Pasagerii

de
John Marrs

.


Editura Trei
Colecția: Fiction Connection

Anul publicării în limba română: 2022
Titlul original: The Passengers (2019)
Traducere: Mihaela Apetrei
Număr pagini: 472
Format:  paperback cu supracopertă

.

Pasagerii, al doilea roman semnat John Marrs pe care îl citesc, reia, cu mici modificări, rețeta de succes din Suflete pereche, aceea a unui tehno-thriller psihologic cu tentă de satiră socială, ce îndeamnă la reflecție asupra modalității în care omenirea cedează tot mai mult din propria libertate gadgeturilor computerizate, în schimbul comodității.

Cele două cărți sunt plasate în același univers imaginativ, într-un viitor foarte apropiat, unde tehnologii care în vremea noastră sunt încă în testări au pătruns definitiv în societatea futuristă.

În Pasagerii, noutatea luată în vizor este utilizarea mașinilor complet autonome, sub forma în care deja circulă pe străzile prezentului, dar cu răspândire generalizată.

Pare relaxarea supremă ca într-un drum cu autoturismul personal să nu fie nevoie să conduci, să lași grija traficului și sporirea siguranței tale în responsabilitatea unei inteligențe artificiale.
Tu ai putea astfel să te delectezi, ca Pasager, privind peisaje, citind, navigând pe net, vizionând vreun film, trăgând o dușcă (alcoolemia nemaiavând nicio relevanță) sau lucrând la vreun proiect pe care vrei neapărat să îl termini.

Cu cât astfel de vehicule ar fi mai numeroase, cu atât sistemul integrat ar funcționa mai bine – de la evitarea aglomerărilor rutiere la realimentarea rapidă cu energie, direct prin încărcătoarele instalate în asfalt, la semafoare, în sensuri giratorii, în locuri de parcare sau fast-food-uri.

Ce te faci însă dacă un hacker preia controlul unei asemenea mașini?

Asta pățesc opt oameni obișnuiți, aparent fără nicio legătură între ei, printre care o tânără însărcinată, un constructor cu viață dublă, o vedetă de televiziune a cărei glorie a apus, o femeie abuzată ce fuge de soțul ei, o emigrantă africană fără acte, un soldat cu membre amputate, un cuplu căsătorit sau un bărbat care vrea să se sinucidă…

Se află în câte o mașină fără șofer când, brusc, ușile se blochează, ruta se schimbă și nu mai au niciun control asupra vehiculului.
Iar când încep să se agite și încearcă să atragă atenția, ferestrele li se opacizează și o voce misterioasă, alta decât a robotului mașinii, la prevestește:
„O să mori”.

Camerele de filmat ascunse în mașinile lor transmit online, către întreaga lume, panica teribilă care-i cuprinde, transformându-i în vedetele fără voie ale unui reality show mondial.

Îngrozitorul scenariu se derulează în fața unui public care își va arăta adevărata măsură când va fi întrebat:
Pe care dintre acești oameni ar trebui să-l salvăm?
Și pe care să-l ucidem primul?

Pasagerii - Editura Trei - recenzie

Marrs păstrează stilul de desfășurare al narațiunii din Suflete pereche, structurând-o și pe cea din Pasagerii în scurte capitole intense ce alternează perspectivele diferitelor personaje.

Protagonista, care își merită categorisirea de eroină principală, nu apare din primele pagini, fiind o proaspătă și corectă membră a coruptului Juriu pentru Anchetarea Vehiculelor Autonome, adus în prim-plan doar după prezentarea persoanelor sechestrate și amenințate cu moartea prin coliziune sau explozie.

Libby reprezintă însăși umanitatea neviciată pusă în postura de a face alegeri morale dureroase.
Ea îl include empatic în povestea dătătoare de fiori reci pe fiecare dintre cititorii care-i urmăresc cu sufletul la gură încercările de a salva cât mai multe vieți.

Sunteți dintre cei care așteaptă cu nerăbdare să își poată cumpăra o mașină complet autonomă?
După ce parcurgeți cartea Pasagerii, e imposibil să nu simțiți cum vi s-a schimbat un pic optica în privința noului gen de automobile.

John Marrs a lucrat 25 de ani ca jurnalist freelancer, specializat în interviuri cu actori, muzicieni și celebrităţi TV.
A debutat în 2013 cu romanul The Wronged Sons (republicat în 2017 sub titlul When You Disappeared), urmat de Welcome To Wherever You Are, The Good Samaritan, Her Last Move, What Lies Between Us și The Minders.
La Editura Trei, același autor semnează titlul Suflete pereche, volum tradus în 23 de limbi, desemnat cel mai bun roman SF al anului de către Wall Street Journal și ecranizat sub forma unui serial Netflix de zece episoade.

images (3)

Articolul face parte dintr-un blog-tur organizat cu ocazia apariției în limba română a romanului.
Puteți citi alte opinii despre carte, pe paginile:

Literatura pe tocuri
Biblioteca lui Liviu
Cărțile mele și alți demoni
Anca și Cărțile
Ciobanul de azi
CITESTE-MI-L
Falled
Palarisme.ro

images (3)

Volumul
poate fi achiziționat în librării sau pe
site-ul editurii

Editura Trei - logo