Aleasa Dragonului

de
Naomi Novik

 

 

Editura Nemira
Colecția: Nautilus
Anul publicării în limba română: 2017
Titlu original: Uprooted (2015)
Traducere: Oana Ionașcu
Număr de pagini: 448
volum achiziționabil pe 
Portokal.ro

 

Aleasa Dragonului este un roman epic fantasy al scriitoarei americane de origine poloneză Naomi Novik, pe care îl veți îndrăgi dacă v-a plăcut serialul The Witcher, chiar mai mult decât pe seria de cărți care a inspirat ecranizarea respectivă.
De altfel, va avea și această poveste o transpunere cinematografică, aflată deja în curs de filmare.

Aleasa Dragonului Editura Nemira

Agnieszka trăiește într-un sătuc din Polnya, la marginea unei păduri înspăimântătoare, ce încearcă mereu să se extindă, înghițind noi pământuri pe care le transformă în tărâmuri ale terorii.
Codrul este o entitate vie, malefică și primejdioasă.
Singura forță care îi poate limita înaintarea și poate înfrunta făpturile monstruoase apărute din întunecimea sa e magia misteriosului vrăjitor ce locuiește într-un solitar turn de veghe, cunoscut sub supranumele Dragonul.

Acesta intervine de câte ori sătenii din așezările zonei sunt atacați de Codru și creaturile sale, singura recompensă pe care o solicită fiind ca, odată la zece ani, să își poată alege o fată de șaptesprezece primăveri din comunitate, care să îl servească în Turn.
După un deceniu, fiecare femeie oferită tribut a fost liberă să revină acasă, primind ca zestre o mică avere. Nimic vizibil rău nu i s-a întâmplat în slujba Dragonului, dar toate colocatarele lui s-au întors schimbate, incapabile să se mai integreze în micile colectivități de unde au fost luate, pe care curând le-au și părăsit, mutându-se în localități mai mari.

Nimeni nu știe ce servicii prestează cu adevărat alesele în cei zece ani, dar toți presupun ce e mai rău, punând înstrăinarea tinerelor pe seama traumelor suferite în îndelungata semi-captivitate.

Cea mai bună prietenă a Agnieszkăi este Kasia.
Amândouă au fost născute în anul care va da o nouă sacrificată Dragonului, dar cu cât au crescut, Kasia a deveit în ochii tuturor cea mai probabilă candidată ce va fi selectată de acesta. Ea e cea mai frumoasă, cea mai sufletistă, cea mai pricepută la treburile gospodărești și cea mai curajoasă, o fată cu totul deosebită, așa cum a preferat mereu magul.

Aceste așteptări generale întăresc dragostea pe care Agnieszka o simte pentru prietena ei sortită unei dispariții premature.

Atunci însă când ziua despărțirii vine, Dragonul face o cu totul altă alegere decât cea prevăzută de toți și Agnieszka va trebui să învețe, complet nepregătită, să trăiască în Turn.
Destinul ei se împletește într-o modalitate surprinzătoare cu cel al vraciului și al magiei sale, cu lupta disperată a acestuia împotriva înaintării distrugătoare a Codrului.

naomi-novik---aleasa-dragonului

Romanul Aleasa Dragonului utilizează elementele clasice ale basmului popular est-european pentru a construi un scenariu de epic fantasy savuros, cu aspect de proaspăt și originalitate în subgenu-i literar, cam așa cum ar fi reinterpretată în modă o ie tradițională.
Păstrând forța de atracție deja verificată secular, dar adăugându-i valențe noi – de realism al personajelor și de complexitate a relațiilor dintre ele.

Legăturile familiale, romantice și de prietenie, dintre protagoniști, evită cu eleganță clișeele, dezvoltându-se natural și lăsând mereu loc unor situații imprevizibile.

Antagonistul absolut al romanului este Codrul.
Sinistru, amenințător, încărcat de orori și provocator de suferință, aceasta are o istorie proprie și o motivație aproape umanizantă pentru ostilitatea și agresivitatea sa încrâncenată.
Iubitorii de science fiction, ruda cea mai apropiată a fantasy-ului, îl vor compara imediat în minte cu Zona din Picnic la Marginea Drumului sau cu perimetrul carantinat Aria X din Anihilare.

Aleasa Dragonului este un pasionant basm pentru adulți ce te încântă și te ține cu sufletul la gură.
O acaparantă istorisire fantasy care transcende genurile și ajunge să fie apreciată, în aceeași măsură, de fanii literaturii fantastice și de cititorii hiper-serioși care nu au mai degustat o asemenea lectură de la poveștile din copilărie.

 

images (3)

 

Volum
disponibil pe
site-ul librăriei online
Portokal.ro

portokal