Agenții haosului

Stelarium
3

 

de
Ana-Maria Negrilă

 

Editura Crux Publishing
Colecția Sci-Fi
Data publicării: 2019
Număr de pagini: 570

 

Cu fiecare volum din trilogia Stelarium, piesele se rearanjează pe tabla de joc, apar unele noi și reapar câteva dintre cele vechi – în roluri schimbate -, jocul însuși se reconfigurează și se restartează.

În primul roman din serie, Regatul sufletelor pierdute, am descoperit un ecosistem format de coloniștii navelor spațiale generaționale CelesteAscensiune și Bonaventura, dintr-un roi de migrație ce a părăsit Terra și a ajuns de cinci secole pe planeta Galene, unde oamenii au integrat civilizației proprii, energia specială a florei și faunei băștinașe.

În a doua carte din saga, Ascensiunea stelară, călătoria cosmică realizată de cei de pe Galene, cu nava reconstituită Ascensiunea II, ne dezvăluie modul cum s-a adaptat o altă parte din omenirea-n dispersie, pe o planetă preponderent oceanică, unde membrii echipajelor astronavelor Speranzia și Turbillion s-au stabilit, Cardeea – lumea insulelor și a arhipelagurilor.

În ultimul episod al acestei spectaculoase space opera, Agenții haosului, ne reîntoarcem pe Galene, după veacuri de voiaj interstelar executat prin metoda somnului criogenic indus, înspre Cardeea și înapoi, împreună cu protagoniștii din primul volum.
Ei înșiși – pentru care a trecut o perioadă destul de scurtă de timp în stare de trezie – sunt mult schimbați.
Oare cât de diferită vor regăsi planeta lor colonială natală, după un mileniu de istorie scurs peste societatea ei?

Sentimentul de curiozitate anticipativă este o prezență constantă în universul Stelarium, ce te însoțește chiar și între volume, nedându-ți pace până nu afli cum a continuat mai departe aventura galactică umană.

Romanul conclusiv Agenții haosului încheie trilogia perfect: toate intrigile se deslușesc, fiecare problemă complicată își găsește câte o rezolvare și toate întrebările își primesc răspunsurile clarificatoare.

agentii haosului 4

Agenții anh întorși acasă simt primii cât de multe s-au schimbat pe Galene, pentru că nu mai pot accesa de la distanță fluxul bioenergetic informațional.
Astroportul de pe care s-a lansat Ascensiunea II și bazele satelitare construite de oameni în apropierea planetei nu mai există nici ele.
Vor trebui să coboare la sol fără informații preliminare și să descopere prin contact direct modificările survenite în timp.

Sten Darr, Adrew Hermen și Ralle Genaro debarcă pe Galene, Karl Senn rămâne la bordul navei meta-organice Speranzia, cea cu care au revenit de pe Cardeea, așa cum prevedea misiunea lor; Ascensiunea II continuându-și eforturile de a contacta restul flotei umane de colonizare.

Climatul politic s-a recompus dramatic în noile sute de ani trecute peste colonie.
Dintre cei trei actori principali inițiali, doar Regatul Celest a rezistat în relativ aceeași structură. Republica și Cominternul au fost distruse de unul dintre propriile experimente genetice.
Evadatul monstruos Apoc, cel care a fost creat ca prototip pentru armata de supraoameni a Republicii, a devenit cel mai puternic factor vizibil de influențare a destinului populației de pe Galene.

El a unificat cele două rețele energetice, cea a Republicii și cea a Regatului, neantizând Arborele Anh și consolidând o nouă rețea, Lumea Secundară, la care sunt obligați să se conecteze toți agenții anh, putând fi astfel ținuți sub control.
Animat de intenții pozitive pentru bunăstarea generală a umanității, chiar dacă nu a ezitat să folosească orice mijloace pentru a le vedea puse în practică, Apoc a fondat un nou Templu, care să predice pacea. O Pax Romana impusă, pe care a reușit să o mențină pentru sute de ani.

Rolul lui Apoc are ceva din tragismul celui al tiranului Leto II Atreides, Împăratul-Zeu din Dune, care și-a închinat existența binelui omenirii, așa cum îl percepea el, dar de la început suntem avertizați că aparenta sa dominare nu este decât o altă tactică pe termen lung a Maestrului Lumni Natt, geniul al cărui vis de a conduce toate coloniile umane este la fel de viu ca la lansarea expediției… și mult mai aproape de îndeplinire.

Maestrul Lumni se află în Regat, unde își primește agenții într-un nou corp și într-o manieră foarte stranie, ce-i afectează credibilitatea.

Noii agenți anh, ai Lumii Secundare, nu se pot compara în aptitudinile de utilizare a energiei cu agenții vechi, adevărate fosile vii cu supra-puteri.
Totuși, Sten, Adrew și Ralle nu se simt deoc în siguranță în această cultură alterată și încep să aibă tot mai puțină încredere în Maestrul Lumni.

Situația se complică și în spațiu, unde interesele pentru a controla astronava Speranzia se înmulțesc, odată cu reintrarea în scenă a unor personaje de pe Cardeea.

Nu durează mult până când, sfâșiind țesătura de minciuni care-i înconjoară, ultimii agenți anh veritabili se vor trezi în plin teritoriu inamic, încercând să asigure un final reușit celei mai clare misiuni pe care au avut-o vreodată: aceea de a rămâne în viață.

Cât din ei înșiși s-a mai păstrat, dincolo de manipulări și de condiționări comportamentale?
Care este adevărata forță a binelui căreia ar putea să i se alăture?
Pot avea încredere în propriile decizii sau sunt doar prinși, ca niște pioni inconștienți, într-o altă strategie, infinit de complexă, din jocurile de putere ale cuiva?

stelarium 1

Așa cum Isaac Asimov a pus bazele unei noi științe, în celebra lui serie Fundația, Psihoistoria, ale cărei principii de calcul au rămas în minte ca demne de aplicat într-un viitor mai tehnologizat, Ana Maria Negrilă a conceptualizat o ramură proaspătă de studiu, Psihoecologia, care nu are nici măcar nevoie de fluxurile galenice pentru a fi aprofundată.
Este suficient să conștientizăm că toate în natură sunt corelate, plante, animale și oameni, pentru a dezvolta o variantă locală a ei, ce nu doar că ar asigura binele nostru mental, dar ar și ajuta ca evenimente catastrofice, cum ar fi distrugerea Pământului – premisa de la care a pornit saga Stelarium -, să nu se întâmple din cauza noastră.

Eu, unul, dintre o carte doldora de aventuri palpitante și una plină de idei tehno-bio-filosofice geniale, înclin mereu să o aleg pe prima.
Dar atunci când pot găsi ambele încărcături sub același titlu, într-o combinație fluidă și acaparatoare, nu pot să cataloghez altfel bucata aia de literatură decât drept ideală.

Merită să intrați în lumea Stelarium!
Chiar dacă în primul volum vă veți simți, poate, un pic rătăciți printre numeroasele personaje și nenumăratele intrigi, până la finalul aventurii vă vor deveni toate familiare, vă vor fascina și vă veți despărți de ele cu acea melancolie unică, specială, care apare numai după lungi lecturi captivante.

Romanele ce formează trilogia Stelarium sunt:

Regatul sufletelor pierdute (2016)
Ascensiunea stelară (2016)
Agenții haosului (2019)

 

images (3)

 

Seria poate fi achiziționată pe site-ul editurii
Crux Publishing

Crux Publishing