13 motive

pentru a citi romanul

Liceul 13

.

Garanția StoryCraft

StoryCraft, editura care a lansat romanul Liceul 13, ne-a obișnuit cu titluri unul și unul, scrise de autori români care merită citiți, în spiritul bestsellerurilor americane.
Toate volumele apărute la StoryCraft până acum au reușit să își captiveze cititorii și să fie pe gustul publicului larg.

Autorul romanului

Liceul 13 este a doua carte a lui Radu Octavian, scriitor ce și-a demonstrat deja talentul de a povesti incitant, în primul său roman: Șapte Porți, o istorisire originală despre obsesie, sacrificiu, testarea limitelor și trezirea demonilor de nestăpânit.

Atmosfera și personajele

Universul liceal este oglindit perfect în paginile volumului, cititorul fiind absorbit instant de problemele protagoniștilor, ale căror emoții și reacții în fața unor întâmplări neprevăzute sunt urmărite cu acuratețe psihologică genuin adolescentină.

Stilul de scriere

Modul în care curge narațiunea este unul de impact maxim, cinematografic, cu secvențe desfășurate rapid, în capitole scurte, și cu dialoguri efervescente.

Combinația de genuri literare

Liceul 13 începe ca un mystery young adult, se transformă treptat într-un veritabil roman detectivist, apoi în thriller și spre final lasă să se strecoare unele elemente cvasi-horror, într-o rezolvare a cazului absolut surprinzătoare.

Liceul 13

Dacă citești Stephen King

Această pătrundere difuză, aproape inobservabilă, a supranaturalului în real este specifică operelor lui Stephen King, Liceul 13 reușind să stârnească același gen de fiori reci pe care îi produc cărțile marelui scriitor american.

Dacă eșți fan al serialului
13 Reasons Why

Premisa poveștii sincuciderii Mariei Stanciu, eleva din clasa a XII-a A, și ancheta pe care o declanșează colegul său Vlad Dinu, urmărind mărturisirile ei din jurnal și descoperind episoade de  bullying, aduce cu ideea serialului 13 Reasons Why / Cele treisprezece motive, dar cazul de la Colegiul Național Scarlat Demetrescu din București evoluează total diferit.

Dacă ți-au plăcut filmele din franciza
Final Destination

Spectaculozitatea deceselor/crimelor/accidentelor suspecte din romanul lui Radu Octavian (mai toate ale unor personaje care își meritau sfârșitul) mi-a amintit de seria de filme Final Destination.
Unele faze șocante, prezentate la fel de vizual și de multidimensional ca într-o proiecție 3D, pot fi percepute drept omagiu direct adus acestei francize care a marcat adolescența multor cinefili, într-atât sunt de asemănătoare.

Jurnalul plin de secrete

Investigația inedită a unui coleg de clasă al victimei, condusă printr-un jurnal care parcă prinde viață și este el însuși protagonist, devine tot mai dramatică și mai complicată, stârnind curiozitatea, dar și furia împotriva tuturor celor care au făcut-o să sufere pe Maria.

Temele psihologice

Pe lângă efectele bullyingului extrem și dorința de răzbunare, dragostea și obsesia, două trăiri profund răvășitoare ce intră mereu în contradicție, sunt prezente în Liceul 13 sub formele lor cele mai complexe și în interacțiune explozivă.

Imprevizibilitatea

Pe tot parcursul narațiunii, nu poți ghici nicio clipă în ce direcție te va purta firul epic, în ce modalitate sau în ce cheie va alege autorul să își continue istorisirea.

Misterele sinistre elucidate

Finalul romanului este surprinzător, clarificator și satisfăcător.
Toate enigmele comportamentale ori paranormale au parte de explicații complete și nicio situație problematică nu rămâne nerezolvată.

Grăbiți-vă să citiți cartea înainte să apară filmul!

La cât de intens vizuală este scriitura din Liceul 13, practic deja ca a unui scenariu cinematografic, precis va avea parte în curând de o ecranizare.
Și e preferabil să citești cartea înainte de a vedea filmul.
Așa că romanul ar trebui abordat urgent!

images (3)

StoryCraft