Quo vadis

.

de
Henryk Sienkiewicz

.

Editura Corint
Colecția: Clasici ai literaturii universale
Anul publicării în limba română: 2021
Traducere: Stan Velea
Număr de pagini: 592

.

Quo vadis este un celebru roman clasic, publicat pentru prima oară serializat între anii 1895-1896, în Gazeta Polska, sub semnătura scriitorului Henryk Sienkiewicz – laureat al Premiului Nobel în 1905.

Percepută în principal ca una dintre cele mai importante cărți de beletristică propovăduitoare a creștinismului, alături de Cămașa lui Hristos sau Ben Hur, monumentala operă a autorului polonez are totuși drept temă fundamentală reală… iubirea de orice formă, incluzând-o și pe cea romantică, sentimentală, pasională, catalogată adeseori de religii ca păcătoasă.

Dragostea de cuplu care sfidează orice reguli și orice obstacole, alegând mai degrabă dispariția împreună decât viața trăită separat, este până la urmă un concept deloc creștinesc.

Quo Vadis - recenzie Editura Corint

Patricianul Petronius, estet desăvârșit, iubitor de artă admirat pentru gusturile sale rafinate, supranumit Arbiter Elegantiarum / Arbitrul Eleganței, și nepotul său, Marcus Vinicius, tânăr tribun roman proaspăt întors din războiul purtat în Asia Minor cu parții, se reîntâlnesc în Roma anului 64 d.Hr., pe timpul domniei împăratului Nero.

Urmărind în viață doar plăcerea, Petronius are drept unică filosofie existențială savurarea frumosului, iar brutalitatea urâtului îi repugnă, orice formă de manifestare ar lua.

Marcus Vinicius îi mărturisește unchiului său obsesia mistuitoare pe care a dezvoltat-o, după întoarcerea acasă, pentru Calina (numită și Ligia, fiindcă era fiica răposatului rege barbar al ligienilor), o nobilă ostatică a Romei găzduită în vila generalului Aulus Plautius ca și cum ar face parte din familie.

Pentru a-și ajuta nepotul și a uni în iubire doi tineri superbi, Petronius concepe un plan complicat care are ca primă fază de desfășurare chemarea Ligiei în Palatul Imperial, pentru a fi scoasă de sub tutela generalului.
Fata ajunge sub ocrotirea lui Acte, fosta amantă a Împăratului.

Quo Vadis - recenzie - Editura Corint

În timpul unui festin grandios oferit de Nero, Vinicius, aflat sub influența lui Bacchus, devine prea insistent sexual față de Ligia, care începuse să-l îndrăgească, provocând o reacție viscerală de respingere a acesteia.

Fata înspăimântată este salvată de credinciosul Ursus, un uriaș barbar ligian ce a jurat să își apere întotdeauna prințesa, care o scoate din palat și o ascunde în comunitatea creștină a cărei credință era împărtășită de toată familia lui Aulus Plautius.

Cercetările febrile ale nerăbdătorului îndrăgostit abandonat, pornit în căutarea fetei iubite, sprijinite constant de Petronius, declanșează o serie de evenimente pe care niciunul dintre ei nu le-ar fi dorit, ce duc la incendierea Romei și acuzarea creștinilor pentru provocarea dezastrului.

Va mai putea găsi impetuosul Vinicius calea spre sufletul Ligiei sau va reuși măcar să-i salveze viața, în noua atmosferă de ură dezlănțuită, când au loc persecuții în masă și creștinii sunt aruncați fiarelor din Arenă?

Quo Vadis Editura Corint recenzie

Pentru scrierea impresionantului său roman, Sienkiewicz s-a documentat foarte mult, inclusiv citindu-i pe Tacitus și pe Suetonius în latină sau călătorind în repetate rânduri la Roma, studiind îndeaproape Cetatea Eternă.

Personajele fictive apar în șuvoiul epic al cărții alături de figuri istorice reale, precum împăratul Nero (presupusul incendiator al Romei), Petronius (considerat autorul scrierii antice Satyricon) sau Sfinții Apostoli Petru și Pavel.

Titlul volumului este inspirat dintr-un text apocrif medieval în care se relatează cum Apostolul Petru încearcă să fugă din Roma în vremea persecuțiilor împotriva creștinilor.
Pe drum, i-a ieșit în cale Iisus Hristos, pe care Apostolul îl întreabă:
Quo vadis, Domine?
(Unde mergi, Doamne?).
Mântuitorul răspunzându-i:
„La Roma, ca să fiu răstignit din nou”.
Rușinat de lașitatea de care a dat dovadă fugind, Petru se întoarce, să moară ca martir, împlinindu-și misiunea de apostolat.

Quo vadis - coperta

Quo vadis atinge profund  sensibilitatea romantică, prin cele două povești de dragoste atât de diferite, a ofițerului roman Vinicius cu prințesa barbară creștinată Ligia și a patricianului favorit al Împăratului, cultul Petronius, cu sclava Eunice, cât și cea religioasă, suferințele creștinilor pentru credința lor cutremurând sufletul.

Reînvierea Romei Antice în toată splendoarea ei decadentă de creuzet al populațiilor și al filosofiilor din toată lumea, cu petrecerile sale deșănțate, colcăiala de intrigi și spectacolele sângeroase din Arenă, este realizată vivant, în culori intens însuflețite, făcând din Quo vadis o carte de neuitat.

.

images (3)

.

Romanul
a apărut în colecția
Clasici ai literaturii universale,
la
Editura Corint

GECORINT