A cincea oară
în
decembrie
.
de
James Kestrel
.
Editura
CRIME SCENE PRESS
Data publicării în limba română: 2022
Titlul original: Five Decembers (2021)
Traducere de Horia Nicola Ursu
Număr de pagini: 464
.
A cincea oară în decembrie este un roman extraordinar care începe ca un thriller polițist exotic, continuă ca o istorisire de război și împletește pe parcursul său urmărirea unui complot cu o poveste de dragoste, desfășurate în vremuri teribile.
Noiembrie, 1941.
Joe McGrady trăiește cea mai bună perioadă din aventuroasa lui existență: după ce a părăsit Marina, s-a stabilit la Honolulu și este polițist. Momentan nu are de anchetat decât certuri între bețivi, furturi, bătăi și alte isprăvi soldățești-marinărești ale militarilor ce descind în societatea civilă, de prin încartiruirile Armatei.
În plus, a cunoscut-o pe Molly, o fată de care s-a îndrăgostit și spre care și-a îndreptat deja speranța unui viitor împreună.
Toate se schimbă însă când, într-o seară, polițistul este chemat brusc înapoi la serviciu: un cadavru a fost descoperit în șopronul izolat al unui om de afaceri bogat de pe insulă.
E nevoie de cineva care să rezolve cazul rapid, discret, fără prea multă agitație.
Dar căutarea adevărului este întotdeauna zgomotoasă, iar victima se dovedește a fi nepotul amiralului Kimmel, care a fost oribil măcelărit alături de o tânără cu origine asiatică.
Rănile care au determinat moartea fetei, după o lungă tortură, conduc spre o armă folosită de germani în timpul Primul Război Mondial.
În căutarea ucigașului, McGrady pornește spre Hong Kong pentru a continua investigația.
Astfel începe o vânătoare de oameni peste Pacific, tocmai când flotele Țării Soarelui Răsare sunt pe cale să lanseze celebrul atac de la Pearl Harbor, care va schimba cursul războiului.
Romanul lui James Kestrel, câștigător al premiilor Edgar și Barry, este ambientat într-o perioadă istorică dramatică, acțiunea sa curge din anul 1941 până spre sfârșitul lui 1945, ajungând în locuri îndepărtate, de la Hawaii până la Hong Kong sau Tokyo.
Protagonistul acestuia, Joe McGrady, a fost nevoit să se reconstruiască și să ia totul de la zero de multe ori, astfel încât a ajuns să nu poată fi asociat cu un loc sau vreo ocupație, dar niciodată nu a renunțat la principiul său de a face mereu ceea ce este corect, chiar dacă prețul pentru atitudinea asta încăpățânată va trebui să-l plătească el însuși.
Partenerul lui de conjunctură, detectivul Fred Ball, pe care i l-a impus antipaticul șef, căpitanul Beamer, drept supraveghetor, vine ca o surpriză plăcută. Deși de o vârstă cu McGrady, are cu zece ani multă vechime in serviciu, fiind polițistul prin excelență, dedicat meseriei, simplu, brutal și părăsit de nevastă.
Cumva, cele două caractere se potrivesc de la prima conexiune și se combină într-un cuplu redutabil de anchetatori.
Din Hawaii la Hong Kong și Tokyo: aceasta este călătoria pe care Joe McGrady, polițistul din Honolulu, o face începând din 1941, până în lunile postbelice.
Între istorie și război, thrillerul reușește să-și dobândească propriul spațiu, aducând în fața ochilor cititorilor o intrigă sângeroasă și uluitoare, fără a-i lăsa deloc dezamăgiți pe iubitorii acestui gen.
Kestrel se dovedește deosebit de priceput în descrierea culturilor și a momentelor istorice care ni se par îndepărtate, oferind o bună imagine de ansamblu asupra a ceea ce s-a întâmplat și s-a simțit emoțional prin zonele orientale implicate în conflagrația mondială.
Romanul se deschide cu o dublă crimă înfiorătoare, dar autorul alege să ofere cititorului o pauză, aproape că-și mută atenția spre altă direcție în capitolele următoare, de parcă ar fi vrut să-l pregătească pentru final.
În timpul tuturor acestor focalizări și refocalizări, figura lui Joe rămâne întotdeauna centrală, un bărbat în căutarea lui însuși.
A cincea oară în decembrie este un roman perfect pentru acei cititori care apreciază un thriller bun, istoria și poveștile captivante cufundate în istorie.
Articolul face parte dintr-un blog-tur organizat cu ocazia lansării romanului.
Puteți citi alte opinii despre carte, pe paginile:
Literatura pe tocuri
Biblioteca lui Liviu
Cărțile mele și alți demoni
Anca și Cărțile
Pălărisme
Ciobanul de azi
CITESTE-MI-L
Falled
Fata Cu Cartea
Volumul
poate fi achiziționat în librării sau pe
site-ul editurii
Chiar pare un thriller numai bun de citit.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Foarte-foarte bun! 🙂
ApreciazăApreciază
Mi se pare foarte interesanta chestia asta, cu mai multi bloggeri care scriu despre o carte, acest crime club 😀 . La SF, la fantasy nu se face? La cat se publica la noi, probabil ca nu e material suficient, dar ar merge, macar atunci cand apare o noua carte, ceva mai multa valva in jurul ei. Nu ca sunt de acord cu publicitatea agresiva, pe mine ma indeparteaza momentan de cartea promovata astfel, dar totusi. Anul trecut, la Fata din turn, de Katherine Arden, nici n-am avut habar ca a aparut, desi urmaresc constant grupurile de carte si alte zone de promovare a lecturii, zici mai degraba ca era un secret al celor putini, decat dorinta de a face vanzare.
In alta ordine de idei, felicitari pentru recenzie!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc, Ana! 🙂 Da, si eu am impresia ca romanele SF si unele fantasy-uri (din soiul cel bun) au cea mai mare nevoie de promovare din asta. Parca se lanseaza intentionat mai discret decat celelalte. Mai ales la RAO, am observat fenomenul in extrema sa. Practic nici nu ai afla ca au aparut, daca nu ar fi bloggerii sa mai faca un pic de valva. 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Sunt destule edituri care practica acest tip de ‘discretie’, asa cum foarte elegant ai numit-o. Apoi auzim ca seria x sau y nu a avut succes si va fi intrerupta. Meh.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Da, din pacate. 😦 Ne ramane noua misiunea de a face galagie macar in jurul celor bune pe care le-am descoperit. 😛
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Sigur e pe placul meu. Tentantă recenzie, Marius !
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc, Vero! Sunt sigur ca o sa iti placa. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu suna rau deloc, chiar foarte interesant…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Sorina, tu neaparat trebuie sa ajungi la ea! 😀 Chiar e cu adevarat speciala. 🙂
ApreciazăApreciază
Ce ma fac cu atatea thrillere bune? Cum le dovedesc? :)))
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Le prioritizam. 😛 Asta neaparat e de pus in varful listei. 😀
ApreciazăApreciază