Cinci beneficii
ale mersului pe
bicicletă
Accesibil, distractiv și ecologic, sportul pe două roți – ciclismul – poate fi practicat de oricine, copii, femei și bărbați, de la cele mai mici vârste, până la cele mai înaintate.
Parcă nicio altă activitate fizică nu combină atât de reușit ideea de a depune efort susținut cu cea de recreere. Pedalajul este plăcut și benefic, în același timp.
Tot mai multe țări încurajează mersul pe bicicletă, la nivel administrativ local sau central, prin politici ecologiste.
Persoane publice, artiști și manageri îl aleg drept mijloc de transport – ca pe un simbol al libertății, o declarație de independență față de traficul infernal al metropolelor.
Iată doar câteva dintre numeroasele motive pentru care merită să facem acest gen de mișcare, nu numai vara, ci pe parcursul întregului an:
Ne menține în formă
Ciclismul este un sport aerobic, deci indicat pentru cei care vor să își păstreze suplețea sau să piardă din greutate.
Caloriile arse depind de viteza cu care pedalăm. La un ritm mediu, cel în care putem conversa de pe șaua bicicletei, se ard aproximativ 500 de calorii pe oră.
Constanța exercițiului dezvoltă acel tip de rezistență a organismului utilizabilă în orice context al vieții de zi cu zi.
Protejează inima
Pedalarea este utilă în prevenirea afecțiunilor cardiovasculare. Mușchiul cardiac se tonifică, ajungând să reziste mai bine oboselii.
O activitate aerobică regulată, la intensitate scăzută, permite controlul nivelului glicemiei și al colesterolului, cu efecte pozitive în patologii cum sunt: hipertensiunea arterială, bolile ischemice și diabetul zaharat.
Plimbările pe bicicletă cresc – în timp – ventilația pulmonară, tonusul pereților vasculari, îmbunătățind circulația venoasă si limfatică.
Nu dăunează articulațiilor
Spre deosebire de alte sporturi, ciclismul se bazează mult mai puțin pe impact cu terenul. Pedalând, nu se exercită presiune pe articulații, mișcarea rotativă protejând cartilajele.
Nici coloana vertebrală și genunchii nu au parte de suprasolicitare, pentru că greutatea corpului se distribuie în punctele de sprijin șa-ghidon.
Ne face fericiți
Mersul pe bicicletă scade stresul și îmbunătățește starea de spirit.
Ca toate sporturile, ciclismul stimulează producția de endorfine, hormonii care atenuează oboseala și au efect revigorant asupra întregului organism. După efort fizic, receptorii din zonele creierului implicate în procesele emoționale și adaptarea la stres devin mai active, fiind stimulate de hormonii fericirii.
Descinderea în natură, unde au loc de cele mai multe ori antrenamentele, ne face să ne simțim mai energici, mai viguroși.
Prelungește viața
Cu cât se pedalează mai mult, cu atât crește speranța de viață, în principal pentru că se evită problemele cardiace.
Un studiu danez susține că o plimbare periodică pe bicicletă, într-un ritm alert, poate prelungi viața bărbaților cu patru ani și a femeilor cu cinci.
Un alt articol științific, publicat în 2011, în International Journal of Sports Medicine, a revelat că, în medie, cicliștii participanți la Turul Franței trăiesc cu opt ani mai mult decât alți sportivi.
O foarte bună carte autobiografică despre ciclismul profesionist, scrisă interesant și amuzant, este:
Ciocu’ mic și joc de glezne! Aventura mea pe și pe lângă bicicletă,
tradusă în limba română la
Editura Preda Publishing.
Autorul ei, Jens Voigt, e un rutier îndrăgit de public și jurnaliști, deoarece ilustrează acele calități ale ciclismului care transcend ideea de victorie sau eșec și fascinează pe toată lumea: sacrificiu, generozitate, încredere și devotament.Istorisirile din viața lui Voigt, cu zile mai bune și zile mai proaste, la fel ca ale suporterilor săi, ne dezvăluie un personaj profund uman și autentic, cu o etică a muncii ce l-a condus spre o îndelungată carieră de succes și care ne poate inspira pe toți.
Mult mai bine decat trotinetele alea penibile :))
ApreciazăApreciat de 2 persoane
LOL. Da, trotinetele electrice sunt moartea pedalarii. 😀
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Foarte mult ajută la sănătate. Dar, poți să râzi de mine, însă eu nu știu merge pe bicicletă. Am căzut când învățam și mi-am spart arcada, așa că eu și bicicleta am devenit dușmani.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
O, nu trebuie sa-i pastrezi dusmanie, ea este o excelenta prietena cand e imblanzita. 😛 Poate te invata Denisa sa mergi cu ea . 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cât mi-e de dor de mers cu bicicleta!!! Unele dintre cele mai frumoase amintiri din copilărie sunt cele legate de mersul pe bicicletă. Chiar și cazaturile zdravene aveau farmec.:))
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Daaa, si la mine! 😀 Ziceam ca mergem in expeditii si ajungeam pana la marginile orasului, la micro-insulite de pe rau sau la cai ferate dezafectate. Juliturile erau considerate cicatrici glorioase. 😛
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Foarte util articol . Felicitări, Marius !
Total de acord. Cea mai bună metodă de relaxare. Noi mai mergem in grup. Un mod frumos si sănătos de a socializa!
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Merci, Vero! 🙂 Ce fain! Descoperi asa tot felul de frumuseti din jur, la care cu masina sau in drumetii pietonale nu prea ajungi. 🙂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Nu ar fi o idee rea sa îmi mai scot bicicleta la o plimbare. :))
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Imi place ca la Bucuresti mereu sunt evenimente care implica bicicletele. 🙂 Cel cu in fuste pe biciclete e preferatul meu. 😀
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Nici nu ma mira :))
ApreciazăApreciat de 1 persoană
😀
ApreciazăApreciază
O recomandare foarte buna! Multumesc! Si cartea pare foarte ok.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Cu mare drag, Ana! 🙂
ApreciazăApreciat de 2 persoane