“Dacă există un număr infinit de universuri, nu ştiu cum de am avut norocul să nimeresc în ăsta.”
Poate într-o altă viaţă
de Taylor Jenkins Reid
Editura Leda / Corint
Colecţie: Leda Edge
Nr. pagini: 334
Traducător: Ioana Filat
Titlu original : Maybe In Another Life
Taylor Jenkins Reid este o proaspătă autoare de succes, cu trecut în televiziune, originară din Massachusetts (Statele Unite ale Americii), locuind acum în Los Angeles. Sunt la a doua carte citită a ei şi dacă se poate trage o concluzie după două creaţii ale aceluiași autor, aş spune că are o înclinaţie spre reînceputuri, restartări, reluarea vieţii privită printr-o nouă prismă în urma unei shimbări traumatice.
În Poate într-o altă viaţă există o foarte mică latură… nu i-aş zice nici paranormală, nici fantasy (pentru că ni se dă la un moment dat chiar o explicaţie cvasi-ştiinţifică despre originea ei, preluată de pe canalele TV de popularizare a felului în care funcționează universul),… oricum, o alunecare în lumi paralele. Nu e totuşi o carte SF, mai mult un Young Adult Romance (dacă personajul cu comportament adolescentin nu ar avea 29 de ani) înspre chick-lit (dar nici tocmai asta pentru că apar nişte reflecţii şi situaţii chiar dramatice). O întrepătrundere de genuri, reţeta cea mai bună cu care un roman te poate surprinde.
Folosindu-se de acest gilssando existenţial pentru a îşi dubla povestea cu încă o variantă a destinului eroinei ei, autoarea ne introduce în viaţa unei femei revenită pe plaiuri natale, după o zbuciumată perioadă sentimentală şi itinerantă. La vârsta de 29 de ani, Hannah Martin încă nu are idee de ce ar putea face cu viaţa ei. A locuit în şase orașe după ce şi-a terminat studiile universitare şi a avut o mulţime de slujbe neînsemnate. În ultima să escală, cea de la New York, a fost implicată ca amantă într-o relaţie cu Michael, un bărbat căsătorit şi tată, despre a cărui viaţă familială nu ştiuse chiar de la început. Trezită cumva din existanța-i nomadă şi nu tocmai morală ori principială, Hannah încearcă să se regăsească în locurile copilăriei, cele pe care le consideră acasă. Dar aflăm că încă din adolescenţă are probleme chiar cu acest termen localizator fizico-sufletesc. Acasă-ul ei e Los Angeles, dar e legat mai mult de familia prietenei ei cele mai bune, decât de propria familie. Asta pentru că părinţii săi au însoţit-o la un moment dat pe Sarah, sora mai mică în Anglia, unde intrase la Şcoala Regală de Balet, alegând să o ajute pe ea în carieră şi lăsând-o pe Hannah la colega de şcoală, Gabby. Prietenia dintre fete s-a menţinut şi a crescut odată cu ele, la fel ca dragostea pentru familia adoptivă, pe când sentimentele faţă de propria familie au devenit mai confuze, mai şterse întrucâtva.
Imediat după întoarcerea în L A , Hannei îi este organizată o petrecere de bun venit, avându-i ca amfitrioni pe amica adorată, Gabby şi pe soţul său, Mark. Reapare în peisaj și iubitul din şcoală al fetei, Ethan, care în mod evident a păstrat ceva din vechile rezonări sufleteşti. El încearcă o tatonare a posibilităţii refacerii legăturii dintre ei, ba chiar lansează o invitaţie de a mai petrece timp împeună în seara aceea … dar … aici consideră autoarea că trebuie să îşi plaseze momentul de cumpăna. Cel când o decizie sau alta vor înclina balanţa înspre o variantă ori alta a destinului. Alegerea Hannei de a refuza invitaţia fostului iubit şi a îşi însoţi prietenii într-o plimbare nocturnă, creează o realitate alternativă (sau poate o lasă nemodificată pe cea sortită să se întâmple şi cealaltă devine creaţia paralelă). În acest moment traseele vieţii ei se divid într-un înainte şi după, iar cititorul o va urmări de acum evoluând în ambele variante.
Deşi pare că am dezvăluit mult, toate astea se intamplă la începutul romanului, am vrut doar să conturez o idee despre ce urmează să savurați dacă vă va atrage povestea, şi oricum aţi simţi dinainte că urmează să aibă loc ceva straniu, pentru că stilul lui Reid este unul prevestitor, parcă toată atmosfera se chirceşte în așteptarea incidentului care va da dramatism şi importanță schimbărilor determinate de alegerea originară.