Ierusalim

Biografia unui oraş

 

de
Simon Sebag Montefiore

 

Editura Trei
Anul publicării în limba română: 2012
Titlul original: Jerusalem: The Biography (2011)
Traducere: Luminița Gavrilă Cioroianu, Smaranda Nistor, Constantin Dumitru Palcus
Număr de pagini: 556
roman achiziționabil pe
TârgulCărții.ro

 

Simon Sebag Montefiore ar putea aspira la dublul titlu de cel mai bun romancier dintre istorici și cel mai bun istoric dintre romancieri. Cărțile lui de ficțiune au mereu un abundent context al epocii, iar volumele-i științifice iau aparența unor romane realiste de aventuri.

Datorită stilului său narativ spumos, înclinat spre spectaculozitate, dramatic și anecdotic, este unul dintre puținii scriitori care pot transforma un eseu monografic într-un thriller pasionant întins pe mai multe generații.

Ierusalim - Biografia unui oras

Ierusalim. Biografia unui oraş
este portretul vivant al unei cetăți în continuă preschimbare, surprinsă în toate reîncarnările sale, dintr-o mulțime de perspective documentare ale personajelor care au cunoscut-o și au mărturisit despre ea, din cele mai vechi timpuri.

Un oraș atât de rafinat și de iubit, încât până și literatura ebraică sacră se referă la el la genul feminin, percepându-l ca pe o femeie senzuală, întotdeauna frumoasă și plină de viață, dar uneori desfrânată, alteori o prințesă rănită sau părăsită de iubiții ei.
Ierusalimul este casa unui Dumnezeu unic, capitala a două popoare, templul a trei religii și singurul oraș care există în două locuri – în cer și pe pământ; grația sa terestră extraordinară fiind nimic în comparație cu gloria-i celestă.

Orașul Sfânt a fost întotdeauna un adăpost al superstițiilor, șarlatanismului și bigotismului; trofeul râvnit de imperii, deși lipsit de valoare strategică, teritoriul cosmopolit a numeroase secte, fiecare fiind convinsă că îi aparține doar ei.
Cetatea cu o mulțime de nume – incluse individual în câte o tradiție atât de intolerantă, încât le excludea pe toate celelalte.

Istoria Ierusalimului este istoria lumii, dar mai este și istoria unui oraș provincial, adesea sărac, pierdut printre colinele Iudeei.
De la regele David până azi, de la nașterea iudaismului, creștinismului și islamului la conflictul palestiniano-israelian, s-au scurs 3 000 de ani de credință, masacre, fanatism sau coexistență relativ pașnică a mai multor religii.
Cum a ajuns localitatea aceasta mică și izolată Orașul Sfânt, „centrul lumii” și, în prezent, cheia păcii în Orientul Mijlociu?

ierusalim 7

Când Biblia a fost tradusă în greacă și latină, a devenit cartea universală și a făcut din Ierusalim orașul universal – o istorie a Ierusalimului transformându-se obligatoriu într-un studiu al naturii sacrului.
Expresia Orașul Sfânt este folosită pentru a descrie venerația pe care o suscită sanctuarele sale, dar ea semnifică și faptul că Ierusalimul a devenit principalul loc pe pământ al comunicării dintre Dumnezeu și oameni.

Niciun alt colț de lume nu evocă o asemenea dorință de posesie exclusivă. Însă acest zel posesiv este paradoxal, din moment ce majoritatea sanctuarelor din Ierusalim și istoriile aferente au fost împrumutate sau furate, aparținând înainte unei alte religii.
Trecutul orașului este adesea imaginar. Practic, fiecare piatră a aparținut templului, demult uitat, al unei alte credințe, arcului de triumf al unui alt imperiu.

Majoritatea cuceririlor au fost însoțite de dorința instinctivă de a șterge urmele altora, dar în același timp confiscându-le tradițiile, istoriile, locurile. S-au făcut multe distrugeri, însă de cele mai multe ori cuceritorii nu au spulberat ce au găsit deja construit, ci au refolosit și au adăugat. Locații importante cum ar fi Muntele Templului, Citadela, Orașul lui David, Muntele Sionului și Biserica Sfântului Mormânt nu reprezintă straturi de istorie distincte, ci sunt mai degrabă niște palimpseste, niște pergamente de pe care s-a șters scrierea inițială, pentru a putea fi utilizate din nou, dar pe care încă se mai pot citi  fragmente de vechile texte.

Personalitățile care și-au lăsat amprenta asupra orașului sunt numeroase: de la Solomon, Saladin și Suleiman Magnificul la Cleopatra, Caligula și Churchill; de la Abraham la Iisus și Mahomed; de la figurile lumii antice – regina Isabela, Nabucodonosor, Irod și Nero la numele cu rezonanță ale timpurilor moderne –  Disraeli, Mark Twain, Rasputin sau Prințul Lawrence al Arabiei. Regi, împărați, profeți, poeți, sfinți, cuceritori și femei ușoare… Biografia Ierusalimului este oglindită prin războaie, lupte sângeroase pentru putere, atrocități comise în numele credinței sau idile fulgerătoare, încrucișări de destine ale oamenilor care au înălțat sau au distrus acest oraș…

Ierusalim

Cartea lui Montefiore se bazează pe studierea principalelor surse documentare antice și moderne, pe cercetarea arhivelor oficiale și buchisirea consemnărilor de generații ale propriei familii, pe întâlniri personale cu specialiști, profesori, arheologi, oameni de stat, pe cunoașterea profundă a orașului, pe vizite ale autorului în locuri sfinte și șantiere arheologice.

Ierusalim. Biografia unui oraş reprezintă modul livresc ideal de a descoperi povestea celui mai fascinant loc din lume: o istorie alcătuită din date, evenimente dramatice sau anecdote picante, relatată de unul dintre cei mai populari istorici ai prezentului, într-o manieră creatoare de emoție, de curiozitate în continuă ramificație și de suspans.

 

images (3)

 

romanul poate fi achiziționat
din 
anticariatul online
Târgul Cărții

– la cel mai fain preț –

targul-cartii