Îngerul Luminii

Tărâmul Mistic 
I

de
Alina Cosma

 

Editura Primus
Anul apariției: 2017
Număr de pagini: 138

 

Îngerul Luminii, romanul de deschidere al seriei literare Tărâmul Mistic, este un feeric loc de întâlnire a basmului cu mitologia, a fantasy-ului cu alegoria și a romantismului pasional cu aventura războinică.

Panorama se conturează idilic, cu copii urmărind animăluțe prin poienițe, se extinde magic, cu gnomi și silfe solicitând unui băiețel și unei fetițe să-i urmeze într-un univers fermecat, unde să le fie gardieni, și amintește de Cronicile din Narnia când proaspeții ocrotitori predestinați se trezesc în plină bătălie între creaturi fabuloase, odată ajunși pe Tărâmul Mistic.

Dar mai departe nu este păstrată decât atmosfera generală de basm.
Povestea se transformă într-un fantasy romantic adult ce se desfășoară în regim de climat beligerant, acumulând sensuri și referințe culturale subtile, mai aproape de Cronicile din Amber decât de cele din Narnia.

Coperta-Alina-Cosma-Taramul-mistic

Tărâmul Mistic este o lume de graniță, unde universul perceput de conștientul uman și cel spiritual – accesat doar subconștient – ce ține de religie și de miraculos, se întrepătrund și se amestecă difuz, ca pentru a pregăti marea trecere dinspre unul spre altul.

Muritorii și ființele supranaturale pot asigura în această zonă-tampon echilibrul celor două lumi… sau îl pot afecta din cauza conflictelor dintre ei, mai toate stârnite de orgolii meschine.

Există patru elemente primordiale care își oglindesc forța spirituală din lumea fizică: Pământul, Apa, Aerul și Focul.
Stăpânii lor în Tărâmul Mistic sunt Geea, Oceanus, Gabriel și Raul.
De aceste elemente depind creaturile fantastice pe care imaginația umană le-a legat de esența lor: gnomi, sirene, zâne, harpii, și atâtea și-atâtea altele, pentru fiecare dintre ele.

Din nefericire, stăpânii celor patru aspecte ale materiei au intrat într-o cruntă stare de înfruntare, soldată cu un război fără sens.
Ființele Focului, aliate cu cele ale Aerului, le atacă pe cele ale Pământului și ale Apei, încercând să le cucerească teritoriile pe care ele s-au aflat dintotdeauna.

Această perturbare a echilibrului de forțe în natură trebuie curmată cât mai curând, pentru a nu distruge însăși stabilitatea universală.

ingerul luminii 4

Stăpâna Geea nu se poate implica în confruntare direct, pentru că este un spirit fără întrupare fizică, dar apelează la gardienii cărora li s-a prezis de ursitoare că vor ajunge mari luptători, pentru a conduce armatele viețuitoarelor Pământului.
Ei sunt în număr total de șapte, însă numai cinci luptă de partea ei.
Unii sunt chiar cei la a căror recrutare am asistat în prima parte a istorisirii: băiețelul Eduard, ce urmărea animalele din poiană și s-a întâlnit cu gnomii, fetița Hope, care și-a pierdut părinții într-un accident de mașină și a fost luată sub aripa luminoasă a unei silfe, doctorul veterinar Rafael, ce ura vânătorile la care participa și a fost contactat de Diana, regina cerbilor, însoțită de inorogul Pegas, sau Daria, o tânără studentă la medicină pe care muza Atena a selecționat-o pentru a fi gardianul zburătoarelor.

În primele episoade ale războiului, dintre ei toți, nu copiii, ci tocmai Daria se simte cel mai puțin capabilă să devină ceea ce se așteaptă de la ea.
Preferă să îngrijească răniții din ambele tabere decât să distrugă inamicii.

În scurt timp, pacifista inadaptată măcelului este atrasă într-o capcană și ajunge prizoniera celui mai misterios dintre gardieni, acela al celor patru vânturi.
Numele răpitorului este Gabriel și o va duce pe fată în palatul său de la Polul Sud, unde o va ține ostatică.

În timpul prizonieratului, Daria reușește încet-încet, prin dialoguri spumoase, să-i intre la suflet galantului ei inamic, un nemuritor superb, și să-l farmece cu personalitatea sa ce îmbină entuziasmul pozitiv și inocența izvorâtă dintr-o seninătate totală.
El îi mărturisește chiar cel mai mare secret al său: că este același Gabriel care e și Stăpânul Aerului.

Nemuritorul își va proteja prizoniera, de care simte că s-a îndrăgostit, atunci când aliatul lui de conjunctură, Raul, Stăpânul Focului, va încerca să o folosească pentru a câștiga războiul, iar când fata va fi grav rănită, Gabriel îi va sta alături, în lumea ei, pe parcursul întregului proces de refacere.

Refugiul pe meleagul oamenilor, pentru a uita de toate, din păcate nu mai este o opțiune pentru Daria, și va fi nevoită să se întoarcă în războiul infinit din Tărâm, unde va încerca să aibă grijă de ființele rănite în el, fără a conta cărei tabere aparțin

Atunci când un eveniment cumplit de tragic are loc, vindecătoarea realizează că forța ei este mai mare decât și-a imaginat vreodată și că toți cei puși pe distrugere ar trebui să se teamă de intensitatea dragostei ei…

Va reuși Daria să deschidă calea prin care Focul să se contopească cu Apa, Pământul cu Aerul și ura cu iubirea, refăcând echilibrul universal?

ingerul luminii 1

Îngerul luminii este o poveste de dragoste încărcată de antagonisme, asemeni celei a lui Hyperion și-a Cătălinei din Luceafărul, fără să știi însă exact cine joacă rolul lui Hyperion și cine pe-al Cătălinei, până la urmă, în relația tachinatoare a Dariei cu Gabriel.
E un roman care preia personajele și conceptele mitologice definite de-a lungul istoriei, într-un cadru integrator spectaculos, ajungând să reveleze multe despre însăși umanitatea noastră, atunci când le regăsim pe toate la un loc, interacționând sub stindardul unor principii ce se confruntă.

Tărâmul Mistic se anunță o epopee pasională a iubirii, a luptei crâncene pentru pace și a generozității duse până la sacrificiul de sine, care merită neapărat urmărită și în celelalte volume.

Până acum, din această saga a scriitoarei Alina Cosma, au fost publicate romanele:

Tărâmul Mistic: Îngerul Luminii
și
Tărâmul Mistic: Suflete pereche

 

images (3)

 

Puteți comanda cartea pe
librarie.net

sau pe site-ul editurii
Petale Scrise

editura petale scrise
unde veți găsi toate titlurile semnate
Alina Cosma