Un nou Pământ

.

de
Roxana Ruscior

.

Editura UP
Anul publicării: 2021
Număr de pagini: 274

.

Un nou Pământ este o distopie SF care are farmecul unei space opera clasice, tematici interesante ca planeta sortită pieirii, exodul umanității spre o nouă casă, colonii galactice afectate de virus… și revelații finale zguduitoare, ce schimbă întreaga perspectivă a cititorilor.

Acțiunea sa curge rapid, destinul omenirii poate fi stabilit prin decizii luate de câteva personaje providențiale, narațiunea se concentrează mai degrabă pe aspectele politice, socio-culturale, religioase, ideologice sau psihologice ale universului uman din viitor, decât pe cele tehnologice.

Sub amenințarea unui asteroid care va distruge Terra, roiul de module spațiale și astronave generaționale ale ultimilor pământeni își caută salvarea pe planeta Thor, unde cu un mileniu în urmă s-au pierdut două colonii, una științifică, Asgardia, și alta penitenciară, Alcatraz.

Steaua lui Thor, Odin, era mai mică și mai rece decât Soarele.
Din cauza rotației sincrone, pe o parte a planetei era mereu zi infernal de fierbinte, iar pe alta, noapte glaciară, dar zona de interferență, a trecerii de la zi la noapte, oferea o fâșie de paradis în care omenirea s-ar fi putut stabili.

Un nou Pamant - recenzie

Ultimele date despre eșecul colonizării nu erau tocmai încurajatoare, avertizau despre un virus ucigaș care atacă orice slăbiciune patologică a organismului uman, dar pentru noul val de emigranți era cea mai bună șansă pe care o aveau de a se refugia pe o altă planetă, similară Pământului.

Atunci când sosesc primele actualizări despre situația din locul de destinație, ele dau fiori.
Viitoarea locuință a celor șapte milioane de pământeni în bejenie este deja ocupată de o specie de mutanți inteligenți agresivi, foarte cruzi și periculoși.

Cum s-au format aceștia?
Vor putea fi înfrânți în inevitabila confruntare dintre cele două civilizații?
Vor reuși să cucerească evacuații de pe Terra, Noul Pământ?

Personajele cărții sunt puternic conturate, acoperind o paleta largă de categorii reprezentative implicate în conflict, dar rarefiat, păstrând și ele acel ceva din stilul galeriilor clasice de caractere space opera… ale lui Asimov, de exemplu. În cărțile căruia o mână de cetățeni schimbă orientări istorice galactice… Nu sufocă prin numărul lor imens și puzderia de interese minuscule ce se intersectează, așa cum e tendința în space opera actuală… la Peter F. Hamilton sau la Alastair Reynolds, care își țes universul cumva în sens invers decât clasicii. Începând chiar de la viețile nenumăraților protagoniști, nu de la cronologia lumii lor.

Pornită cu o premisă provocatoare, cartea Un nou Pământ se constituie în exact acea odisee spațială încărcată de aventuri pe care o sugerează titlul și ideea flotei rătăcitoare din Marea Evacuare…
Dacă v-a plăcut serialul Battlestar Galactica (acum îl găsiți pe Amazon Prime Video), precis o să vă prindă și romanul scris de Roxana Ruscior (un nume de urmărit în constelația genului).

.

images (3)

.

Volumul
poate fi achiziționat pe
site-ul editurii
UP

Editura UP - logo