Interogatoriul
cultural

.

Alexandra Condrat

.

Personalitate artistică prin excelență: exuberantă, extravagantă și explozivă, Alexandra Condrat, autoarea romanului Vicios, este partenera ideală de interogatoriu – cea care îți mărturisește și ce nu te-ai fi gândit să întrebi.

N-avea cum să nu iasă ceva interesant din dialogul nostru cultural:

Servus, Alexandra! Bun venit la Interogatoriul cultural!

Hei, mulțumesc pentru invitație! E bine și după un an sau cum se zice „niciodată nu e prea târziu”. 😀

Când ți-ai spus prima oară: Am să devin scriitoare?

De curând: vei râde, dar cred că ai avut un pic de a face cu această alegere. De când m-ai provocat să scriu ceva mai lung, am început să mă iau și eu în serios.

Mereu am avut caiete, agende, unde-mi notam tot felul de idei, însă erau niște fragmente care sunau bine; nu se legau neapărat printr-o poveste. Acum câțiva ani am început să scriu povestiri pe Wattpad, iar când am citit câtorva persoane din ele am surprins niște reacții comune: mai întâi tăcere deplină, apoi uimire. Mi-am dat seama că proza mea stârnește emoții profunde și diferite în oameni. Nu eram consțientă de acest fapt până atunci.

Alexandra - Interviu - I

Cum au privit cunoscuții, prietenii și familia, noul tău statut de autor publicat?

Unora nu le-a venit să creadă și m-au încurajat să merg mai departe, altora nu le-a păsat, iar unii dintre ei m-au văzut la fel ca și până acum. Îmi amintesc de cum povestea o tipă Anca, de profesie psihoterapeut, cum că pentru mama ei nu are nicio relevanță că era are două doctorate. Pentru ea va rămâne veșnic Ancuța. Așa și eu voi rămâne nepoata, prietena etc. Autor publicat sunt pentru cei ce au citit Vicios și nu mă cunosc personal sau nu ne-am întâlnit vreodată. Pentru restul am un rol diferit, care depinde de stadiul în care m-au cunoscut și ce însemn pentru ei.

Dintre atâtea titluri de volume necitite încă, despre care știm mai multe sau mai puține, de ce crezi că ar merita să aleagă cineva cartea scrisă de tine?

Nu am citit nimic care să semene cu Vicios. E o lume atât de fascinantă în acest roman, are o unicitate care se datorează limbajului extrem de accesibil, a familiarității pe care ți-o oferă Beatrice, care povestește la persoana I. Povestea în sine nu e nouă, este despre o fată care trăiește o iubire neîmpărtășită și se confesează cu naivitate și candoare despre asta și despre cum e să administrezi o afacere pe plajă. Dar modul în care este spusă merită descoperit. La un moment dat mediul îi devine atât de prietenos cititorului, încât are impresia că a fost acolo, poate în pielea unuia dintre clienții barului Vicios.

Alexandra - interviu - II

Dacă ar trebui să asociezi romanul Vicios cu un cântec, care ar fi acesta?

Nu m-am gândit până azi la acest aspect, dar prima melodie care mi-a trecut prin cap a fost Why a lui Avril Lavigne. Iar dintre artiștii români aș alege Bere Gratis: o combinație între piesele Străzi albastre și Vino mai aproape.

Cât din tine, din cunoștințele tale apropiate sau din evenimente trăite de tine, vor regăsi cititorii în volumele semnate Alexandra Condrat?

Seamănă cu experiențele mele și cu oamenii pe care-i cunosc, dar îmi place să cred că am combinat atât de bine întâmplările, trăsăturile de personalitate, încât am reușit să creez pesonaje despre care poți spune: „se poartă ca cineva, seamănă cu acel cineva, dar parcă totuși nu e.”

Ceea ce fac eu este să umplu niște goluri și să continui povestea cu cea ar fi fain sau neașteptat să se întâmple, nu cu ce îmi amintesc că s-a petrecut. Nu e un jurnal, e totuși ficțiune; că e inspirată din ceea ce văd sau ce trăiesc este și asta adevărat.

Alexandra - interviu - 3

Dacă s-ar ecraniza romanul Vicios, ce actori, din toate timpurile și selectați la orice vârstă a lor, ai vedea în distribuție, interpretându-i pe eroii săi?

Pentru Beatrice aș alege-o pe Margot Robbie pentru că e blondă și frumoasă. Punkerul ar fi interpretat de Asthon Kutcher, așa cum arăta când prezenta emisiunea Punk’d, Vladi ar fi Chaning Tatum așa cum arăta când a jucat în Dear John, Catălina ar fi Sophia Vergara pentru că e amuzantă, Călin ar fi Keanu Reaves pentru că este calm ca el, În rolul Andreei ar fi Penelope Cruz pentru că a mai avut ea roluri de femeie nebună, Bianca ar putea fi Scarlet Johanshon și Adina ar fi cu siguranță roșcată, poate tipa din Gambitul Reginei – Anya Taylor Joy. Pentru Bo aș merge pe o față românească: Mario Fresh, Liviu Teodorescu, de exemplu, sau chiar Bogdan Techeș. Nea Vasile ar fi drăguț să fie fashionist și l-aș vedea pe Cătălin Botezatu pe la 45-50 de ani, fiind un excelent Nea Vasile. Iar pentru formația Formidabilii m-aș îndrepta înspre Les Elephantes Bizzares. Iar ca și clienți la Vicios ar fi fain să-l vedem pe Brad Pitt cu un accent texan în timp ce ascultă poveștile interminabile ale colegului de masă interpretat de Florin Piersic. O combinație de zile mari, însă extrem de bizară.

În caz că aș primi misiunea de a cenzura cartea ta, de ce m-aș putea lega? Violență, sex, blasfemii, dezvăluiri nepermise sau imoralitate de vreun fel?

De nimic, Vicios e ca un film comunist unde știi că atunci când se stinge lumina se întâmplă ceva. Poți să presupui, dar nu ai idee cu exactitate. Deși e ceva acolo ce nu e chiar așa la suprafață. Cel mai mare viciu din Vicios este obișnuința. Și e al naibii de greu de combătut. Deși ai impresia că nu e ceva atât de rău, obiceiurile repetate la nesfârșit duc înspre cercuri vicioase din care se poate ieși cu greu.

Alexandra - interviu - 6

Cât timp reușești să aloci (pe zi) creației literare?

Între două și opt ore în zilele în care am timp. Cel mai bine mă simt când lucrez patru, pentru că nu sunt nici epuizată, dar nici nu o simt ca pe o zi irosită din punct de vedere al creativității.

Vezi scrisul ca pe o formă de nemurire, o modalitate de a transmite ceva lumii sau ca pe o trăire/relaxare/distracție personală?

Tot ce ai spus mai sus este relevant, dar este mai mult o expresie a creativității mele și o terapie. Mă simt mult mai bine după ce scriu câteva pagini.

Alexandra - interviu - 5

Cum ar arăta peisajul ideal unde am putea savura cel mai bine romanul scris de tine?

Evident că la plajă, lângă un bar din lemn, cu un cocktail în mână. Dar dacă nu există posibilitatea de a ajunge într-un astfel de decor, imaginația se va ocupa de acest aspect.

Câte alte titluri crezi că vei publica în următorii zece ani? Sunt unele la care ai început deja să lucrezi?

E o întrebare grea. Nu-mi planific atât de în detaliu. Dar da, am un roman la care lucrez acum și e total diferit de Vicios: cu o temă mai complexă și cu personaje date peste cap la modul turbo. Cochetez și cu ideea de a scrie o scurtă povestire cu tematică de Crăciun, poate să cuprindă și o toamnă târzie, ceva romantic și dulce. Nici nu știu cum pot trece atât de ușor de la personaje cu tulburări de personalitate la unele așa flower power. Cred că are legătură cu starea predominantă.

Când am început să scriu Vicios eram relaxată, când m-am apucat de cel de-al doilea roman eram de-a dreptul furioasă. Dar acest sentiment a contribuit la creearea unui personaj remarcabil. Abia aștept să-l cunoașteți. Deși am impresia că unii dintre voi îl veți detesta de-a binelea.

Alexandra - interviu - 4