Când regele moare

de
Elina Backman

.

Editura Lebăda Neagră
Colecția: Black Spot
Anul publicării în limba română: 2024
Titlul original: Kun kuningas kuolee (2020)
Traducere: Zsuzsa Máthé
Număr de pagini: 560

.

Când regele moare este un thriller finlandez foarte feminin, cu multe protagoniste, din diverse categorii sociale, ambientat într-o zonă scandinavo-insulară pitorească, mai mult de atmosferă, decât de acțiune – investigația detectivistă insistând, empatic și realist, pe psihologia personajelor.

Helena are 15 ani și e singurul copil dintr-o familie de fermieri.
Locuiește în Hartola, un mic oraș din sudul Finlandei. O adolescentă inteligentă și harnică, ce trece prin perioada în care devine femeie cu jenă accentuată de atitudinea celor din jur.

La un moment dat, un client seducător al fermei cu vânzare a părinților ei o abordează și arată interes pentru ea. Puțin timp mai târziu, tânăra este găsită moartă în râu, probabil înecată.

Din lipsă de probe suficiente, cazul este considerat moarte accidentală, dar nu este închis definitiv, ci doar îi e suspendată ancheta.

Treizeci de ani mai târziu, corpul unui om de afaceri este găsit în apropierea fortăreței marine Suomenlinna, din Helsinki.
Cele două descoperiri ar putea fi legate între ele.

Saana este o tânără jurnalistă rămasă șomeră, pasionată de crime, indiferent că le urmărește în podcasturi sau seriale Netflix, plină de curiozitate și imaginație, deși cam depresivă.
Cea mai mare dorință a ei este să scrie un roman, poate chiar unul polițist, utilizând informațiile acumulate din domeniul care o pasionează atât de mult. Un bun moment pentru a-l începe ar putea fi vizita pe care o face mătușii sale din Hartola.

Saana simte nevoia unei vacanțe pentru a reflecta asupra viitorului ei și acel mic oraș unde și-a petrecut parte din copilărie i se pare ideal.

Ea tocmai a fost concediată.
Nu că ar fi iubit prea mult munca ei: își petrecea zilele creând conținut senzaționalist online pentru a atrage cât mai multe clickuri. Dar totuși a fost o lovitură grea. Așa că decide să-și ia o mică pauză de tot și să-și petreacă vara cu mătușa ei în micul oraș Hartola, din sudul Finlandei.
Pare să fie o ocazie perfectă pentru a se relaxa și a-și regăsi liniștea.

Instinctul jurnalistic al Saanei este încă viu, așa că atunci când află despre un vechi caz local dramatic, rămas nerezolvat de treizeci de ani, nu poate să nu investigheze.

Cand regele moare - recenzie - Lebada Neagra

Hartola nu se dovedește a fi tocmai oaza de liniște pe care Saana se aștepta să o găsească, dar instinctul  jurnalisto-scriitoricesc va învinge dorința sa de pace bucolică.

Exact în acel orășel anonim, cu mulți ani în urmă, corpul unei adolescente locale fusese găsit în râu.

Pentru poliție, tânăra Helena alunecase și se înecase. Helena era foarte iubită și apreciată de toți.
Frumoasă, inteligentă, harnică și bine educată, moartea ei zguduise întregul oraș.
În aceeași perioadă, dispăruse o altă adolescentă din Hartola, colega de școală a Helenei.
Toți au crezut că a fugit voluntar de acasă.
Nu și intuitiva Saana.
Coincidențele și similitudinile dintre cazuri sunt prea multe; astfel că jurnalista decide să investigheze și poate să scrie cel mai important articol din viața ei.

În același timp, un om de afaceri este găsit fără viață în apele din jurul Fortăreței Suomenlinna, chiar lângă monumentalele Porți ale Regelui.
Cazul este încredințat lui Jan Leino și echipei sale.

Jan Leino, agentul de investigații, este un polițist cu puțin peste 30 de ani, singuratic, foarte rezervat, ce trece printr-o perioadă destul de dificilă. Mama lui e grav bolnavă și nu mai are mult de trăit.
Jan nu este deschis la confesiuni, nu îi place să își arate sentimentele; își ține toată durerea pentru el.

Indiciile investigatorilor sunt extrem de confuze și toate pistele par să ducă inevitabil către drumuri înfundate. Doar un lucru devine tot mai sigur: omuciderea de la Porțile Regelui ar putea să nu fie un caz izolat…

Cercetările Saanei și ale lui Jan sunt destinate să se întâlnească… pentru mai mult de un singur motiv.

Narațiunea romanului Când regele moare este fluentă și captivantă. Limbajul narativ simplu, ritmul foarte alert. Intriga este bine articulată, condimentată de câteva salturi temporale, paranteze prin care Helena, tânăra asasinată, își retrăiește înduioșător ultima perioadă a vieții.

Personajele sunt bine conturate, credibile și trezesc empatie, fiind preluată perspectiva fiecăruia.
Descrierile locurilor și stărilor de spirit îmbogățesc intriga și cresc tensiunea adrenalinică în cititor.
Spre final, cine este obișnuit cu genul literar ar putea să dezlege misterul înainte de ultima pagină. Este necesară însă multă atenție la indicii…

Elina Backman (n. 1983) este o scriitoare finlandeză de thrillere polițiste.

Când regele moare este prima carte publicată a lui Backman.
În 2020, a primit Premiul Elisei Kirja pentru debut și Premiul Audiobook of the Year de la Storytel pentru serii thriller și cărți polițiste, fiind tradusă în peste zece limbi.
În 2021, a fost nominalizată de către Academia suedeză la Premiul Martin Beck pentru cea mai bună carte a anului.
Al doilea roman al lui Backman, When the Traces Disappear, a apărut în 2021. Este o continuare independentă a romanului de debut.
Cărțile autoarei sunt transformate într-un serial de televiziune de către Aurora Studios. În total, peste 50.000 de exemplare au fost vândute în diferite formate.
Elina Backman este specialist media (Master of Culture and Arts) și terapeut orientat pe resurse și soluții. Lucrează ca director de creație la Bauer Media Oy. Soțul ei, Oliver Backman, este colecționar și expert în antichități.

logo Analogii - Antologii

Articolul face parte dintr-un blog-tur organizat cu ocazia lansării romanului.
Puteți citi alte opinii despre carte, pe paginile:

Literatura pe tocuri
Biblioteca lui Liviu
Cărțile mele și alți demoni
Anca și Cărțile
Ciobanul de azi
CITESTE-MI-L
Falled

images (3)

Volumul
poate fi achiziționat în librării sau pe
site-ul editurii
Lebăda Neagră

Lebada Neagra - logo