Războiul Macului

de
R. F. Kuang

 

Editura Paladin
Colecţia: Fantasy
Grupul Editorial Art
Anul publicării în limba română: 2020
Titlul original: The Poppy War (2018)
Traducere: Alexandra Fusoi
Număr de pagini: 586
– ediție hardcover –

 

Războiul Macului este un epic fantasy care începe ca un young adult nonconformist, dar se transformă pe parcurs într-un crâncen grimdark.

Așa cum se întâmplă adesea în fantasticul cu iz de epocă, lumea construită de autoare se inspiră din istoria reală a lumii noastre. În principal, din cultura medievală est-asiatică și din monstruoasele conflicte armate chinezo-japoneze moderne, care au făcut un număr inimaginabil de victime.

Fang Runin, poreclită Rin, este o adolescentă orfană încredințată unei familii de traficanți de opiu, unde trăiește în condiții de semi-sclavie.
Matroana casei Fang, adevărata conducătoare a clanului, decide să o ofere, într-o căsătorie aranjată, unui bărbat influent mult mai în vârstă decât ea.
Disperată să scape de soarta care i se pregătea, fata se străduiește din toate puterile, până la sacrificiu, să studieze toate disciplinele din care se dă un examen generalizat tinerilor, indiferent de mediul social din care provin, spre a fi selectați meritocratic de prestigioasa Academie Militară din Sinegard, capitala Imperiului Nikara.

Reușita ei, de-a dreptul incredibilă pentru regiunea needucată din sudul imperiului, de unde provine, pare începutul unui vis frumos cu realizări mărețe, dar se transformă curând într-un teribil coșmar.
Marele oraș-capitală, în care se mută Rin, se dovedește a fi o cloacă criminală nemiloasă, colegii ei o disprețuiesc, iar unii chiar o urăsc și i-ar dori moartea.
Competiția între cursanți este dură, lecțiile obositoare, pericolul de eliminare mereu prezent, culminând cu examenul de sfârșit de an, care nu va păstra în Academie decât pe cei aleși ucenici de către unul dintre profesorii-maeștri.

„— Nu-mi place aici, trânti ea dintr-odată. Urăsc oraşul ăsta. Felul cum vorbesc… ucenicul ăla tâmpit… parcă n-ar crede că trebuie să fiu aici.

— Bineînțeles că ei n-o cred, răspunse Feyrik. Eşti o orfană de război. Eşti din sud. N-ar fi trebuit să absolvi Keju. Căpeteniilor războinice le place să susţină că Nikan e o meritocraţie datorită Kejului, dar sistemul e conceput ca să-i ţină la locul lor pe săraci şi pe analfabeţi. Îi jigneşti fie şi numai prin simpla ta prezenţă.

O prinse de umeri şi se aplecă puţin, ca să o privească în ochi.

— Rin, ascultă-mă. Sinegard e un oraş nemilos. Academia va fi şi mai rea. O să înveţi cu copiii Căpeteniilor. Copii care se antrenează în artele marţiale dinainte să fie în stare să meargă. O să te excludă, pentru că nu eşti ca ei. E în regulă. Nu lăsa nimic să te descurajeze. Indiferent ce spun ei, meriţi să fii aici. Înţelegi?

Rin încuviinţă din cap.

— Prima ta zi de şcoală va fi ca un pumn în stomac, urmă Feyrik. A doua zi, probabil şi mai rău. Cursurile ţi se vor părea mai dificile decât a fost vreodată studiul pentru Keju. Dar dacă cineva poate să supravieţuiască aici, tu eşti aceea. Nu uita ce ai făcut ca să ajungi aici. Îşi îndreptă spatele. Şi să nu te mai întorci niciodată în sud. Poţi mai mult de-atât.”

Razboiul Macului coperta

Viața în Academie amintește de un Harry Potter mai dark sau de prima parte din Numele Vântului.

Rin se înfruntă tot mai crunt cu un coleg bogat și răsfățat, Nezha, care o izolează de restul clasei, prin bullying dus la extrem. Pe de altă parte, ajunge să strângă, astfel, o profundă alianță, ce se preschimbă în prietenie, cu simpaticul Kitay, un alt băiat de familie bună, singurul care îndrăznea să i se opună lui Nezha.

În timpul studierii unor materii ca Lupte, Strategie, Istorie, Armament, Lingvistică, Medicină sau Tradiții, autoarea ne introduce tot mai adânc în complexitatea socio-culturalo-economico-politică a universului pe care l-a zămislit, unul cel puțin la fel de fascinant ca realitatea ce l-a inspirat.

Istoria Nikanului este o saga de războaie neîntrerupte.
Format acum o mie de ani, sub spada implacabilului Împărat Roșu, Imperiul nu a rezistat morții acestuia și s-a despărțit în douăsprezece provincii rivale.

De atunci, imensa țară a fost periodic reunificată, parțial cucerită, eliberată și unficată din nou, până recent, când se obținuse o instabilă perioadă de pace, care nu părea nici ea că va reuși să dureze prea mult.

Rin învățase un lucru cert despre istoria țării ei: singurul lucru statornic în Imperiul Nikara era războiul.

A doua parte a cărții își catapultează cititorii, fără avertismente suplimentare, într-un nou conflict armat izbucnit brusc.
Unul atât de crud, încât devine șocant pentru iubitorii de young adult mai soft, dar care se constituie într-o surpriză apreciată de fanii realismului beligerant total al grimdark-ului.

Crește și importanța supranaturalului în desfășurarea acțiunii.
Sunt reactivate puteri șamanice străvechi și Rin descoperă arte invocatoare de mult uitate, pe care trebuie să învețe să le folosească doar în scopuri corecte, cu responsabilitate.

Razboiul Macului 1

Fang Runin este o protagonistă care nu evoluează mereu într-o variantă mai bună a propriei persoane. Războiul scoate ce e mai util din ea pentru cauza alor ei, dar nu neapărat și pentru umanitatea sa.
Admirata ei forță de luptătoare cu orice greutăți tinde să se transforme în ferocitate descătușată, hotărârea, în încăpățânare sinucigașă, și curajul, în inconștiență.
Va mai putea Rin să își recupereze spiritul primordial, atunci când ororile în care este implicată vor lua sfârșit?
Va supraviețui cât să le vadă finalul?

Aflați soarta improbabilei eroine, citind romanul Războiul Macului.
Merită!

R. F. Kuang este o scriitoare americană de origine chineză.
A debutat în 2018 cu acest volum, parte a unei trilogii pe care a completat-o cu titlurile:

The Poppy War (2018)
The Dragon Republic (2019)
The Burning God (2020)

.

images (3)

.

Volumul
poate fi achiziționat în librării sau pe
site-ul editurii

paladin-logo