Colega de birou

de
Freida McFadden

.

Editura Bookzone
Anul publicării în limba română: 2024
Titlul original: The Coworker (2023)
Traducerea: Cornelia Marinescu
Număr de pagini: 368

.

Scriitura Freidei McFadden (autoarea bestsellerului Menajera) este foarte apreciată pentru stilul intimo-amuzant de exprimare al protagonistelor sale și modul în care menține permanent suspansul, iar thrillerul ei psihologic Colega de birou nu face excepție.
Toate cărțile romancierei te prind imediat în învolburarea de pasiuni și tensiuni născute în cadrul familiar aparent pașnic al locurilor de desfășurare a vieții de zi cu zi.

Natalie Farrell e reprezentant de vânzări, iar Dawn Schiff este contabilă la Vixed, o companie de suplimente nutriționale.
Natalie este frumoasă și populară, și totul pare să vină foarte ușor pentru ea… Dawn e complet opusul său, este stângace social, cu un aspect banal, iar singura ei prietenă adevărată este cea mai bună amică din copilărie, Mia.

Totuși, cele două colege de birou au un lucru în comun: ambele au secrete întunecate.

Când Dawn dispare, Natalie se trezește implicată în ancheta poliției și viața ei perfectă este dată peste cap.

Dawn apare întotdeauna la birou la ora 8:45 fix.
Așa că, atunci când Natalie a ajuns la muncă la 9:00, iar Dawn nu a sosit încă, a început să se neliniștească.
Unde este Dawn? Ea e întotdeauna punctuală și nu a avut niciodată o zi de concediu medical.

Nimeni altcineva din birou nu este prea îngrijorat că Dawn nu este prezentă, dar Natalie nu poate scăpa de senzația că ceva nu este în regulă.
Când telefonul de pe biroul lui Dawn sună, Natalie răspunde și vocea de la celălalt capăt pare a fi a colegei sale care șoptește: „Ajută-mă.”.

„Mă uit la receptorul mort și în stomac am o senzație tot mai acută de greață.

Ajută-mă.

Semăna foarte tare cu Dawn, deși nu pot să fiu absolut sigură doar din două cuvinte. Indiferent cine a fost, persoana aceea părea isterică. Panicată.

Ajută-mă.

Și pe urmă, linia moartă, devenită acum ton de apel.”

Natalie decide să meargă la casa lui Dawn, să vadă ce se întâmplă.
Când intră acolo prin ușa din spate, care era descuiată, Natalie este șocată de ceea ce vede.
În camera de zi găsește un pahar spart și o baltă de sânge, iar Dawn nu este nicăieri. 

colega-de-birou-recenzie

Poliția începe investigația și descoperă informații care îi fac pe anchetatori să-și concentreze atenția chiar către Natalie.

Acum, Natalie este prinsă într-un joc de-a șoarecele și pisica, find nevoită să afle ce s-a întâmplat cu Dawn și de ce cineva ar  încerca să îndrepte vina asupra ei.

Pe parcursul lecturii, devine tot mai greu de ales în cine să ai încredere sau pe cine să susții.

La început, Natalie pare o persoană foarte empatică și generoasă, doar un pic zăpăcită. În fiecare an organizează un maraton de caritate – o strângere de fonduri pentru vindecarea distrofiei musculare, în memoria prietenei sale pe care a pierdut-o din cauza acestei boli. De asemenea, Natalie părea întotdeauna să facă un efort să fie drăguță cu Dawn, deși acesta se comporta atât de ciudat.

Dar apoi obținem perspectiva lui Dawn prin e-mailurile pe care le trimitea celei mai bune prietene din copilărie, Mia. În aceste e-mailuri, Natalie pare o persoană foarte diferită… hărțuitoare, răzbunătoare și aproape sinistră.

Dawn este metodică, tipicară, maniacală și… obsedată de țestoase. Totul în viața ei este inspirat sau bazat pe țestoase. Ea are acasă țestoase adevărate, de pluș, de ceramică. Subiectul despre care îi place cel mai mult să vorbească, pe lângă numere, pentru că este contabilă, sunt țestoasele. Știe totul despre ele. A ajuns până în punctul de a se plânge unui magazin online pentru că i-au vândut o țestoasă (decorativă) ca fiind marină, când de fapt, era țestoasă terestră.
La muncă, Dawn e  insistentă, insensibilă și pare un pic autistă.

Natalie se trezește cu propria soartă legată de cea a lui Dawn.
Devine tot mai clar că aceasta nu era doar o persoană bizară, antisocială și stângace, ci era și urmărită de cineva care o ura suficient de mult pentru a o ucide

Pe măsură ce misterul se adâncește, cititorul nu poate să nu se întrebe:
Până la urmă, cine este adevărata victimă?

Cartea alternează capitole scrise din perspectiva lui Natalie, la persoana întâi, cu unele ce reproduc e-mailuri schimbate de Dawn sau alte personaje, de-a lungul timpului.

Colega de birou este un thriller psihologic plin de răsturnări de situație.
Exact când pare că te-ai lămurit ce se întâmplă, apare o întorsătură neașteptată care te îndrumă într-o cu totul altă direcție.

Romanul începe ca un chick lit ușurel și amuzant, dar capătă pe parcurs aspecte de mystery și anchetă detectivistică tot mai tensionată. 

logo Analogii - Antologii

Romanul
poate fi achiziționat în librării sau pe
site-ul editurii
Bookzone
Bookzone