Din Iad

O autopsie a lui Jack Spintecătorul

de
Alan Moore
&
Eddie Campbell

.

Editura Art
Colecția: Grafic
Anul publicării în limba română: 2021
Titlul original: From Hell: Master Edition (2020)
Traducere: Alex Văsieș
Număr de pagini: 576
– ediție cartonată –
titlu achiziționabil pe
Portokal.ro

.

Din Iad este un roman grafic scris de desenatorul și naratorul britanic Alan Moore și desenat de ilustratorul scoțian Eddie Campbell, ce reinterpretează crimele lui Jack Spintecătorul, celebrul serial killer a cărui identitate a devenit o enigmă istorică nerezolvată.

Titlul este inspirat din antetul scrisorii cunoscută drept From Hell, care, conform autorităților vremii, ar fi fost un mesaj autentic trimis chiar de misteriosul criminal în serie.

Lucrarea – pornind de la acele zile sumbre din 1888, urmărind premisele care au dus la omorurile din Whitechapel și toate evenimentele până la presiunile politice suspecte ce au oprit anchetele asupra teribilelor crime – se rezolvă printr-o profundă reflecție a lui Moore asupra minții unui scelerat, a cărui cruzime a dat într-adevăr naștere secolului al XX-lea, așa cum declama acesta delirant, dar vizionar.

Pentru a realiza asta, autorul reevaluează una dintre teoriile deja existente despre personajul lui Jack Spintecătorul, personalizând-o în propriul său mod și dându-i un nou suflu explicativ.

Romanul a fost adaptat de Twentieth Century Fox, în 2001, într-un film de mare succes, regizat de frații Hughes, intitulat From Hell, cu Johnny Depp, Heather Graham și Ian Holm în rolurile principale.
Momentan, îl găsiți pe platforma Disney Plus.

din_iad._o_autopsie_a_lui_jack_spintecatorul_-_alan_moore_-_editura_art

Romanul grafic creat de Alan Moore și Eddie Campbell a redefinit canoanele benzilor desenate și le-a permis să depășească limitele, să relateze ceva ce până atunci fusese restrâns la literatură pură. A demonstrat că potențialul acestui mediu creativ este vast, având posibilitatea de a ilustra teme mature, scene violente și tulburătoare, setări realiste (chiar istorice), de a investiga în esență natura umană prin intermediul cuvântului desenat, prin modalități artistice la fel de complexe cum sunt cele ale romanului.

Din Iad. O autopsie a lui Jack Spintecătorul este astăzi considerată o piatră de hotar în lumea benzilor desenate, probabil devenind și mai cunoscută datorită adaptării cinematografice. O bucată de istorie adevărată restaurată într-un roman grafic care, la rândul său, a făcut istorie.

Nu contează prea mult că nu totul este creat de Moore: From Hell este inspirat de faptul că Stephen Knight a scris o carte intitulată Jack the Ripper: The Final Solution, care investighează mărturiile lui Joseph Gorman, presupusul fiu nelegitim al uneia dintre figurile cheie în cazul lui Jack Spintecătorul, adică Walter Sickert. Pornind de la opera lui Knight, Alan Moore a creat un roman grafic de o mare însemnătate, o contribuție fundamentală la lumea benzilor desenate și a literaturii în general, aducându-și propria sa contribuție. Ultimele pagini din Din iad. O autopsie a lui Jack Spintecătorul conțin numeroase note explicative ce indică pasajele preluate direct din cartea lui Stephen Knight, care dintre ele ilustrează întâmplări reale documentate sau care reprezintă ipoteze lansate de Moore în jurul acestei afaceri încă nerezolvate.

Romanul grafic oglindește o conspirație orchestrată de eminențele cenușii ale Londrei din 1888, pornind de la o figură deosebit de importantă: Regina Victoria însăși. Nepotul acesteia, Prințul Albert Victor, se căsătorește în secret cu o femeie obișnuită, Anne Crook, și din această uniune se naște o fetiță, Alice, care petrece mult timp alături de Marie Kelly, o prietenă prostituată a Annei.
Descoperind acest fapt, considerat a avea potențial imens de scandal pentru familia regală, Victoria dă ordin să fie separat cuplul și ca Anne Crook să fie închisă într-un spital de nebuni, unde va primi „tratamentul” potrivit pentru a păstra secretul.

Micuța Alice a rămas, sănătoasă și nevătămată, alături de Marie Kelly. Prostituata descoperă adevărata identitate a lui Albert, originea sa regală, și refuză să continue să o țină cu ea, așa că o încredințează pictorului Walter Sickert, prieten al lui Albert.

Întorcându-se la viața sa obișnuită, femeia trebuie totuși să se confrunte cu aceeași sărăcie care a marcat existența ei și a prietenelor sale care, ca și ea, prestau servicii sexuale în Whitechapel. Astfel, ele iau în comun o decizie disperată: să trimită o scrisoare, șantajându-l pe Sickert, amenințând că vor dezvălui totul despre scandalul prințului și a fiicei ilegitime, dacă nu primesc o sumă adecvată de bani.

Cele patru femei nu au prevăzut însă că îndrăzneața inițiativă le-ar putea aduce sfârșitul.
Vestea șantajului ajunge la Curte, iar Regina Victoria recurge la o măsură preventivă rapidă: îl însărcinează pe doctorul William Gull, medicul familiei regale, chirurg renumit și membru al masoneriei, să stingă definitiv vocile prostituatelor din Whitechapel. Îl alege pe el datorită lealității, cunoștințelor și abilităților sale.
Chiar dacă a declanșat contrareacția, nici Regina Victoria nu a anticipat că misiunea încredințată lui Gull va avea consecințe deviante ce vor da fiori de groază întregii lumi.Din Iad - Grafic - recenzieDoctorul își va duce misiunea prea departe, omorând victimele desemnate și mutilându-le oribil. Crimele sale vor arunca Whitechapel în haos, generând panică și un interes morbid generalizat, care, combinate, vor da naștere unei figuri destinate să rămână în istorie: cea a lui Jack Spintecătorul, misteriosul criminal în serie.

Ancheta este condusă de inspectorul Frederick Abberline, care, în cele din urmă, primește ajutorul clarvăzătorului Robert James Lees pentru a afla adevărul despre identitatea reală a brutalului Jack.

Din Iad nu este pur și simplu o reinterpretare a evenimentelor care au marcat în mod tragic Whitechapel în 1888. Alan Moore însuși pune la îndoială versiunea lui Knight, deși pare destul de plauzibilă printre numeroasele ipoteze și declarații făcute în jurul lui Jack Spintecătorul de-a lungul anilor. Moore ne spune că la un moment dat, toți au început să-și dea cu părerea cu privire la identitatea lui Jack Spintecătorul, sub semnul senzaționalismului și al entuziasmului bolnav care adesea izbucnește din cele mai violente crime aduse în atenția publicului. Cartea nu și-a propus să fie încercarea de a da un chip și un nume criminalului în serie din Whitechapel, deoarece, așa cum afirmă autorul, aceasta este o misiune sortită eșecului pentru totdeauna.

Romanul grafic creat de Alan Moore și Eddie Campbell este, mai degrabă, un tablou autentic al umanității în toată mizeria sa posibilă, evidentă mai ales în cazul celor care populează Whitechapel în epoca victoriană, făcând din cartier un loc al sărăciei, vulgarității, pauperității economice și morale.
Înainte ca Jack Spintecătorul să marcheze locul cu sângele crimelor lui și să aducă ororile pe străzile sale, Whitechapel era un cartier trist al Londrei, renumit pentru reputația sa proastă: prostituție, sărăcie, violență, criminalitate și o meschinărie generală care domnea printre locuitori, într-un climat de ignoranță și instincte primare.
În scrisoarea ce pare a fi fost trimisă cu adevărat de către Jack Spintecătorul poliției engleze, cu mențiunea From Hell, infernul menționat de ucigaș nu pare a fi un loc dantesc literal, ci, mai degrabă, Whitechapel însuși, o definiție care se extinde la întreaga Londră sau societate a epocii.

Moore descrie cu abilitate decăderea umană generală, nebunia indivizilor, într-un dans constant între spiritul de conservare și instinctele autodistructive. În acest sens, este interesant să observăm cum autorul se oprește în mod deosebit asupra adevăratelor victime ale acestei părți întunecate a istoriei: femeile. Nu numai prostituatele ucise în mod oribil de Jack Spintecătorul, ci și figurile feminine care, în aproape toate epocile, au fost supuse urii, violenței și încercării de a fi reduse la roluri marginale și nesemnificative.

În infernul din Din Iad. O autopsie a lui Jack Spintecătorul, bărbatul se impune ca o figură a puterii supreme și sfinte, pare a fi zeul acestui loc, dar nu acționează împotriva femeii din poziția sa, ci mai degrabă dintr-un sentiment de teamă sacră pe care îl are pentru ea, explicat în mod magnific de discursurile misogine dezgustătoare ale lui Gull, ce descriu vechile culte feminine și societățile matriarhale ale epocilor străvechi.
Talentul celor doi autori constă și în a contura cu minuțiozitate o societate care, deși se află într-un context victorian, ne forțează să ne privim în oglindă și să găsim prea multe similitudini, lăsându-ne cu un sentiment de aversiune și dezgust față de ceea ce s-a întâmplat de-a lungul secolelor. Din Iad este, deci, o capodoperă nu numai pentru intrigă, ci și pentru reflecțiile pe care le generează asupra propriei noastre condiții umane, adesea pline de eșecuri și insuficiențe.

Din Iad - recenzie

Cartea se constituie într-o operă grandioasă și datorită ilustrațiilor sale.
Atunci când romanul grafic a fost publicat pentru prima dată, ceea ce a impresionat cititorii și criticii a fost modul în care Eddie Campbell a dat formă poveștii lui Moore. Desenele autorului par să fi fost scoase direct din publicațiile periodice de epocă victoriană cunoscute sub numele de Penny Dreadfuls: broșuri care conțineau povești de groază, crimă și mister, caracterizate de ilustrații destul de rudimentare.

Campbell preia acest stil, îl adaptează cu trasarea sa întunecată și creează benzi desenate care se potrivesc în mod impecabil cu decorul narativ, dând aproape iluzia că ar fi fost desenate în perioada evenimentelor.
Romanul grafic a fost inițial publicat serializat în alb și negru (între anii 1989-1998), ediția restaurată, cea tradusă în română, este colorată.

Refacerea realizată de Eddie Campbell aduce modificări care conferă o mai mare adâncime ansamblului și, uneori, îl fac mai ușor de citit. Colorarea ilustrațiilor ajută imaginile să pară mai vii și scoate în evidență detaliile. Paleta de culori, de asemenea, se potrivește perioadei istorice: se folosește mult sepia, maro, gri, fără a ignora culori mai intense (roșul aprins al sângelui), dar care totuși rămân în tonuri vintage, de epocă.

Din Iad e o operă care, chiar dacă nu oferă în cele din urmă o soluție la misterul lui Jack Spintecătorul, oferă cu siguranță o nouă viziune artistică valoroasă a sa. În fața eșecului nostru uman și al insuccesului istoric de a oferi un răspuns definitiv la enigma detectivistă din Whitechapel, nu putem decât să ne amintim de singura certitudine constantă și incontestabilă a cazului: victimele.

Din Iad. O autopsie a lui Jack Spintecătorul este un roman grafic multi-premiat, recomandat tuturor celor ce au trecut de 18 ani (din motive de sexualitate explicită și disecții criminalistice), și – în special – celor care au încă impresia că o bandă desenată nu poate fi niciodată considerată cu adevărat literatură pură.

Scriitorul britanic Alan Moore (n. 1953) a devenit foarte cunoscut pentru romanele grafice Watchman, V for Vendetta, From Hell sau The League of Extraordinary Gentlemen. Cărți care au avut parte și de ecranizări hollywoodiene – de care însă autorul a ținut să se distanțeze.
Moore este cunoscut și ca magician, ocultist și anarhist, teme preluate și în scenariile pe care le-a creat pentru volumele sale.

logo Analogii - Antologii

cartea
poate fi comandată pe
site-ul  librăriei online
Portokal

portokal