Fata A

 .

de
Abigail Dean

.

Editura
CRIME SCENE PRESS

Anul publicării în limba română: 2021
Titlu original: Girl A (2021)
Traducător: George Arion Jr.
Număr de pagini: 400
Format: trade paperback cu supracopertă

  .

Fata A este un roman psihologic tulburător, un thriller post factum ce rememorează evenimente groaznice din copilăria și adolescența protagonistei, proiectate ca umbre sinistre în viața adultă a acesteia.

Autoarea debutantă a cărții, britanica Abigail Dean, mărturisește că s-a inspirat în scrierea înfiorătoarei sale istorisiri din fapte reale de cronică, așa cum a fost cazul cuplului californian David și Louise Turpin, soți condamnați pentru că și-au torturat doisprezece din cei treisprezece copii pe care-i aveau.

În roman este prezentată o familie aproape la fel de numeroasă (tata, mama, șapte fii și fiice), în care abuzurile au crescut progresiv, până la un moment de apogeu, când cea mai mare dintre fete, ferecată în lanțuri într-o pivniță insalubră a casei părintești, reușește să evadeze dramatic, să iasă în stradă, plină de răni, și să oprească o mașină, dând astfel alarma pentru eliberarea tuturor celorlalți copii sechestrați.

Alexandra (Lex) Gracie este fragila eroină, numită în datele despre anchetă – pe care poliția le dădea presei – Fata A, după un sistem menit să păstreze anonimitatea minorilor, atribuind literele alfabetului de la cea mai mare victimă-fetiță și cel mai mare băiat salvat, înspre cei mai mici.

Fata A - recenzie

Povestea actuală începe cu moartea Mamei (astfel își pomenește Lex părinții, cu majuscule: Mama/Maică-mea și Tata/Taică-miu), în penitenciarul unde a fost închisă mulți ani.
Tatăl s-a sinucis înainte de descinderea inevitabilă a poliției, odată cu evadarea fiicei mari, luând otrava pregătită din timp prin diferite cotloane ale casei. Prevăzuse că până la urmă faptele sale vor fi descoperite și își organizase propria evadare din fața judecății umane.

Mama a desemnat-o pe Alexandra executoare testamentară.
Ea trebuie acum să își contacteze frații, pentru a împărți o sumă nu prea mare de bani și a hotărî ce pot face cu casa rămasă moștenire – imobilul din Moor Woods Road 11, Hollowfield, în care cândva au fost toți chinuiți, înfometați și sufocați sub mizerie, fosta lor locuință părintească, supranumită de mass-media Casa Ororilor.

Pentru Lex, această însărcinare legală se transformă într-o coborâre în infernul rememorării, întâlnirile cu frații ei forțând-o să se întoarcă cu amintirile în iadul căruia i-a supraviețuit.

După eliberare, copiii au fost separați și înfiați în diverse familii, fiecare având posibilitatea să înceapă o nouă viață.

Lex a devenit avocat și s-a transferat de la Londra la New York, încercând să uite totul, dar încă este marcată în mod subtil, intim, de experiențele ei traumatice.

Acum e nevoită să ia legătura cu frații mai mici, deveniți adulți înstrăinați, să înfrunte împreună demonii trecutului și să conștientizeze cât de diferit au perceput – fiecare – copilăria lor întunecată.

Romanul alternează două planuri temporale, prin tehnica flashback-ului asociativ, memoria lui Lex recompunând imaginea degradării unei familii normale și fericite, trasă tot mai adânc în abis de nebunia malignă a tatălui și de complicitatea nereactivă a mamei, ea însăși o victimă.
Prezentul este un teritoriu al reîntâlnirilor, al regăsirilor și al explicațiilor ce pot revela încă adevăruri ascunse.

Fata A - Crime Scene Press - recenzie

Într-un stil narativ direct, dur, aproape investigativ-jurnalistic, Abigail Dean provoacă la reflecție asupra naturii umane, a capacității minții victimelor de a amortiza în timp traumele psihico-fizice din copilărie și a modului în care societatea tratează cazurile grave de abuz familial.

Devenită rapid bestseller internațional, cartea Fata A a fost deja programată pentru ecranizare, în viziunea artistică a lui Johan Renck, regizorul serialului Chernobyl.

.

images (3)

.

Articolul face parte dintr-un Blog Tour organizat de Crime Scene Press,
cu ocazia apariției în limba română a romanului Fata A .

Puteți citi alte opinii despre carte pe blogurile:

Fan SF/Biblioteca lui Liviu
Literatura pe tocuri
Anca și cărțile
Cărțile mele și alți demoni
Ciobanul de azi
Palarisme.ro

.

Volumul
poate fi achiziționat în librării sau pe
site-ul editurii

Crime Scene Press