Editura RAO
prezintă
Impostorul
de
Javier Cercas
Impostorul este un roman fascinant, bazat pe fapte reale, dar plin de ficțiune; ficțiunea nu este creată de autor, ci de Enric Marco.
Cine este Enric Marco?
Un bărbat de 90 de ani din Barcelona, care a pretins că este supraviețuitor al taberelor de concentrare naziste, dar a fost demascat în mai 2005, după ce a condus timp de trei ani asociația supraviețuitorilor din Spania, a participat la sute de conferințe, a dat zeci de interviuri, a primit importante distincții și chiar i-a mișcat pe parlamentarii spanioli până la lacrimi pentru prima adunare menită să aducă un omagiu republicanilor deportați de către al Treilea Reich.
Cazul a surprins întreaga lume și Marco a fost etichetat ca fiind un impostor.
Acum, un deceniu mai târziu, Javier Cercas descifrează enigma omului, minciunile și adevărurile sale, și, prin investigațiile care traversează aproape un secol din istoria Spaniei, cercetează, cu pasiunea unui kamikaze și cu o sinceritate sfâșietoare, cea mai profundă parte a noastră; abilitatea infinită de a ne minți singuri, nevoia de conformitate cu minciunile, nevoia nepotolită de afecțiune, nevoile opuse de ficțiune și realitate, și cele mai dureroase zone ale trecutului recent.
JAVIER CERCAS MENA este scriitor și profesor de literatură spaniolă la Universitatea din Girona, Spania.
Este colaborator frecvent la ediția catalană a El País și la suplimentul de duminică.
A publicat romanele El móvil (1987), El inquilino (1989), El vientre de la ballena (1997), Soldados de la Salamina (2001), La velocidad de la luz (2005), Anatomía de un instante (2009), Las leyes de la frontera (2012), El impostor (2014).
De-a lungul carierei scriitoricești, Javier Cercas a fost recompensat cu numeroase premii: Premiul Llibreter, Premiul Ciudat de Barcelona, Premiul Salammbo, Premiul Que Leeer, Premiul Extramadura, Premiul Criticii din Chile, Premiul Arzobispo Juan de Sanclemente, Premio Nacional de Narrativa, Premiul Grinzane Cavour.
Impostorul a fost nominalizat la Premiul Médicis pentru literatură străină.
Asta chiar ar fi o lectura interesanta! Acum sunt curioasa sa aflu de ce a facut ceea ce a facut. Cred ca e interesant de descoperit motivatia care l-a determinat sa minta cu asemenea lucruri.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cateodata realitatea chiar bate beletristica in motivarea psihologica stranie a personajelor. 🙂
ApreciazăApreciază
Bine, dar noi trăim într-o lume de impostori. Mergi la primărie, la doctor, la aprozar, te uiți la tv … Îi găsești peste tot.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Da, chiar si printre propriii eroi. Cati au devenit luptatori in Revolutie cu certificate de merit, fara sa merite. 😀 Cred ca socul a fost mare in Spania, pentru ca s-a bagat cineva pana si peste ororile din lagare, cu impostura. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
De, viața bate cărțile. Impostura este strâns legată de posibilitatea unor venituri.
Eroii sunt oarecum specifici lumii latine. În America de Sud este plin de eroi, cultul fals (impostor) al eroilor, statui, … În Falkland au un singur erou și o singură statuie – Margret Thatcher.
La noi este similar, o istorie plină de eroi. Eroul utecist Vasile Roaită. L-au descăunat chiar cei care i-au creat mitul – a fost fie legionar, fie informator al Siguranței ori amândouă.
Dar ce facem cu Ștefan cel Mare și Sfânt? Orice război înseamnă nu numai oștire, mai ales bani. Foarte probabil a fost cel mai mare tiran.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
O carte care merită toată atenţia.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Daaa, chiar si a autoritatilor competente. 😀
ApreciazăApreciază
:))) Ar fi o treaba!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
😀
ApreciazăApreciază