Wild Cards

.

serie editată
de

George R.R. Martin

.

Editura Nemira
Anul publicării în limba română: 2017
Titlul original: Wild Cards (1987)
Traducere: Laura Bocancios, Silviu Genescu
Număr de pagini: 664
volum achiziționabil pe
Portokal.ro

.

Wild Cards este o ucronie (istorie contrafactuală cu un eveniment major modificat) alcătuită din povestiri foarte strâns legate între ele ale mai multor autori de literatură științifico-fantastică, inițiată și coordonată de George R.R. Martin.

Într-un trecut alternativ, în anul 1946, la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, virusul Wild Cards a fost lansat experimental asupra omenirii de extratereștrii de pe planeta Takis.

Foarte asemănători genetic cu locuitorii Terrei (există diverse ipoteze care explică similitudinea, inclusiv una care ia în considerare ca planeta noastră să fie o străveche colonie takisiană), aceștia doresc să-i studieze efectele, fără nicio milă pentru dezastrul pe care-l vor produce printre pământeni.

Doar unul dintre ei, Doctor Tachyon, încearcă să oprească declanșarea pandemiei, însă aparența lui fizică de omuleț bizar nu îl ajută să fie luat în serios de autoritățile care ar fi putut acționa înainte de a fi prea târziu.

Virusul Wild Cards rescrie ADN-ul uman, și chiar dacă numai o parte din populație este infestată de sporul răspândit pe Terra, marea majoritate (90%) a celor contaminați moare, restul sunt mutilați și se transformă în monștri, așa numiții Jokeri, sau Doiari (care capătă mici capacități paranormale inutile, adesea ridicole), iar 1%, cei mai norocoși, Așii, își mențin aspectul uman, dar sunt dotați cu puteri supranaturale, devenind involuntar potențiali super-eroi.

Astfel începe o epopee în genul seriei de filme X-Men, întinsă pe mai multe decenii, cu o galerie tot mai populată de personaje, păstrând însă ca protagoniști ce revin periodic pe eroii inițiali, cum ar fi Doctor Tachyon, care a rămas pe Pământ pentru a sprijini adaptarea umanității la efectele virusului.

Cei mai mulți dintre cei afectați de spori ajung să fie marginalizați și să trăiască în ghetoul Jokertown, pe când Așii devin vedete, celebrități.

Wild Cards - recenzie

Antologia lui George R.R. Martin este, ca toate volumele în care se implică, surprinzătoare în multe moduri. În primul rând prin abordarea tematicii oarecum standardizate a super-eroilor.

Am mai întâlnit o asemenea schimbare de perspectivă, ce face povestea fascinantă chiar și pentru cei care nu suportă scenariile cu super-eroi, doar în seria The Reckoners a lui Brandon Sanderson.

Ce se întâmplă când avem printre noi cu adevărat niște astfel de deținători de puteri supranaturale?
Și cum ar fi afectat existența super-eroilor societatea din îndepărtatul an 1946, când în America exista încă discriminare pe baza de rasă, naționalitate, religie sau sex?

Scriitorii implicați în proiect surprind toate amănuntele universului lor modificat, cu realism dur.
Violența este personalizată, nu prezentă doar în efecte speciale cinematografice de masă, și sexualitatea e explicită, altfel decât în orice alt gen de opere super-eroistice, de la benzi desenate la filme.

O altă caracteristică a povestirilor din lumea Wild Cards este utilizarea unor persoane reale cunoscute sau chiar a personalităților istorice, în rescrierea evenimentelor epocii.
Mici alterări de cronologie temporală îl fac pe Fidel Castro să rămână jucător de baseball la New York și, drept consecință,  revoluția din Cuba să nu mai aibă succes, dar nu pot împiedica persecuțiile anticomuniste macartiste sau asasinarea unui președinte american.

Pornit de la un joc de roluri (RPG), practicat până la dependență de Martin și prietenii săi, Wild Cards a devenit un volum experimental reușit, primul dintr-o serie care s-a tot îmbogățit cu titluri din același univers ficțional, pentru că a ajuns să cucerească tot mai mulți cititori.

„Un univers la fel de mare și de divers ca acelea din benzile desenate Marvel sau DC, dar mai întunecat și mult mai realist, cu o distribuție enormă de personaje.“

George R.R. Martin

.

images (3)

cartea
poate fi comandată pe
site-ul  librăriei online
Portokal

portokal