În pat cu Natașa

un dialog relaxat cu Natașa Alina Culea — autoarea Nopților la Monaco

 

  O personalitata artistică modern-renascentistă, Natașa e scriitoare, poetă, ilustratoare de talent a propriilor creații (aruncați o privire pe blogul ei și o să înțelegeți de ce e asta o artă), instructor de yoga, practicantă de dansuri exotice, iubitoare de animale, vegană, și, ca o încununare a tot și toate pentru ochiul masculin superficial, o femeie foarte frumoasă. Tare îmi vine să transform acest interviu într-unul ca pentru revistele destinate bărbaților, dar ar fi nedrept pentru cititoarele ei care îi urmaresc dialogurile. Așa că, niște întrebari LpT doar un pic altfel:

­

  Marius — Natașa, cât din senzualitatea romanelor tale își are originea în pat? Oniric, localizat, inspirator.

  Natașa — Nu este nicio legătură și nici nu ar putea fi, deoarece erosul unei femei este destul de puțin vizual și palpabil, în detrimentul sau în favoarea surescitației mintale și emoționale. Dacă ne referim la vise în sine, Lupii trecutului. Sofia mi s-a dezvăluit printr-o viziune morfeică. În urma ei am țesut romanul și am conturat personajele, dar tema principală era deja acolo. Am mai spus că romanele au individualitatea și energia lor proprie, mie îmi impun propriul lor ritm în care vor să treacă de la starea de potential la cea de manifestare fizică.

Altfel, dacă există o senzualitate a romanelor mele (pentru că eu îmi înțeleg diferit propria creație), poate se datorează faptului că eu nu percep granițele la fel ca majoritatea oamenilor. Spre exemplu, dacă de mâine s-ar propune ca îmbrăcămintea să nu mai fie obligatorie, aș considera schimbarea un lucru foarte normal și m-aș bucura ca un copil de inedit și de naturalețe. Descriu scene erotice în cărțile mele tocmai pentru că nu văd nimic extraordinar în asta. Singura parte extraordinară este să ridic erotismul la un nivel care să mă satisfacă pe mine ca autoare.

nata2

  Marius — Există o literatură feminină și una masculină? Ce gen de cititori simți că ai, preponderent?

  Natașa —  Eu cred că da, deși există scriitori care au pătruns atât de bine în tainele ce ar fi trebuit să fie, măcar în teorie, inaccesibile. I-aș enumera pe Balzac, L. Bromfield, Turgheniev. Sunt puțin confuză atunci când îi citesc și realizez că, în afara instinctelor sigure ale bărbaților în ale vânătorii — în cazul nostru, femeia ca o pradă — pot ajunge să-i înțeleagă și mecanismele de funcționare prin empatie sau datorită trăsăturii repetitive și reproducerea lor ulterioară cu fidelitate.

Prefer să citesc Anaïs Nin, nu H. Miller, nici măcar atunci când descriu același lucru, nici măcar pentru a înțelege, la rândul meu, mecanismul de funcționare al bărbaților, pe care, fie vorba între noi, nu-l găsesc atât de suprinzător prin complexitatea lui, poate doar de dragul meditației asupra punctelor de coliziune a celor de pe Marte cu a celor de pe Venus. Știu, asta a sunat cam feminist, deși afirmația nu are atașată nicio emoție, judecată sau o prejudecată.

Cartea mea de debut, Lupii trecutului și Nopți la Monaco, au fost deja îndrăgite de o majoritate covârșitoare de bărbați. Marat continuă să fie în topul alegerilor feminine. Nu mă așteptam la această răsturnare de roluri, eu chiar credeam că scriu exclusiv pentru femei. Sunt convinsă că Nopți la Monaco va fi totuși în echilibru, absorbită de bărbați și femei în aceeași măsură.

nata3

  Marius — Dacă o zână vegană ar transforma toți oamenii în animalele cu care seamănă cel mai mult, ce animal ai fi?

  Natașa — Pot să mă reprofilez pe arahnide? Scorpion. Sunt fascinată de aceste mici creaturi, parcă posedă secretele ancestrale ale alcătuirii de lumi, un fel de cerberi ai lumii de dincolo.

  Marius — Cât de animalic ți-ai dori să fie masculul din perechea ta?

  Natașa  Este imposibil să stabilesc acum o condiție asertivă, ar fi nedrept, în fiecare zi vreau altceva, dar, generalizând, pot spune cu multă sinceritate că nu îmi doresc mereu culmile pe care sunt propulsată; este o ruptură ireconciliabilă între o fire curioasă și o blazare îndelung exersată căreia îi plac nuanțele și tot ceea ce este între.

continuare…