Cronicile Ținuturilor din Apus

 

DaruriVociPuteri

 

de
Ursula Le Guin

 

Editura Corint
Colecția Corint Junior
Titlul original: Annals of the Western Shore
Traducere: Mihai-Dan Pavelescu
Cartepedia.ro

 

Cronicile Ținuturilor din Apus alcătuiesc o trilogie fantasy extraordinară a scriitoarei Ursula K. Le Guin, ce reînfiripă – aproape antropologic – atmosfera poveștilor rurale medievale din jurul focului, cu forța lor revelatoare, funcțiunea educativă (niciodată moralizatoare) și dozajul potrivit de paranormal, violență, oroare și sinistru, oferit astfel încât să fascineze – deopotrivă – imaginația neprotejată a copiilor altor epoci și pe cea a adulților.

În zilele noastre, doar principialitatea pacifistă profundă și vârsta adolescentină a personajelor seriei o mențin în colecțiile de cărți pentru juniori, dar pe lângă ele se revarsă abundent în istorisiri o mulțime de alte elemente, ale realismului crud, pe care orice gen de cenzură le-ar trece exclusiv la 18+…

Făcând o medie atemporală, aș spune că Young Adult ar fi mai degrabă încadrarea care ar împăca pe toată lumea.

Și în această saga, la fel ca-n alte opere ale ei, Ursula K. Le Guin utilizează oportunitățile evocative ale literaturii fantasy pentru a vorbi despre responsabilitatea ce trebuie să vină odată cu orice gen de putere, despre importanța legăturilor familiale și a dragostei, dar și despre modalitatea în care poate fi asimilată conștient durerea intensă ce apare după marile pierderi.

Cele trei romane care o compun: Daruri (2004), Voci (2006) și Puteri (2007) au protagoniști diferiți și își desfășoară acțiunea în ținuturi aflate la distanță unul de altul, dar dezvoltă subtile legături de ansamblu care duc la anumite concluzii despre modul în care s-a format uimitoarea lume explorată în ele.

Edițiile cartonate ale traducerilor în limba română arată fantastic!
Eu le-am mai găsit numai în librăria online Cartepedia, ar fi super dacă Editura Corint ar analiza posibilitatea unei reeditări a trilogiei.

Daruri

Daruri

Orrec este fiul brantorului de Caspromant, iar Gry e fiica brantorilor de Barre și Rodd.
Au crescut împreună în Tărâmurile de Sus, unde domeniile lor se învecinează.

Oamenii acestor ținuturi sunt precum pământurile pe care trăiesc: aspri, sălbatici și mândri. Se războiesc permanent cu unul sau altul dintre vecinii lor, își mână vitele pe terenuri disputate, îi iau prizonieri pe servi, își sporesc concurențial averile.
Doar darurile mai pot menține fragila pace dintre ei.

Darurile sunt super-puteri folosite la protejarea domeniilor: ele sunt lăsate moștenire de către tată fiilor săi și de către mamă fiicelor sale.

În Barre, darul constă în chemarea animalelor.
Femeile din Cordemant au puterea de a lăsa pe cineva orb, surd sau mut.
Darul celor din Rodd este capacitatea de a trimite un jungher vrăjit în inima unui bărbat sau de a-i tăia beregata cu el, ori să-l schilodească, după cum le este placul, dacă este în raza lor vizuală.
Callemii pot mișca lucruri grele folosind numai cuvântul și gestul – chiar și clădiri, chiar și dealuri.
Darul brantorului de Drummant este irosirea înceată.
Casprii au cel mai bun și cel mai rău dintre daruri: desființarea… unei insecte, a unui animal, a unui loc.

Orrec și Gry sunt moștenitorii domeniilor Caspro și Barre.
Darul lui Gry se adeverește, însă, spre deosebire de mama ei, ea nu va chema animalele pentru a le vâna.
Și Orrec are o problemă: darul lui este neîmblânzit – nu-l poate controla și de aceea ajunge să fie cel mai periculos dar posibil…

Voci - coperta

Voci

Ansul a fost odinioară un oraș liniștit, plin de biblioteci, școli și temple.
Dar toate aceste minunate instituții culturale au fost pierdute odată cu invazia războinicilor alzi.
Aceștia cred că demonii se ascund în cuvinte, așa că interzic scrisul și cititul, condamnându-i la moarte pe cei care le practică.

Cele câteva cărți care au fost salvate sunt ascunse în Casa Lordului-Căilor și se află în grija acestui bărbat schilodit de ani întregi de tortură și a fiicei inimii sale, Memer.

Însă acum vremurile se schimbă din nou.

Orrec Caspro, un poet din Ținuturile de Sus, și soția sa, Gry, sosesc în oraș, iar vocea lui este asemenea unui sunet de trâmbiță care trezește un popor cucerit…

Puteri

Puteri

Gavir – crescut în bunăstare, ca sclav pentru o mare familie – deține puteri pe care nu reușește să le explice sau să le controleze: poate vedea viitorul!

Sora lui mai mare îl sfătuiește să țină secret acest lucru, însă o tragedie îi distruge tânărului încrederea în tot ceea ce avea impresia că știa până atunci și îl indurerează profund. Ca urmare, pornește într-o călătorie plină de primejdii, cu un scop pe care nici el nu-l înțelege prea bine.
Își dorește să fie liber? Își caută propriul popor? Sau vrea să afle care este adevărata menire a puterilor sale?

Cartea a treia din Cronicile Ținuturilor din Apus este o captivantă poveste despre supraviețuire și autocunoaștere, la capătul căreia tânărul protagonist ajunge într-un loc în care nu mai fusese niciodată:… acasă.

Cronicile Tinuturilor din Apus - Editura Corint

Ursula Le Guin, una dintre cele mai importante scriitoare de SF/Fantasy, s-a născut în 1929, în Berkeley, California.

În 1952 a obținut masteratul la Universitatea din Columbia. În 1953 s-a căsătorit cu istoricul Charles A. Le Guin. Au locuit în Oregon și au avut trei copii.

Până la moartea sa recentă, din anul 2018, autoarea a publicat 20 de romane pentru adulți, 13 cărți pentru copii și tineri, șase volume de poezii, nuvele și eseuri.

De-a lungul a peste patruzeci de ani de carieră, scrierile sale au fost încununate cu numeroase premii.

Daruri, cartea întâi din seria Cronicile Ținuturilor din Apus, a primit premiul PEN/SUA în anul 2005, reprezentând „o explorare extraordinară a puterii și responsabilității privind darurile pe care le avem”, după cum scrie Publishers Weekly.

A doua carte, Voci, a fost la rândul ei nominalizată la Premiile Locus, în 2007, la categoria „Cea mai bună carte pentru tineri”.

La fel și cel de-a treilea volum din serie, Puteri, care, în plus, a fost distins cu prestigiosul premiu Nebula, pentru cel mai bun roman, în 2008.

 

images (3)

 

cărțile
pot fi
comandate pe
site-ul librăriei online
Cartepedia

cartepedia