Anna O

de
Matthew Blake

.

Editura Trei
Colecția: Fiction Connection
Anul publicării în limba română: 2024
Titlul original: Anna O (2024)
Traducere Alunița Voiculescu
Număr pagini: 528

.

Anna O este un thriller psihologic în cel mai propriu sens al cuvântului – un roman care explorează natura umană clinic și profesionist, urzind, totodată, o atmosferă romantică, gotică, poetico-enigmatică, asemeni celei din Shutter Island, Pacienta tăcută sau Magicianul lui Fowles.

Anna Ogilvy nu și-a deschis ochii de patru ani. Nu de când a fost găsită într-un somn adânc lângă cadavrele celor mai buni prieteni ai săi, suspectată de o dublă crimă îngrozitoare.

Pentru doctorul londonez Benedict Prince, un psiholog criminalist care a sprijinit în calitate de consilier multe investigații oficiale, trezirea celei pe care presa a numit-o, cu referire freudiană, Anna O, ar putea fi  realizarea carierei.
Ca expert în somn, el crede că știe totul despre cele mai întunecate camere ale minții umane – despre secretele care zac îngropate în subconștient.

Pe măsură ce-și desfășoară tratamentul, studiind visele pacientei sale, trecând prin amintirile ei, vizitând locul unde violențele s-au desfășurat, psihologul de la Clinica Somnului dibuiește firul unui mister mult mai adânc și mai întunecat chiar decât cel bănuit.

Trezirea Annei O ar putea să nu fie sfârșitul unei povești traumatice, ci doar începutul acesteia.

Anna O - recenzie

Anna Ogilvy, poreclită Anna O sau Frumoasa Adormită, în funcție de ce se crede despre vinovăția sa, o tânără scriitoare promițătoare care a rămas pierdută în somn adânc de la un incident petrecut cu câțiva ani în urmă, când cei mai buni prieteni ai săi au fost uciși, a fost judecată de instanța opiniei publice în ultimii ani, dar acum este timpul ca instanțele judiciare să decidă.
Pentru a o condamna, acestea au nevoie ca ea să fie trează, iar sarcina de a o trezi i se încredințează doctorului Benedict Prince. El este un psiholog, specializat în tulburări de somn, și cu o teorie neverificată practic despre deșteptarea pacienților din somnul prelungit sau sindromul de resemnare – o tulburare psihosomatică rară. Anna va deveni astfel cobaiul său.

Modul în care autorul alege să-și desfășoare planul epic, alternând perspectiva psihologului cu cea a unei terțe părți neidentificate și cu extrase din jurnalele Annei, dezvăluie faptele progresiv și te ajută să cunoști tot mai bine protagoniștii, fără să poți avea total încredere în percepțiile lor, de vreme ce viziunile acestora asupra aceluiași eveniment sau asupra caracterelor unor personaje diferă atât de des.

Toate aceste jonglerii stilistice intensifică atmosfera enigmatică și fac cititorul să fie nesigur asupra corectitudinii propriilor concluzii despre ce e adevăr și ce  este minciună bine orchestrată.

Jurnalele nu prea ajută ca Anna să devină foarte simpatizată, dar certitudinea absolută a lui Prince că ea este nevinovată, în ciuda unor dovezi contrare, inclusiv episoade de somnambulism și parasomnie din copilărie, este contagioasă, atrage total în investigații.

Un concept irezistibil, pus în practică minunat — cu siguranță va fi unul dintre cele mai bune thrillere ale anului.
LEE CHILD

Când ai luat cartea în mână, nu mai ai cum s-o lași. Un thriller cu multe planuri și melodramatic ca anvergură și tensiune.
KIRKUS REVIEWS

Blake nu le permite niciun moment nici cititorului, nici eroului său să stea liniștiți, producând întorsături de situație una după alta. Finalul o să-i șocheze probabil până și pe fanii versați de thrillere.
PUBLISHERS WEEKLY

Matthew Blake locuiește la Londra și, înainte să fie scriitor, a lucrat ca scenarist la BBC, ITV Studios și studiouri independente. A studiat engleza la Durham University și Merton College, Oxford, devenind cercetător și autor de discursuri pentru Parlamentul britanic.

logo Analogii - Antologii

Articolul face parte dintr-un blog-tur organizat cu ocazia apariției în limba română a romanului.

Puteți citi alte opinii despre carte, pe blogurile:

Literatura pe tocuri
Biblioteca lui Liviu
Cărțile mele și alți demoni
Anca și Cărțile
Ciobanul de azi
CITESTE-MI-L
Falled
Fata Cu Cartea

images (3)

Volumul
poate fi achiziționat în librării sau pe
site-ul editurii

Editura Trei - logo