Roata Timpului

Ochiul Lumii
În căutarea Cornului
Dragonul Renăscut
Umbra se întinde
Focurile cerului

.

de
Robert Jordan

.

Editura RAO
volume achiziționabile pe
Portokal.ro

.

Arhitectura narativă din seria fantasy Roata Timpului este o combinație de înfruntări războinico-aventuroase ca în Stăpânul Inelelor, desfășurate într-o organizare socială plină de intrigi, asemeni celei din Dune.

Sistemul magic al universului lui Jordan e unul dual, ingenios structurat, având recognoscibile, la bază, concepte mitologice sau filosofice din lumea noastră.

Lupta dintre Bine și Rău are o curgere eternă, ciclică, esențială, vitală, dar pe fundalul ei apar o puzderie de alte ciocniri ale intereselor antagoniste mai mărunte și frământările individuale ale fiecăruia dintre numeroasele personaje, în timp ce își trăiesc propriile drame.

Roata Timpului este una dintre cele mai lungi și voluminoase serii fantasy, în fapt, o saga atât de prolixă încât creatorul ei, Robert Jordan, a murit înainte de a o termina.

Inițiativa înlocuirii scriitorului care a lucrat la făurirea complexului său univers din 1990 până în clipa morții, 2007, lansând către public 11 volume gigantice și un prequel care pare ceva mai scurt doar prin comparație, era una foarte riscantă, dar obligatorie, existând deja notițele acestuia ce schițau continuarea și finalul poveștii.

Înlocuitorul autorului trebuia nu numai să fie capabil să scrie la fel de captivant, dar să și cunoască foarte bine lumea pe care o prelua, pentru a rămâne fidel stilului, atmosferei, ritmului narațiunii și pentru a nu modifica psihologia personajelor sau echilibrul delicat al relațiilor dintre ele.

Văduva lui Robert Jordan și editorul lui au făcut până la urmă cea mai bună alegere, un tânăr scriitor care a descoperit Roata Timpului la 15 ani și a crescut citindu-i fiecare nou volum apărut:
Brandon Sanderson.

Pentru orice iubitor de epic fantasy, acum pare logică desemnarea, dar în momentul acela Sanderson nu era la fel de cunoscut, publicase doar Elantris și Mistborn.

Sub regența sa au fost alipite încă trei volume seriei, concluzionând-o în mod apoteotic și adăugându-i toți fanii prezenți și viitori ai tot mai apreciatului continuator.

Conceptual, Roata Timpului este o roată cu șapte spițe, fiecare reprezentând o Vârstă a umanității.
Pe măsură ce Roata Timpului se învârtește, Vârstele alternează, lăsând fiecare amintiri care se preschimbă în legende sau sunt complet uitate, până la revenirea aceleiași Vârste.

Roata Timpului - Editura RAO

Ochiul Lumii. Cartea întâi

În Ținutul Celor Două Râuri, doar ajutorul dat de o călătoare Aes SedaiLady Moiraine, și de LanStrăjerul ei, îi salvează pe sătenii locului de atacul forțelor întunecate.

Se pare că cei vizați au fost Rand al’ThorMat Cauthon și Perrin Aybara.

Moiraine le cere celor trei băieți să-și părăsească satul pe care-l pun în pericol prin însăși prezența lor, odată ce o vânătoare, încă inexplicabilă, împotriva acestora a fost declanșată, și să se refugieze sub protecția Turnului Alb din Tar Valon, acolo unde se află conducerea organizației matriarhalo-vrăjitorești Aes Sedai.

Doar astfel pot afla de ce se teme de ei Cel Întunecat și cum pot să își aducă contribuția predestinată la lupta Binelui împotriva Răului.

Ochiul Lumii - Roata Timpului

În căutarea Cornului. Cartea a doua

Secole de-a rândul, menestrelii au istorisit povești despre Cornul lui Valere.
Acum, Cornul despre care se credea că este doar o legendă, Cornul care readuce la viață eroii Vârstelor trecute, este găsit și… pierdut din nou, împreună cu Pumnalul din Shadar Logoth.

Rand al-Thor, Dragonul Renăscut, încearcă să se împotrivească sorții, dar, în numele prieteniei pe care i-o poartă lui Mat, va sfârși prin a lua parte la Marea Căutare.

În timp ce Egwene și Nynaeve pornesc spre Turnul Alb din Tar Valon ca să devină Aes Sedai, Rand și Ogierul Loial, însoțiți de Perrin Aybara, merg pe urmele Cornului și ale Pumnalului, străbatând întregul ținut Shienar, și pătrund într-o lume neînchipuit de ciudată.
Însă Rand nu poate fugi de Putere.
Cel întunecat vrea Cornul.
Cel întunecat îl vrea pe Rand.

roata-timpului-in-cautarea-cornului

Dragonul Renăscut. Cartea a treia

Ultima bătălie se apropie. Pe măsură ce Roata Timpului se învârtește, noi dușmani ies la iveală.
Ajah Neagră, tăinuită multă vreme de trufia și nechibzuința femeilor Aes Sedai, lucrează neîncetat împotriva Luminii.
Și mai grav încă, visele și semnele profetice anunță că Rătăciții, cei mai devotați și puternici slujitori ai Umbrei, umblă din nou liberi prin lume.

Tronurile se clatină, zidurile se prăbușesc.
Pânza se învârtejește împrejurul celor trei ta’veren dintre care unul, Rand al’Thor, încă se luptă sub povara destinului, încercând zadarnic să-și nege adevăratele origini.

Dar în stânca din Tear, Callandor, Sabia care nu poate fi atinsă, simbol al puterii, așteaptă brațul Dragonului Renăscut, cel care, așa cum spun profețiile, va aduce lumii o nouă frângere și o nouă mântuire.

dragonul-renascut-vol3-din-seria-roata-timpului

Umbra se întinde. Cartea a patra

Profețiile încep să se împlinească. Rand al’Thor, Dragonul Renăscut, a pus stăpânire pe legendara Sabie numită Callandor.
Cu ajutorul ei, l-a ucis pe cel care-și spunea Ba’alzamon. Dar a fost acesta, cu adevărat, Cel Întunecat?
Răspunsurile dau naștere altor întrebări, iar Umbra Răului continuă să se întindă peste lume.

Eroii nu au răgaz decât pentru a-și trage sufletul, în Tear, căci nici măcar Stânca nu mai poate să-i apere de vâltoarea care cuprinde lumea.
Cu ajutorul unui ter’angreal care le deschide calea spre o lume ciudată, Rand și Mat află că soarta le cere să călătorească în Pustiul Aielilor, pentru a pătrunde în Rhuidean, locul în care se află ascunsă străvechea înțelepciune a neamului Dragonului.

Dincolo de toți și de toate, Suprema Înscăunată încearcă să tragă firele țesute, de secole, de Aes Sedai.
Dar este oare Turnul Alb, cu adevărat, ferit de primejdii?

umbra-se-intinde-vol4-din-seria-roata-timpului

Focurile cerului. Cartea a cincea 

În volumul cinci al seriei, Rand al Thor, Dragonul Renăscut, continuă tentativele sale disperate de unificare a tuturor forțelor Luminii.

Cei Numiţi sunt liberi şi fac deja planuri pentru Marea Zi a întoarcerii, când Cel Întunecat va păşi din nou pe Pământ.
Iar intenţiile şi intrigile lor au drept scop, inevitabil, capturarea Dragonului Renăscut.

Elaida, de curând proclamată Supremă Înscăunată, conducătoare a femeilor Aes Sedai, de asemenea se gândeşte cum să-l captureze pe Dragonul Renăscut.
Ea ştie că Cel Întunecat se va elibera, că se apropie Ultima Bătălie, iar Dragonul Renăscut trebuie să fie acolo pentru a-l înfrunta, altminteri lumea e sortită focului şi distrugerii.
Preoteasa trebuie să se asigure că el se îndreaptă către moartea care i-a fost profeţită.

Iar Rand al Thor, Dragonul însuşi, ascuns în străvechiul oraş Rhuidean, aşteaptă ca și clanurile războinice ale Aielilor să se ralieze sub flamura lui, pentru a-și reactiva șansele de victorie…

Focurile cerului - Roata Timpului 5

Acestea sunt volumele pe care le-am citit eu, deocamdată.
Parcă fiecare mi se pare mai bun decât precedentul.
Nici nu mă gândesc să nu termin întreaga serie.

Puteți găsi serialul inspirat de romane pe Amazon Prime Video.

Ecranizarea este o coproducție 2021 între Amazon Studios și Sony Pictures Television, dar, din păcate, a dezamăgit crunt fanii ciclului literar, fiind mai degrabă o contra-reclamă peste care noii cititori trebuie să treacă pentru a descoperi cât de faine sunt cărțile.

Roata Timpului - serie

Din seria The Wheel of Time / Roata Timpului fac parte volumele:

The Eye of the World (1990) / Ochiul lumii. Cartea întâi
The Great Hunt (1990) / În căutarea Cornului. Cartea a doua
The Dragon Reborn (1991) / Dragonul Renăscut. Cartea a treia
The Shadow Rising (1992) / Umbra se întinde. Cartea a patra
The Fires of Heaven (1993) / Focurile cerului. Cartea a cincea
Lord of Chaos (1994) / Seniorul haosului. Cartea a șasea
A Crown of Swords (1996) / Coroana de săbii. Cartea a șaptea
The Path of Daggers (1998) / Calea pumnalelor. Cartea a opta
Winter’s Heart (2000) / Inima iernii. Cartea a noua
Crossroads of Twilight (2003) / Răscruce de drumuri în amurg. Cartea a zecea
Knife of Dreams (2005) / Pumnalul viselor. Cartea a unsprezecea
The Gathering Storm (2009)
Towers of Midnight (2010)
A Memory of Light (2013)

Wheel-of-Time-logo

Cărțile lui
Robert Jordan
pot fi comandate pe
site-ul  librăriei online Portokal

portokal