Cioburi de stele
– primul volum al trilogiei Constelații –
de Amie Kaufman & Meagan Spooner
Editura Trei
Colecția Fiction Connection
Anul apariției: 2014
Titlul original: These Broken Stars (2013)
Traducere: Luminița Gavrilă
Număr de pagini: 480
achiziționabilă pe Libmag și Târgulcărții.ro
Cartea asta este o splendoare! Titlul, coperta, povestea, personajele – toate se combină într-una din cele mai frumoase experiențe literare oferite cititorului. Iar faptul că are o tematică SF nu ar trebui să îndepărteze pe nimeni. Cadrul științifico-fantastic este doar pretextul pentru a dezvolta un basm de dragoste cum n-a mai fost, în care sentimentele zburdă de la o extremă la alta și protagoniștii săi sunt trecuți prin toată gama de încercări imaginabile și inimaginabile, confirmând astfel profunzimea dragostei lor.
Un SF cu adevărat savurabil de oricine și pe care-l recomand călduros fetelor doritoare să-ncerce genul ăsta literar. Băieților, Fundația sau Dune, pentru că nu dă bine să ți se solicite titluri science fiction și tu să indici ceva romantic, dar sunt sigur că space-opera asta sexy i-ar prinde mai rapid decât clasicii, la prima experiență în hiperspațiu.
E înduioșător spiritul feminin, ce se strecoară chiar și într-un gen al tehnicii și războaielor inter-galactice sau robotizate (unde scriitorii bărbați de-abia se sinchisesc să fabrice niște caricaturi de relații pentru eroii lor) spre a imagina tot o impresionantă poveste de dragoste. Ba chiar trei, fiindcă Cioburi de stele este doar primul volum al trilogiei intitulate Constelații, în care, deși aventurile se desfășoară în aceleași univers, se schimbă cuplurile urmărite de fiecare roman.
Ca să fac o glumiță mai pentru fani, acesta e acel tip de science fiction în care traducerea greșită a denumirii sale (marile minți naționale au căzut de acord că tălmăcirea corectă ar fi ficțiune speculativă) are echivalență. Avem aici un SF cu un strop de știință și mult fantastic, ambele învăluite-n iubire.
Lilac LaRoux este fiica de șaisprezece ani a celui mai bogat și puternic om din întregul univers, moștenitoarea imperiului economico-financiar LaRouxIndustries. Are tot ceea ce-și dorește, dar este constrânsă la un comportament strict în societate și supusă unei supravegheri multiple, din partea bodyguarzilor-femei sau a prietenelor și rudelor, cei din jur fiind oricum terorizați de renumele tatălui său și având o prevăzătoare deferență exagerată față de ea.
La început mai mult din dorința de a se simți liberă decât din vreun interes real, Lil interacționează încurajator cu un tânăr erou de război colonial, proaspăt înaintat în grad și umplut de elogii și decorații, Tarver Merendsen. Nu tocmai un monden, până să intre el însuși în colimatorul presei, junele maior, de doar optsprezece ani, e cam singurul din preajma fetei, care nu își dă seama cine este ea și are curajul să semnalizeze c-o place.
Din normalitatea interacțiunii lor, Lilac simte însă că se naște ceva periculos pentru ambii, așa că alege să curme brusc, în fază incipientă, încercările lui Tarver de a se apropia. Se vede nevoită să-și pună masca de aristocrată arogantă, disprețuitoare și antipatică, care se simte superioară plebeimii provinciale, atfel încât tânărul de origine modestă, ajuns în funcții înalte și-n mediul ei social doar pe baze meritocratice, să se simtă umilit și să se îndepărteze de ea, cu imaginea idealizată pe care și-o făcuse, distrusă. Hotărârea e pusă în practică desăvârșit, spre amuzamentul prietenelor și șocul traumatizant psihic al bietului ofițeraș.
Toate acestea se întâmplă însă în saloanele de lux de la clasa întâi ale unei nave cosmice gigantice, ce înghite dinstanțele inter-stelare prin salturi în hiperspațiu. Uriașul vehicul galactic, transportând peste 50 000 de pasageri, nu se numește Titanic, ci Icarus – tot un nume predestinat, cu soarta confirmată când intră în fibrilații și, împotriva asigurărilor oficiale că ar fi o procedura de rutină, astronava pare în prag de-a se dezmembra. Toată lumea e cuprinsă de panică și se-nghesuie spre capsulele de evacuare.
Într-o învălmășeală totală, unde nimeni nu mai ține seama de ierarhia socială și de cât de prințesă ești tu sau nu, Lil este separată de prietenele ei, aproape călcată-n picioare și împinsă peste o balustradă dintre etaje, de mulțimea înnebunită. Cel care o salvează de la a fi făcută zob este Tarver.
Fata, la rândul ei, dovedind cunoștințe surprinzătoare despre nava ce a fost construită în docurile orbitale ale companiei tatălui său, îi întoarce favoarea tânărului ofițer, ajutându-l să ajungă mai repede la o navetă de urgență și asigurând catapultarea în vidul protector, cu amândoi la bord.
Au norocul să iasă din hiperspațiu aproape de o planetă proaspăt terraformată și asolizează pe ea, fără să realizeze încă proporțiile dezastrului.
Naveta și sistemul ei de comunicații sunt avariate, dar adevărata tragedie se dezvăluie când bucăți din gigantica navă Icarus încep să cadă din cer ca o ploaie de meteoriți. Capsulele de salvare ale celorlalți par să fi rămas cuplate la astronavă și s-ar putea ca nimeni altcineva să nu mai fi reușit să scape din catastrofă.
Astfel, cei doi supraviețuitori se trezesc naufragiați pe o planetă stranie, aflată în stadiul incipient de terraformare, dar având o floră și o faună hipertrofiate ciudat, total neobișnuite pentru șabloanele acceptate de transformare în lumi locuibile a corpurilor cerești fără viață.
Ieșirea bruscă din hiperspațiu a lăsat fără indicii pentru localizarea lor, eventualii salvatori, dar bazându-se pe faptul că tatăl fetei nu va precupeți niciun efort să o găsească, Lilac și Tarver decid să stea pe undeva pe-aproape de locul de impact al lui Icarus cu solul. Epava imensă fiind cel mai probabil punct unde o echipă de recuperare ar debarca și, totodată, o sursă de aprovizionare pentru a-și completa rezervele ce le-ar permite să supraviețuiască într-un loc unde nu știu cât trebuie să mai rămână.
Suntem doar la începutul aventurii, mari mistere și revelații așteaptă să fie descoperite pe această planetă aparent pustie. Modalitatea de a nara a celor două autoare, când din perspectiva fetei, când a băiatului, – la persoana întâi – intercalând scurte fragmente dintr-un interogatoriu post-factum, executat de oficialități nespecificate, asigură cititorului o viziune aprofundată, dar și potențează tensiunea, suspansul și empatia cu personajele.
E de urmărit evoluția psihologică a celor doi tineri. Ei sunt în continuă schimbare de atitudine, nu doar din cauza evenimentelor dramatice prin care trec, ci și a parcursului relației lor. Pornită de la flirt superficial, trecând printr-o fază de respingere fals disprețuitoare, ajungând la ajutor reciproc condimentat cu mici tachinări și mergând înspre…
Gata, nu mai dezvălui nimic! Romanul este plin de surprize năucitoare și peripeții palpitante, iar povestea are o încheiere completă, pentru volumele următoare rămânând nelămurite doar chestii care nu sunt strict personale și ce nu mai țin atât de acest cuplu, cât de restul universului înconjurător, în general.
Ia să vedem, pentru analogiile din final, de ce alte cărți sau filme îmi aduce aminte romanul ăsta superb? Am zis deja Titanic, dar într-o variantă în care pe fată o duce capul să-l salveze și pe băiat cu ușa aia plutitoare a lor. Împreună ajung pe un tărâm ca-n Insula Misterioasă a lui Jules Verne sau o lume similară celei din After Earth ori Cei 100. Un pic de esență parfumată decerebrată din Gazda lui Stephenie Meyer (cartea, nu filmul), mai stârnește-n memorie. Sigur este că te va face să-ți dea lacrimile în câteva momente ale poveștii. Și oricărei bucăți literare care reușește asta, eu îi dau notă maximă și o trec pe foarte scurta listă cu delicii geniale.
Trilogia completă arată așa:
Starbound / Constelații
These Broken Stars (2013) / Cioburi de Stele (2014)
This Shattered World (2014) / Fărâme de șoapte (2015)
Their Fractured Light (2015) / Frânturi de lumină (2017)
Romanul poate fi achiziționat pe site-ul librăriei Libmag și din anticariatul online Târgul Cărții, la cel mai bun preț
Foarte interesanta prezentare! Suna extrem bine 🙂! Multumesc Marius pentru recomandare, o sa adaug si eu pe wishlist!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nicole, sunt sigur ca ai adora cartea asta! 🙂 Te poarta prin adancul spatiului si lumi stranii, ca SF, dar in regim de poveste de dragoste din cea mai romantica. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
E pe lista 😊! Sunt convinsa ca o sa-mi placa!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ar fi si vremea sa te reintorci un pic la SF. 😀 Altfel, o sa aiba impresia Ender ca te-a dezamagit cu volumul doi al seriei lui.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ai dreptate, prea am fost “prizoniera” in Evul mediu. 😋
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Super recenzie! Eu am fost mereu atrasa de copertă, dar nu am luat cartea până acum.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Merci, Anca! 🙂 Daca este o carte science fiction pe care as recomanda-o si celor care nu prea simpatizeaza genul, asta ar fi! 😀 E toata o poezie spatiala, de la titlul foarte fain tradus, la coperta, peisaje cosmice sau planetare si poveste aventuroasa impresionanta. 🙂
ApreciazăApreciază
Un basm modern. Imi plac basmele 🙂
O recomandare bine-venită. Bravo , faina recenzie , Marius!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Thx, V ! 😀 In masura in care SF-ul e un basm tehnologizat, in cazul asta si romantat realistic.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Coperta mă atrage de foarte mult timp, însă mă dădea înapoi puțin sinopsisul. Recenzia ta mă convinge că trebuie să am și eu cartea. Felicitări pentru o recenzie minunată, care transmite foarte multe!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc, Oana! 🙂 De multe ori ne asteapta minunatii create perfect pentru gustul nostru, chiar in subgenuri literare pe care le abordam mai cu reticenta. 🙂
ApreciazăApreciază
Hmmm, suna chiar bine ce ai tu aici! Ia sa o bag si eu pe wishlist, nu de alta dar ma intriga, chiar daca nu sunt o persoana extrem de romantica, tot e ceva inedit.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Garantez si pentru satisfactia oferita pe partea de aventura! 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Chiar mi-ai starnit curiozitatea! Sigur o trec pe wishlist!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Sunt absolut sigur ca o sa te incante! 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ai un dar aparte de a scrie recenzii. Felicitări! 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc mult! 🙂 Incerc sa aleg doar carti care sa ma entuziasmeze sau sa ma tulbure destul de tare, incat sa-mi vina sa povestesc cat mai aprofundat despre ele. 😀
ApreciazăApreciază
Datorită ție aflu despre cărți despre care n-aș fi știut nimic. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Merci din suflet ca ma citesti si ai incredere in gusturile mele. 🙂 E tot ce-si poate dori un iubitor de carte pus pe impartasit ceea ce i-a placut. 😀
ApreciazăApreciază
Fantastic! Nu știu cum îți cad în mână doar bunăciuni :). Sau scrii exclusiv despre ce îți place?
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mercic! 😀 Asta e strategia – in teorie 😛 , dar cateodata mai nimeresc si chestii pe care le simteam eu foarte promitatoare, insa nu confirma. Atunci dezamagirea da un altfel de energie disectiei analitice. De lasat necomentate, nu le las, daca tot le-am citit.
ApreciazăApreciat de 1 persoană