O singură minune

                               de Alina Cosma

 

Editura Primus
Anul apariției: 2014
Număr de pagini: 188

 

O singură minune este o carte specială. Una dintre acelea, foarte rare, ce reușesc să cuprindă între paginile lor o poveste de viață pe care nu o poți uita, ce îți rămâne îndelung în minte și după terminarea lecturii.

O poveste care te înduioșează, te tulbură, te înfioară, te face să zâmbești cu lacrimi în ochi și te determină să reflectezi asupra vieții, cu toate bucuriile și tristețile ei.

Ea începe senin, părând o simplă secvență de dragoste trăită rapid și intens, cum se consumă totul în ziua de azi, dar devine pe parcursu-i sinuos tot mai profundă, transformându-se dramatic într-o veritabilă furtună de emoții, sentimente răvășitoare și aspirații spre infinit.

o singura minune 1

Alexandra Maria Dan este o tânără arhitectă ce încearcă să răzbească profesional într-un domeniu încă foarte bărbătesc.
Sensibilitatea ei feminină excesivă nu-i e tocmai de ajutor pentru a se impune în compania multinațională unde lucrează, dar marele ei talent este până la urmă remarcat în momentul de cumpănă al unui proiect important și i se încredințează conducerea respectivei lucrări, datorită susținerii unuia dintre directori, impresionat de intervenția ei salvatoare.

Acesta, Dan Alexandru Maria (o coincidență de nume ca o clipire complice de ochi a Destinului) are în desfășurare cariera sa strălucită de inginer constructor, care îl poartă tocmai prin Riad, capitala Arabiei Saudite, locație de legendă a branșei, unde mereu se dezvoltă proiecte ambițioase.
Peste un an de când a cunoscut-o și sprijinit-o pe Alexandra, atunci când are nevoie de un arhitect foarte bun, apelează la ea și-i solicită, prin intermediul companiei, transferul în străinătate.

Aflați într-o lume total diferită, expați într-o cultură străină care influențează chiar și viața corporatistă, îngreunând și mai mult afirmarea femeilor, Alexandra și Dan se susțin reciproc și se apropie tot mai mult unul de celălalt, deși între ei sunt atâtea deosebiri.

Dan este chiar opusul Alexandrei. Îndrăzneț în situațiile în care ea este timidă, dur, pe când ea este de-o sensibilitate fragilă. Cinic la aprecierea celorlalți, chiar misogin, pe baza multor experiențe trecute, ea fiind total lipsită de experiență în privința celuilalt sex – asta și pentru că și-a autoimpus o conduită creștinească din alte timpuri, de a nu avea relații intime cu bărbații până la căsătorie.

Pentru versatul cuceritor Dan, această atitudine pe care un clasic macho, cum pare genul lui, ar fi catalogat-o rapid drept capriciu de mironosiță, nu devine totuși una de care să-și bată joc, ci, dimpotrivă, îl face să aprecieze originalitatea comportamentală a Alexandrei ca pe una dintre calitățile ce-i alcătuiesc unicitatea, deși el nu e deloc credincios și, de când a rămas orfan de ambii părinți, nu a mai dat niciodată importanță religiei.

Legătura dintre Alexandra și Dan evoluează în peisajul exotic parcă desprins din O mie și una de nopți, dar se împlinește în iarna de-acasă, din România, unde cei doi îndrăgostiți se vor întoarce mai întâi pentru Sărbătorile de Crăciun și Revelion, apoi definitiv, ca un cuplu.

Poveștile ideale de dragoste se sfârșesc mai mereu odată cu oferirea inelului simbolic și a promisiunii de a fi împreună, dar O singură minune ne spune una completă, care continuă și după fericitul eveniment.

Problemele apar în cuplu tocmai din principialismul celor doi protagoniști, niciunul dintre ei nefiind adeptul compromisurilor, chiar dacă fiecare poate ceda de dragul celuilalt.
Mai întâi Alexandra insistă pentru întoarcerea în România, apoi începe să se bosumfle pentru că Dan muncește prea mult și este prea puțin timp acasă, totul culminând cu un episod malefic pe care îl pune în scenă sora ei cea sexy și răsfățată, Florentina, care încearcă din invidie să o facă geloasă, dându-se la iubitul ei.

Când toate problemele create artificial din mici răutăți sau neînțelegeri par să se liniștească, apar cele de sănătate, cu adevărat grave.
Alexandra și Dan nu pot avea copii, iar o afecțiune teribilă, ca o lovitură a sorții, vine să complice situația, atunci când totuși o minune se întâmplă și Alexandra rămâne însărcinată.

Deși se numește O singură minune, expresie preluată din impresionanta declarație de dragoste a lui Dan pentru Alexandra… :

„Într-o zi când nu mă aşteptam ca Dumnezeu să mai existe pentru mine, continuă el pe un ton total schimbat şi cu privirea pierdută şi tristă, a apărut în viaţa mea o fiinţă frumoasă, inteligentă şi atât de sensibilă, că îi simţeai sufletul vibrând doar ştiindu-i prezenţa în cameră. Nu am crezut că este adevărată, dar sufletul ei m-a făcut să redescopăr bucuria de a trăi.

El se întoarse spre doctoriţă. Ea văzu lacrimi în ochii lui.

– Dumneavoastră aţi spus că aţi văzut minuni în meseria dumneavoastră. Eu am văzut o singură minune, pe ea!” 

… cartea este de fapt despre o salbă de minuni interdependente. Despre dragostea care apropie două caractere atât de diferite, despre rodul iubirii lor, gata să depășească orice dificultăți pentru a se întrupa, despre puterea credinței care își găsește întotdeauna cele mai potrivite mijloace pentru a răzbate și-n cele mai ferecate inimi, și despre speranța la care nici în cele mai grele momente nu trebuie să renunțăm.

o singura minune

O singură minune e un roman plin de sensibilitate și emoție, cu structură florală, fiecare parte a sa fiind o nouă petală a cărei frumusețe poate fi admirată și separat,… dar numai ca întreg își desăvârșește splendoarea.

Alina Cosma face parte dintre acele autoare extraordinare care-și scriu cărțile cu sufletul, transferând o parte din sine în personajele cărora le dau viață și retrăindu-le intens sentimentele.
Luminile și umbrele acestei istorisiri suave a ei rămân mult timp oglindite în mintea cititorului, dar cel mai stăruitor vor sclipi luminițele numite: iubire, prietenie, credință.

O singură minune este o poveste pe cât de delicată, pe atât de puternică, ce ne face să reflectăm nu numai asupra naturii divine a vieții și-a morții, dar și asupra tuturor acelor mici lucruri din cotidianitate pe care le considerăm banale, să ne gândim la persoanele din jur, despre care credem că vor fi pentru totdeauna alături de noi, până când dispar brusc din viețile noastre, lăsându-ne cu un gol imens în suflet.
Ne ajută să conștientizăm forța dragostei, care nu stă numai în spatele durerii cumplite pe care o simțim când pierdem pe cineva iubit, ci este și leacul pentru a depăși acea tragedie.
Fiindcă ea, dragostea adevărată, nu se stinge în timp și este singura minune capabilă să păstreze nemuritoare – pentru noi – esența ființei adorate.

 

images (3)

 

Puteți comanda cartea pe
site-ul editurii
Petale Scrise
sau

librarie.net