Cerere de prietenie

.

de 
Laura Marshall

Editura RAO
Anul publicării în limba română: 2020
Titlul original: Friend Request (2017)
Traducere: Graal Soft
Număr de pagini: 304
volum achiziționabil pe 
Portokal.ro

.

Cerere de prietenie este un mystery-thriller psihologic de cea mai bună calitate, un construct enigmistic încărcat de tensiune, suspans și cu lovitură de teatru finală.

Protagonista sa, Louise Williams, primește cerere de prietenie pe Facebook de la Maria Weston, o colegă de clasă ce a dispărut în noaptea petrecerii de absolvire a liceului și despre care toată lumea crede că a murit acum mai bine de 25 de ani.

Deși o iau fiori reci, la început Louise speră că cineva intenționează doar să facă o glumă macabră, poate legată de apropiata reuniune a absolvenților la care a fost invitată cu dubioasă întârziere.

Ceva s-a întâmplat atunci, în 1989, lucruri teribile pe care Louise nu le vrea dezgropate pentru că ar afecta nu doar viața ei făurită cu multă migală, ci și viețile altora.

Louise dorea să uite pentru totdeauna vina sa din evenimentele de atunci, dar după ce acceptă prietenia Mariei, începe să primească mesaje amenințătoare din contul ei.
Femeia matură din 2015 ajunge să se simtă persecutată, urmărită și în pericol, reactivându-i-se parcă toate spaimele și grijile perioadei adolescentine.

Poate cineva a văzut ce s-a întâmplat, poate că unul dintre prietenii care știau adevărul a povestit altcuiva, poate este chiar Maria cea care scrie, pentru că trupul său nu a fost găsit niciodată…

E doar o farsă exagerat de stupidă, sau ceva mult-mult mai sinistru?
Este posibil să fi revenit Maria din morți, sau o persoană care a cunoscut-o e hotărâtă să o răzbune?

Cerere de prietenie

În timp ce mesajele misterioase se înmulțesc, Louise încearcă să se reconecteze cu vechii amici pe care se străduia odată să-i impresioneze.

Insistând să pună cap la cap tot ce s-a întâmplat la petrecerea de absolvire, descoperă curând că sunt multe detalii pe care nu le știa…
Singura certitudine este că Maria Weston a dispărut în acea noapte.

Cu toate că acum Louise a ajuns o femeie de carieră, cu un băiețel de crescut și cu o căsnicie sfârșită printr-un divorț, în mentalul său intim a păstrat personalitatea modelată de anii de școală, de când era doar o fetiță confuză.

Ca liceană nu făcea parte nici dintre fetele populare, nici dintre cele ostracizate, dar trebuia să lupte continuu pentru a-și păstra statutul de preferată a celor dintâi și prezența între vedetele clasei, alături de acelea care contează.
Ar fi fost dispusă la orice sacrificiu pentru a se menține în siajul primadonelor, în compania celor mai admirate dintre fete: chiar să renunțe la prietenele adevărate, chiar să se întoarcă ca hărțuitoare împotriva celor la care ținea, alături de răutăcioasele ce au primit-o în grupul de elită.

La distanță de un sfert de secol, femeia de-acum este oripilată de comportamentul fetei care era atunci și încearcă să se convingă că a devenit o cu totul altă persoană.
Confruntarea cu trecutul ținut secret atâta timp îi dezvăluie, în primul rând ei înseși, că a rămas totuși aceeași ființă fragilă și influențabilă care caută aprobarea altora, încercând încă să demonstreze public ce a reușit să realizeze, câte a izbutit să obțină și cât de bine integrată comunitar e.

Cerere de prietenie

Autoarea britanică Laura Marshall, ce a debutat cu această carte, alternează capitolele care își desfășoară acțiunea în 1989 cu cele care au loc în anul 2015, menținând tot timpul curiozitatea cititorului vie și atenția alertă, prin dezvăluiri graduale ce pot fi combinate pentru a anticipa revelația finală.

Romanul Cerere de prietenie abordează percutant o tematică delicată, o tară socială intrată tot mai intens în atenția publică, odată cu conștientizarea traumelor pe care le poate lăsa în urmă. Aceea a bullying-ului, a hărțuirii în școală, între copii sau adolescenți, cu variantele sale la fel de toxice psihic: integrarea conformistă forțată și excluziunea batjocoritoare.

O Carrie updatată și adaptată la moda rețelelor de socializare.

.

images (3)

.

volum disponibil pe
site-ul librăriei online
Portokal.ro

portokal