Odiseea

Întoarcerea eroului Ulise acasă,
pe Insula Itaca

 

Editura Corint
Colecția:
Corint Junior
Anul publicării în limba română: 2018
Traducere din limba engleză: Geanina Tivda
ediție cartonată
Număr de pagini: 54

 

Acest volum prezintă copiilor, cu ajutorul unor ilustrații minunate, aventurile trăite în lungul lui drum spre casă de unul dintre cei mai îndrăgiți eroi ai mitologiei grecești: Ulise / Odiseu.

Ulise (în varianta romană) / Odiseu (în greacă), regele din Itaca, a participat la asediul Troiei alături de ceilalți regi ahei și după încheierea războiului, nu-și dorea decât să o revadă pe iubita lui soție Penelopa și pe fiul său Telemah, care a crescut mult în anii în care el a fost plecat.

Dar din cauză că a stârnit furia zeilor, călătoria sa spre casă devine extraordinar de periculoasă și se prelungește teribil de mult, chiar dacă zeița înțelepciunii, Atena, este de partea lui și îl sprijină adesea.

Odiseu și echipajele corăbiilor sale trec prin numeroase aventuri pe mare, prin groaznice furtuni, printre monștri marini Scila și Caribda, luptă să scape de crudul ciclop Polifem, de vicleana Circe, vrăjitoarea care-și transformă oaspeții în porci, de cântecul seducător al sirenelor ce atrăgea navigatorii în adâncuri sau de nimfa posesivă Calipso.

Odiseea - cuprins

Această frumoasă repovestire a legendei prezintă, asemeni originalului homeric, paralel cu peripețiile din călătoria lui Ulise, și ceea ce se întâmplă în lipsa lui acasă.

Întreaga sa familie este răvășită de absența regelui-războinic.
Băiatul Telemah crește fără tată, soția Penelopa trebuie să respingă ani întregi presiuni sociale exercitate de comunitate pentru a se recăsători, toți nobilii pețitori care se strâng în jurul ei fiind convinși că Ulise e mort, mama eroului se stinge îndurerată, tatăl lui este tot mai bătrân și neputincios, chiar și credinciosul câine Argos îi duce dorul.

O istorisire pe alocuri greu de împărtășit copiilor, pentru că e nevoie să li se explice ideea de suferință, pierdere și abandon, chiar fără a considera duritatea finalului, când pentru a pune ordine în Itaca este necesară declanșarea unor represalii feroce.

Dar acest volum de mitologie repovestită celor mici reușește să găsească tonul potrivit prin care să înfățișeze sentimente atât de intense și fapte crunte ale adulților, astfel încât copiii să rămână captivați de poveste, fără să fie prea întristați sau șocați de scenele violente.

Frumusețea extraordinară a ilustrațiilor de pe fiecare pagină ajută mult.

Odiseea - Corint Junior

Poveștile sunt cadourile cele mai inspirate pe care le putem oferi copiilor.
Ele nu se învechesc și nu ies niciodată din modă.
Iar a dărui o mare epopee ca Odiseea unui mic cititor înseamnă nu numai a-i oferi o carte minunată, care să-l încânte prin imagini și text, o carte pe care o poate răsfoi sau reciti de câte ori dorește, ci și a-i înmâna simbolic o bucățică de memorie culturală a umanității, ce-l va ajuta să înțeleagă lumea din jurul său, în toată complexitatea ei.

 

images (3)

 

Volum achiziționabil la
Editura Corint
si 
 Corint Junior

corintjunior