fiecare mică frumusețe a ei, fiecare mini-spectacol al naturii sau orice construcție umană banală, pe lângă care altădată ai fi trecut în goana continuă a bifării unor scopuri precise.

Lee Child (pe numele său adevărat James Dover Grant) a studiat Dreptul în Anglia – este de origine britanică, dar trăiește în America, fiind căsătorit cu o newyorkeză.
Are un stil de scriere militarist ce pare foarte profesional și perfect documentat în orice domeniu abordat, fie că ține de Armată, Poliție, Servicii Secrete sau Justiție.
Asta l-a ajutat să devină unul dintre cei mai cunoscuți autori de romane de acțiune din lume.
Cărțile sale se află constant pe liste de bestselleruri în ambele părți ale Atlanticului și sunt publicate în peste o sută de țări.

lee child

Două dintre thrillerele lui au fost transpuse cinematografic: Jack Reacher (2012), film bazat pe romanul One Shot, și Jack Reacher: Never Go Back (2016) ce ecranizează cartea Să nu te întorci niciodată.
Nu e indicat să rămâi nicio clipă în minte, citind volumele seriei, cu imaginea lui Tom Cruise, actorul care a interpretat personajul în filme. În cărți este total diferit, un gigant blond care pune accent foarte mult pe calitățile sale atletice, nu doar pe cele mentale.
În curând va fi lansat un serial în care rolul principal îl va juca cineva mai asemănător cu modul cum este înfățișat protagonistul în ciclul literar. Adică arătând cam ca autorul dacă ar fi fost ținut pe steroizi, aș remarca eu.

La Editura Trei au apărut mai multe romane din seria Jack Reacher, din păcate fără nicio ordonare logică de vreun fel: Capcana Margrave, Merită să mori, Școala de noapte, 61 de ore, Convinge-mă!, Ghinioane și încurcături, Personal, Urmărit, Să nu te întorci niciodată! și Timpul trecut.

Lista completă de volume – în ordinea apariției și cu titlurile în engleză – arată astfel:

Killing Floor (1997)
Die Trying (1998)
Tripwire (1999)
Running Blind / The Visitor (2000)
Echo Burning (2001)
Without Fail (2002)
Persuader (2003)
The Enemy (2004)
One Shot (2005)
The Hard Way (2006)
Bad Luck And Trouble (2007)
Nothing To Lose (2008)
Gone Tomorrow (2009)
61 Hours (2010)
Worth Dying For (2010)
The Affair (2011)
A Wanted Man (2012)
Never Go Back (2013)
Personal (2014)
Make Me (2015)
Night School (2016)
The Midnight Line (2017)
Past Tense (2018)
Blue Moon (2019)

 

images (3)

 

romanul poate fi achiziționat
din 
anticariatul online
Târgul Cărții

– la cel mai fain preț –

targul-cartii