Fundația

 

de
Isaac Asimov

 

Editura Paladin
Anul publicării în limba română: 2021
Seria de autor Isaac Asimov 

 

Seria Fundația este o operă clasică legendară a literaturii științifico-fantastice, alcătuită – în varianta completă – din șapte romane SF care trebuie neapărat să se regăsească în bibliotecile tuturor iubitorilor genului.

Fundația a fost inițial o trilogie compusă din titlurile: Fundația, Fundația și Imperiul și A Doua Fundație, completată mai târziu de Asimov cu două sequel-uri și două prequel-uri.
Marginea Fundației și Fundația și Pământul își desfășoară acțiunea în viitor pe axa timpului, iar Preludiul Fundației și Zorii Fundației descriu mai detaliat evenimentele care au dus la întemeierea Fundației.

Cele șapte volume urmăresc istoria galactică a omenirii pe o perioadă foarte lungă de timp, astfel încât pot fi citite individual sau în ordine aleatorie, dar oferă o satisfacție mai mare a perceperii universului lor în varianta completă a ciclului literar.

Fundatia

La baza Fundației stă Psihoistoria – o nouă știință care, pornind de la statistici matematice și sociologie, poate anticipa comportamentul unor mase foarte mari de oameni.

Inventatorul ei, omul de știință Hari Seldon, prevede, prin utilizarea psihoistoriei, destrămarea Imperiului Galactic, imperiu ce a unit sub conducerea sa întreaga umanitate.
Prăbușirea-i accelerată va fi urmată de o eră întunecată care va dura treizeci de mii de ani, înainte ca un al doilea Imperiu Galactic să se formeze.

Pentru a scurta această perioadă de debandadă, Seldon creează două Fundații Enciclopedice, la polii opuși ai galaxiei, ce să păstreze cunoștințele umanității acumulate până atunci și să le salveze de distrugerile care vor urma.

Seria Fundația a câștigat Premiul Hugo pentru cea mai bună serie SF din toate timpurile, premiu decernat o singură dată în istoria premiilor Hugo.

Iată o scurtă prezentare a fiecărui volum:

Fundaţia I – Fundația

Hari Seldon, întemeietorul psihoistoriei, prezice prăbuşirea Imperiului Galactic şi instaurarea unei epoci de barbarie care va dura treizeci de milenii.
Cu ajutorul colaboratorilor săi, savantul înfiinţează Fundaţia Enciclopediei Galactice, instituție a cărei misiune este să salveze cunoştinţele acumulate în 12 000 de ani de evoluţie umană.

Fundaţia este exilată pe Terminus, o planetă de la marginea Galaxiei, de unde se implică în mersul istoriei, transformând ştiinţa în religie, iar savanţii în preoţi care s-o răspândească în lumile Imperiului.

Fundatia I

Fundația II – Fundația și Imperiul

Prăbușirea vechiului Imperiu sub loviturile necesității istorice nu reprezintă altceva decât un prolog al prăbușirii Fundației înseși.

Pe această scenă apocaliptică are loc ascensiunea neprevăzută a Catârului, un mutant capabil să controleze emoțiile oamenilor, al cărui magnetism malefic amintește de cel al sângeroșilor dictatori care au înspăimântat Europa secolului  XX.

Toate speranțele Galaxiei depind acum de acea misterioasă A Doua Fundație, singura care ar putea împiedica expansiunea nelimitată a noului stat totalitar al Catârului.

fundatia-si-imperiul

Fundația III – A Doua Fundație

Cine va descoperi această faimoasă şi enigmatică A Doua Fundaţie?
Şi o va descoperi, oare, cineva cu adevărat?

Iată marea miză a celui de-al treilea volum al seriei, în care Asimov creează treptat o atmosferă de aşteptare tensionată, întocmai ca un adevarat maestru al suspansului.
Cartea abundă, chiar de la început, în scenarii conspiraţioniste, răsturnări surprinzătoare de situaţie şi elaborate jocuri ale minţii, însă în acelaşi timp se constituie într-un elogiu nedisimulat adus progresului ştiinţific şi evoluţiei societăţii.
Graţie mai ales profundei sale interogaţii asupra omului şi a viitorului umanităţii, Asimov îşi înscrie definitiv numele printre cele clasice ale literaturii universale.

a-doua-fundatie

Fundaţia IV – Marginea Fundaţiei

Războiul costisitor și înverșunat dintre cele două Fundații s-a încheiat în sfârșit.
Oamenii de știință ai Primei Fundații au obținut victoria, iar acum urmează din nou Planul lui Hari Seldon de construire a unui nou Imperiu.

Se pare însă că A Doua Fundație n-a fost de fapt distrusă, iar supraviețuitorii își pregătesc răzbunarea.

În aceste împrejurări, doi cetățeni exilați ai Fundației – un Consilier renegat și un istoric – pornesc în căutarea miticei planete Pământ și a dovezii că A Doua Fundație încă mai există.

Între timp, ceva sau cineva din afara celor două Fundații pare să pună la cale un complot pentru atingerea propriilor scopuri. Așa că în curând, reprezentanții ambelor Fundații se vor angaja într-o cursă pentru descoperirea unei misterioase lumi numite Gaia, pregătindu-se să ia o decizie care va hotărî soarta întregului Univers.

marginea-fundatiei

Fundația V – Fundația și Pământul

O navă.
Trei călători.
O misiune: găsirea Pământului.

Soarta omenirii stă în mâinile lui Golan Trevize.
După ce a hotărât că lumile trebuie să se unească în superorganismul Galaxia, Trevize nu este sigur că a luat cea mai bună decizie.
Convins că rezolvarea dilemei se află pe Pământ, el pornește în căutarea planetei-mamă.

Nimeni însă nu știe unde este situat aceasta, ba mai mult, unii susțin că nici măcar nu există.

fundatia-si-pamantul

Fundația VI – Preludiul Fundației

Preludiul Fundației, prequel al seriei Fundația, dezvăluie primele demersuri ale lui Hari Seldon în domeniul psihoistoriei, o știință a cărei punere în aplicare ar putea salva Imperiul aflat în pragul declinului.

Deși la început este neîncrezător în propriile-i forțe, Seldon este încurajat și protejat pe tot parcursul misiunii sale de un personaj misterios, pe nume Chetter Hummin, și de tânara specialistă în istorie Dors Venabili.

preludiul-fundatiei

Fundația VII – Zorii Fundației

În vreme ce Imperiul Galactic se străduieşte să ţină laolaltă milioane de planete, un savant concepe o idee care să păstreze cunoştinţele omenirii în vremurile întunecate ce vor urma prăbuşirii inevitabile a Imperiului.

Savantul acela este Hari Seldon.

Ideea lui: PSIHOISTORIA.

Aceasta este povestea confruntării lui Seldon cu ambiţiile imperiale şi intrigile birocratice, pentru a crea moştenirea necesară unei viitoare renaşteri a civilizaţiei Galaxiei.

zorii-fundatiei

Isaac Asimov  

a fost un scriitor american de origine evreiască, născut în Rusia.
Biochimist și autor de mare succes, excepțional de prolific, este cunoscut mai ales pentru lucrările sale science fiction și pentru cărțile de popularizare a științei.
A publicat peste 500 de titluri (romane, culegeri de povestiri, popularizare științifică, memorialistică și poezie).

Cea mai faimoasă creație a sa este seria Fundația, pe care a combinat-o mai târziu cu două alte serii SF,  Imperiul și Roboții.
Toate sunt publicate integral la editura
Paladin
.

paladin-logo