KONG: INSULA CRANIILOR

 

Titlul original: Kong: Skull Island
An lansare: 2017
Gen: Fantastic, Aventuri, Actiune
Regie: Jordan Vogt-Roberts
Distribuție: Samuel L. Jackson, Tom Hiddleston, Mason Weaver
Achiziționabil pe site-ul provideo.ro

 

Preludiu: Un pilot american şi unul japonez din Al Doilea Război Mondial îşi mitraliază reciproc avioanele şi se paraşutează pe o insulă din Pacific, unde îşi continuă terestru duelul aerian, fugărindu-se cu pistolet şi katana. Deodată, lupta omuleților minusculi este întreruptă de o mâna imensă ieşită dintr-o prăpastie şi apoi de figura șimiană încruntată a unei fiinţe necuprins de gigantice, ivindu-se din genuni.

Astfel facem cunoştinţă cu noul Kong, restartat şi reinventat, care este mai mare, mai rezistent, mai înspăimântător, dar şi mai puţin fioros cu oamenii care nu-l deranjează, decât au fost toţi predecesorii săi din cei 84 de ani de existenţă a diferitelor variante ale colosalului personaj.

kos5

Producătorii blockbuster-ului Godzilla iau de la început istoria celebrului monstruos şi nu optează pentru clasica încheiere cu el cocoţat pe zgârie-norii metropolitani, dorind, poate, să lase deschisă posibilitatea înfruntării dintre Kong şi Godzilla însăşi (însuşi?), mai ales că aici se confruntă cu un prim lot reptilian la fel de periculos şi tentaţia de a-i ciocni pe cei doi uriaşi nu e nouă  în cultura pop.

După preludiu, secvențe rapide de filme documentare cu importante evenimente istorice, care ne aduc până în anul 1973, chiar la sfârşitul Războiului din Vietnam. Doi oameni de ştiinţă dubioși (unul dintre ei interpretat de John Goodman), încearcă să convingă administraţia politică de la Washington să finanţeze o expediţie secretă pe Insula Skull ( adică CRANIU – avea forma respectivă, ca şi cum natura ar fi avertizat oamenii să se ţină departe).

Cercetătorilor li se alătură trupe aeroportate combatante, tocmai desprinse din focul încleştării armate vietnameze şi conduse de un colonel deosebit de belicos, Packard (Samuel L. Jackson), suplimentate cu un ghid specialist în supravieţuirea prin regiune, fost soldat btritanic, Conrad (Tom Hiddleston) şi o reporteriţă pacifistă, Brie (Mason Weaver).

kos1

Când elicopterele ce transportă cel mai numeros grup de oameni debarcat vreodată în locurile de baştină ale marelui Kong trec de nebuloasa de furtuni continue şi fulgerări apocaliptice, expediţionarii încep să se comporte imediat de-a dreptul descreierat, ceea ce face greu pentru moment să alegi tabăra cu care vei ţine.

Cum ajung, bombardează şi împroașcă napalm, fără pic de respect pentru armonia naturii paradisiace, viaţa animalieră, vegetală, ecologie în general, ăsta fiind, cred, şi unul din motivele pentru care scenariştii au ales anul respectiv din trecut pentru desfăşurarea acţiunii. Cam unul din ultimii ani când civilizaţia occidentală încă se comporta oficial atât de iresponsabil.

Un al motiv ar fi legătura cu conflictul din Vietnam, care va justifica şi ţăcăneala militaristă a colonelului şi atmosfera de hippie inversaţi, pe care o au soldaţii comando-ului, care în timp ce bombardează într-o veselie, dau la maxim în boxe muzica rock. O atmosferă, chiar un tribut cu referiri intenţionate la marile filme inspirate din perioada Războiului din Vietnam ca Apocalypse Now sau Full Metal Jacket. Mă tot aşteptam să răsune și Paint it Black ori Surfin’ Bird, pe care le ştiu şi eu, dar, nu, doar multe alte cântece în genul lor. Puncte mari în plus, deci, pentru coloana sonoră.

Image result for kong skull gif

Oricât de umanoid te-ai simţi, nu poţi să nu ţii cu gorila, în prima fază. Primata este un cavaler ecologist care apără frumuseţea ancestrală a insulei sale şi creaturile ce o populează, iar oamenii sunt nişte invadatori piromani. Doar odată cu apariţia duşmanului şi mai distrugător şi mai iraţional, șopârlele gigant, încetezi în a mai rânji de câte ori King Kong face zob un nou elicopter şi începe să îţi pese de soarta semenilor tăi.

Individualități care acced, oricum, în diferite categorii de simpatie. Jurnalista flower-power, ghidul britanoid rătăcit şi aviatorul anti-nipon recuperat după decenii petrecute în junglă, fiind cei mai simpaticuți. Figura sinistră este reprezentată de colonelul Packard care pare deja traumat de terminarea confruntării din Vietnam şi încearcă să îşi mute obsesiile războinice în misiunea asta, insistând pe omorârea lui Kong, deşi e evident că sopârlimea constituie un inamic mult mai primejdios.

kos6

Soldaţii sunt amuzanţi. Cu încrederea luptătorilor în comandantul lor care mereu i-a dus spre victorie, dar mustăcind bombăneli ce vin din interpretările personale ale situaţiei. Comici de-a dreptu’ când glumesc pe seama adresării de deschidere din scrisoarea unui camarad către băiatul lui. Începea cu: “Dragă Billy,…”

Iar ei se ţineau într-una de glume făcând propoziţii cât mai tembele, începând cu sintagma asta.

Dacă aş proceda şi eu la fel, aş rezuma evenimentele din film astfel:

Dragă Billy, tata, trupa lui şi nişte cercetători aiuriţi au găsit o gorilă mare-mare pe o insulă sălbatică. Acum tata e de părere că nu trebuiau să o supere.

Personajul primordial în acest film este GRANDOAREA! A animalelor și a naturii. Sunt buni şi protagoniştii oameni, dar apar micşoraţi şi neimportanţi (până şi masivul Goodman care în alte filme umplea tot ecranul), comparativ cu dimensiunile creaturilor mutante din lumea izolată unde Dumnezeu nu și-a sfârșit creația.

E multă frumuseţe estetică în imaginile panoramând peisaje, care te absorb, iar atunci când reacțiile zoologiei malformate explodează în confruntări mastodontice, parcă nici nu conștientizezi excelentele efecte speciale ce au dus la punerea lor în scenă. Ţi se pare că totul curge fluid, natural şi realist.

Se simte grija tuturor celor implicaţi în film să evite clişeele, ce apar inevitabil când o poveste a mai fost spusă de atâtea ori; şi chiar reuşesc asta cu brio. Pelicula încântă vizual, acțiunea e palpitantă şi nu o ia nicio clipă prin făgaşurile deja adâncite.

Un King Kong pe care poţi să îl privești cu interes şi dacă le-ai văzut pe toate celelalte, pentru că încearcă o abordare nouă în toate privinţele, axată mai mult pe spectaculozitate şi complicitate poznaşă cu fanii filmelor explozive, decât pe improbabile sentimente gen: monstruoasa gorilă hidoasă îndrăgostindu-se de serafica blondă.

kos3

Tot ce îţi doreşti atunci când alegi să vizionezi un film de aventuri cu un protagonist canonizat cinematografic, asa cum e King Kong, vei găsi realizat cu măiestrie în Kong: Insula Craniilor / Kong: Skull Island, care în multe privinţe întrece aşteptările.

Mai ales că, până la urmă, toată lumea vine în Kong Park să îl vadă pe Kong. Iar el este URIAŞ!

…….

Filmul Kong. Insula Craniilor poate fi comandat pe site-ul Provideo in format DVD,  Blu-ray, Blu-ray 3D, Stellbook 4K

KKK

provideo