Băiatul din pădure

de
Harlan Coben

.

Editura Paladin
Grupul Editorial Art
Publicare în limba română: 2022
Titlul original: The Boy from the Woods (2020)
Traducere: Roxana Brînceanu
Număr de pagini: 418
– ediție hardcover –

.

Romanul Băiatul din pădure este un thriller investigativo-detectivist ce pune accent pe suspans, psihologia personajelor și pe modalitățile în care societatea sau mediul în care s-au format le influențează acestora personalitățile.

În limba română, cartea a fost publicată în seria de autor Harlan Coben, într-o superbă ediție Paladin dedicată unuia dintre cei mai bine vânduți și apreciați scriitori de thrillere din lume.

Acțiunea romanului îl are în prim-plan pe Wilde, un băiat abandonat, descoperit (cândva prin 1986) în pădurile din New Jersey, ducând o existență sălbatică, fără amintiri despre trecutul său.

În pofida încercărilor părinților săi adoptivi de a-l îndoctrina cu valorile lumii civilizate, Wilde a preferat mereu să trăiască singur, în afara sistemului comunitar, eliberat de constrângerile societății.

Baiatul din padure - recenzie

În prezent, după o scurtă dar intensă carieră militară, el a devenit un adult cu capacități intelectuale și fizice remarcabile, ce și-a construit o viață izolată, dar care rămâne conectat cu prietenii și familia adoptivă, locuind mereu în apropierea lor, într-un adăpost mobil super-tehnologizat.

Adolescentul Matthew Crimstein, finul lui Wilde, este îngrijorat pentru colega sa de clasă, Naomi Pine, care a dispărut, și apelează la bunica sa, influenta avocată Hester Crimstein, pentru ajutor. Aceasta, într-un veritabil lanț al slăbiciunilor, îi povestește totul lui Wilde.

Fostul militar, specialist în probleme de securitate, descoperă repede că un alt coleg de clasă al lui Naomi, Crash Maynard, este responsabil pentru hărțuirea constantă a fetei și că tatăl băiatului, Dash, întreprinde tot soiul de activități suspecte prin care încearcă să-i acopere vinovăția.

Pe măsură ce acțiunea se desfășoară, Wilde trebuie să se confrunte cu propriile sale secrete, cu trecutul lui și cu trauma pe care o poartă cu el.
În același timp, încearcă să rezolve cazul dispariției adolescentei și să protejeze persoanele apropiate de pericolele care ajung să le amenințe.

„Wilde se mișcă tăcut ca o panteră. Nu avea un plan, ci era mai degrabă o acțiune de recunoaștere. Păstrează distanța. Află lucruri despre adversari. Stabilește-le poziția și numărul. Încearcă să-ți dai seama ce naiba vor de la tine.”

Ancheta se extinde mult dincolo de domeniile urbane aparent pașnice, unde cei puternici, politicieni corupți şi moguli mediatici, sunt protejați chiar și când dețin secrete ce ar putea distruge vieți.

Baiatul din padure - recenzie - Editura Paladin

Pe parcursul cărții, Coben explorează teme precum traumele copilăriei și evoluția relațiilor dintre oameni de-a lungul anilor.
Wilde este un personaj complex ce și-a construit o existență separată de societate, însă care totuși rămâne profund conectat cu ceilalți. Deși este văzut de mulți ca un outsider, el reușește să scoată la iveală cele mai ascunse legături ale unei colectivități, cele pe care parcă toată lumea le vrea uitate.

Scriitorul examinează modul în care indivizii moderni își definesc identitatea, precum și modalitățile prin care aceasta este influențată de evenimentele din trecut.

Personajele cărții sunt complexe și enigmatice, nefiind aproape niciodată ceea ce par a fi la prima vedere.

Autorul este un maestru al suspansului, reușind să mențină cititorii în tensiune și să creeze un ritm alert, ce duce spre finalul surprinzător.

Harlan Coben (născut în 1962) a început să scrie din colegiu, dar primul roman i-a fost acceptat pentru publicare doar la vârsta de 26 de ani.
După aceea s-a dedicat exclusiv scrisului. A publicat 33 de cărți, traduse în 45 de limbi, și a fost primul autor câștigător al tripletei de premii Edgar Award, Shamus Award și Anthony Award.

Pe lângă cariera sa literară, Coben a fost implicat și în producția de filme și de televiziune, fiind creatorul serialului Netflix Safe și producător executiv al serialului The Stranger, bazat pe romanul său omonim.

.

images (3)

.

Volumul
poate fi achiziționat în librării sau pe
site-ul editurii

paladin-logo