Hyperion Cantos

Hyperion
Căderea lui Hyperion

de
Dan Simmons

 

Editura Nemira
Colecția Nautilus
Traducere: Mihai Dan Pavelescu
Număr de volume: 1 + 2
Număr de pagini: 768 + 912
titluri achiziționabile pe
 Libmag și Târgulcărții.ro

 

Hyperion și Căderea lui Hyperion sunt primele două cărți din seria science fiction Hyperion Cantos, completată mai târziu cu romanele Endymion și The Rise of Endymion.

Demiurgul acestui univers space opera, scriitorul american Dan Simmons, câștigător al premiilor Hugo și Locus, nu este doar un autor de literatură științifico-fantastică.
Creația sa abordează mai multe genuri și subgenuri, pe lângă sci-fi și fantasy, horror, thriller sau mystery, deseori combinate în același roman.

Acțiunea din Hyperion Cantos are loc într-un viitor îndepărtat al omenirii, după dispersia acesteia în spațiu, dar mediul nu este unul al descrierii tehnologiilor avansate, ci unul al analizei naturii umane, care se păstrează la fel, în esența sa, indiferent de vremuri sau de decor.

Ni se oferă astfel, mai degrabă un science fiction al diciplinelor umaniste decât al celor de profil tehnic, un SF ce face trimiteri la capodopere literare clasice, pe care le integrează prin preluarea structurii lor narative și referințe culturale aplicate programatic.

Primul volum, Hyperion, ne teleportează în plin conflict interstelar.

hyperion - coperta 1

Omenirea s-a răspândit în galaxie, dar și-a pierdut casa natală, Terra, care a fost distrusă într-un cumplit accident științific.
Forma sa de organizare supremă actuală se numește Hegemonia Omului și reprezintă un veritabil guvern galactic care conduce majoritatea sistemelor solare unde s-au stabilit oameni.
Niciunei lumi incluse în Hegemonie nu i se permite să o  părăsească și multe planete au fost obligate să i se alăture, pentru ca toți cetățenii Hegemoniei să poată utiliza  resursele acelor lumi.

Ei i se opun Expulzații, care joacă rolul barbarilor antichității ce au provocat căderea Imperiului Roman.
Aceștia sunt post-oameni alterați genetic pentru a trăi în spațiul cosmic, de unde roiurile lor de migrație își lansează atacurile asupra zonelor locuibile mai puțin protejate ale Hegemoniei.

Tocmai când invazia asupra planetei Hyperion, aflată la periferia civilizației, pare iminentă și toți locuitorii săi o părăsesc în grabă, îngroziți de spectrul apocalipsei, șapte pelerini fac drumul invers evacuării și debarcă pe ea pentru a ajunge la Criptele Timpului, misterioase monumente megalitice descoperite aici de coloniștii umani, a căror origine a rămas necunoscută.
Manifestările inexplicabile din jurul lor, incluzând fluctuații ale timpului, și creatura monstruoasă Shrike, ce le păzește, au dus la întemeierea unei religii care le este dedicată, oficializată sub titulatura de Biserica Ispășirii Finale.

Dintre multele solicitări pentru a se permite Pelerinajul Shrike (orice forțare sau nerespectare a regulilor însemnând dispariția celor ce le încalcă), Biserica aprobă doar câteva.

Cei șapte selectați acum sunt, probabil, ultimii pelerini ce mai pot debarca înaintea invaziei și niciunul nu vrea să scape ocazia de a își înfățișa dorința pe care o vrea îndeplinită.

Doar cerința unuia singur va fi acceptată.
Conform legendelor, ceilalți solicitanți sunt mereu uciși și trupurile lor sunt trase în țeapă pe ramurile unui uriaș copac metalic, de către teribilul Shrike.

Pe drumul spre Cripte, fiecare pelerin își istorisește povestea vieții.

hyperion - coperta 2

Căderea lui Hyperion este o continuare organică a firului epic din primul volum, deși din perspectivă schimbată și într-o altă structură narativă.

Pelerinii au ajuns la Criptele Timpului și se confruntă cu Shrike, în timp ce în spațiu, în jurul planetei Hyperion, are loc o dură cioicnire între roiurile de Expluzați și Forțele Hegemoniei.

În această parte a conflictului își fac tot mai simțită prezența Inteligențele Artificiale.
Motivațiile lor, relațiile cu oamenii și adevăratele obiective pe care le urmăresc se dezvăluie pe parcurs, având o influență decisivă asupra evenimentelor.

Obsesia lui Simmons pentru Keats (nu e exclusivă, în alte romane ale lui apar și cele pentru Homer, Shakespeare, Sir Arthur Conan Doyle, Dickens sau Wilkie Collins) trece de la preluări de titluri aparținătoare poetului la introducerea lui în poveste, concretizându-se într-un protagonist cibrid reprezentând reîncarnarea tehnologică a lui John Keats.
El o ține la curent live pe Meina Gladstone, stratega apărării hegemonice, cu privire la evenimentele cruciale în care sunt implicați pelerinii.

Fiindcă pe planeta Hyperion, misterioasele Cripte ale Timpului se deschid, iar când secretele pe care la conțin vor ieși la iveală, nimic – absolut nimic, nicăieri în univers – nu va mai fi la fel.
Niciodată.

hyperion 3

Dacă întâiul volum din saga, Hyperion, aduce cu un film de artă, al doilea, Căderea lui Hyperion, este un blockbuster de acțiune.
Se dă senzația că în prima parte ni s-ar fi descris poetic teritoriul unui viitor mare război devastator, sporind empatic tensiunea anticipării, pentru ca în următoarea să se declanșeaze conflagrația, răvășind totul și accelerând alegerile ce trebuie făcute de fiecare personaj implicat.

Aceste două cărți (trei tomuri de buzunar – în editarea Nemira) au deja o aură de space opera clasică (în genul celei formate pentru Fundația sau Dune) și nu pot lipsi din biblioteca nici unui iubitor de SF.

Hyperion Cantos

Hyperion (1989) / Hyperion (2009, Editura Nemira)
The Fall of Hyperion (1990) / Căderea lui Hyperion (2009, Editura Nemira)
Endymion (1995)
The Rise of Endymion (1997)

 

images (3)

 

Romanele lui Dan Simmons pot fi achiziționate pe 
site-ul librăriei Libmag 
și din 
anticariatul online Târgul Cărții
la cel mai bun preț

libmag

targul-cartii