Să nu greșești

 

de
Lee Child

 

Editura Trei
Colecția: Fiction Connection
Categoria: Literatura Universală
Anul publicării în limba română: 2020
Titlul original: Without Fail (2002)
Traducere de: Constantin Dumitru-Palcus
Număr de pagini: 544
Format: paperback cu supracopertă
volum achiziționabil pe
Libris.ro

 

 

Romanul Să nu greșești face parte dintr-o foarte cunoscută serie de thrillere investigative, alcătuită din peste douăzeci de romane care îl au drept protagonist pe Jack Reacher.
Fiecare dintre ele este complet autonom, prezentând câte un caz criminalistic în integralitatea sa. Oricare dintre volume se poate citi separat, orice trimitere la trecut fiind pe deplin (re)explicată.

Eroul aventurilor și anchetelor imaginate de Lee Child este un fost polițist militar debarcat brusc în lumea civilă, unde își petrece timpul hoinărind, având acum posibilitatea să vadă locuri în care nu ar fi putut zăbovi altădată.
Pe parcursul drumurilor sale neplanificate, încearcă să evite orice gen de probleme, dar spiritul său de observație și curiozitatea-i exacerbată îl ajută să dea mereu peste unele dintre cele mai crâncene.

Nonconformistul Jack Reacher ar putea fi descris ca un herculeean justițiar plimbăreț, versiunea modernă a cavalerului rătăcitor din legendele medievale, gata mereu să găsească vreo cauză nobilă căreia să-și consacre întreaga energie sau vreo domniță la ananghie de salvat.

A fost crescut de mic în bazele militare în care era repartizat tatăl lui, ofițer de Marină.
Apoi a fost el însuși încadrat în Armată.
De când nu mai este polițist militar, vagabondează fără bagaje, telefon sau mașină, folosind numai mijloacele de transport și comunicațiile publice, făcând autostopul, purtând doar hainele de pe el – pe care le aruncă la fiecare trei zile, când le schimbă cu altele direct în vreun magazin.

Totuși, din când în când, trecutul îl ajunge din urmă, prin vechi colegi sau tot felul de oficialități ale statului, care îi solicită ajutorul.

Sa nu gresesti - Editura Trei

M.E. Froelich, agenta Serviciului Secret responsabilă de protecția vicepreședintelui Statelor Unite, îi propune lui Jack Reacher să încerce să-l asasineze pe înaltul demnitar.
Ideea e să verifice astfel, dacă un anonim cu abilități militare poate păcăli echipa de pază, pentru a testa eficiența acesteia împotriva unui atac autentic.

Ce nu-i spune de la început agenta este că adevărați asasini, extrem de periculoși, se pregătesc deja să-l lichideze pe vicepreședinte.
Sunt ucigași cu sânge rece, implacabili, care își calculează toate acțiunile cu multe mișcări în avans. Dar care nu au putut prevedea că va fi implicat și Reacher în planul lor.

M.E. Froelich, proaspăt numita șefă a dispozitivului care se ocupă cu siguranța vicepreședintelui, este fosta colegă și iubită a lui Joe, fratele lui Jack, mort în urmă cu câțiva ani la datorie. De la acesta știe atât de multe despre celălalt frate Reacher, despre talentele lui speciale și spiritul său nomad. Încrederea pe care o are în el este deplină, chiar dacă nu și-o manifestă imediat.

Jack sesizează, oricum, reținerile agentei și așteaptă ca ea să-i spună totul, când va simți că este momentul potrivit.
Mintea lui analitică dibuiește, cu aceeași calmă perspicacitate, modalitățile de a se ajunge la vicepreședinte, atât în regim de testare, cât și în focul acțiunii, al amenințării reale.

Cunoștințele sale despre fiecare tip de armă sunt remarcabile și dau întregului scenariu un aer de competență letală, care sigur îl va include printre studiile de cazuistică literară – ficțiuni examinate ca posibilități realiste de asasinat – în pregătirea serviciilor secrete.

Să nu greșești este un roman de suspans și acțiune, zbârnâind de intrigi, un cocktail de proceduri oficiale CIA – FBI și tactici criminale, pregătit de o mână sigură, profesionistă, care știe cum să mențină consumatorul interesat de tot ceea ce i se oferă.

Sa nu gresesti Editura Trei

Lee Child a devenit unul dintre cei mai apreciați autori contemporani de thrillere. Romanele sale se află constant pe listele de bestselleruri din întreaga lume, fiind publicate în peste o sută de țări și recompensate cu premii.

După două dintre cărțile semnate de el, au fost realizate ecranizări: Jack Reacher, transpunere cinematografică bazată pe romanul One Shot, și Jack Reacher: Să nu te întorci niciodată, ambele avându-l pe Tom Cruise în rolul principal.

La Editura Trei, au fost traduse – de-a valma – volumele:
Merită să mori, Școala de noapte, 61 de ore, Convinge-mă!, Ghinioane și încurcături, Personal, Urmărit, Să nu te întorci niciodată!, Filiera de la miezul nopții, Capcana Margrave şi Timpul trecut,
precum și volumul de povestiri
Fără al doilea nume.

Lista completă de titluri – în ordinea apariției – arată astfel:

Killing Floor (1997)
Die Trying (1998)
Tripwire (1999)
Running Blind / The Visitor (2000)
Echo Burning (2001)
Without Fail (2002)
Persuader (2003)
The Enemy (2004)
One Shot (2005)
The Hard Way (2006)
Bad Luck And Trouble (2007)
Nothing To Lose (2008)
Gone Tomorrow (2009)
61 Hours (2010)
Worth Dying For (2010)
The Affair (2011)
A Wanted Man (2012)
Never Go Back (2013)
Personal (2014)
Make Me (2015)
Night School (2016)
The Midnight Line (2017)
Past Tense (2018)
Blue Moon (2019)

 

images (3)

 

volum
disponibil
pe site-ul librăriei online
LibrisLibris