Cele mai eficiente trupe de elită
din lume
Antrenamente încrâncenate, organizare perfectă, hotărâre, curaj, sânge rece, echipament de cea mai bună calitate și încredere totală în propriile capacități, iată principalele, dar nicidecum singurele, caracteristici care definesc Forțele Speciale de elită, în toate țările unde există astfel de unități de luptă.
Acestea primesc misiuni neconvenționale în zonele cele mai nesigure ale lumii, execută incursiuni de salvare sau de sabotaj în teritoriul inamic și previn posibile amenințări, prin acțiuni anti-teroriste.
Soldații Forțelor Speciale au criterii stricte de selecție și exerciții riguroase de formare, menite să îi elimine pe aceia dintre ei care nu pot face faţă standardelor extrem de exigente.
Membrii lor trebuie să fie cei mai buni dintre cei buni și sunt pregătiți fizico-psihologic să transforme imposibilul în posibil.
Un top cu cele mai eficiente unități de elită ar fi greu să excludă:
US Navy SEAL
Trupele Navy SEAL sunt forțele speciale ale Marinei S.U.A. utilizate prioritar în zone maritime și costiere, în conflicte și războaie neconvenționale, activități militare subversive, operațiuni diversioniste, acțiuni anti-teroriste, de recunoaștere, căutare și salvare sau în infiltrările din spatele liniilor inamice.
Numele sub care a ajuns celebru acest corp de elită este un acronim ce conține inițialele mediilor naturale unde membrii săi sunt antrenați să opereze: SEa – Air – Land (mare-aer-pământ).
Orice soldat care vrea să se alăture trupelor SEAL trebuie să treacă un stagiu de pregătire extrem de dur, în care i se testează rezistența, i se perfecționează tehnicile de luptă și este învățat să supraviețuiască în orice ambient, în orice condiții.
SAS
SAS (Special Air Service) datează din 1941, fiind prima unitate modernă de forţe speciale din istoria militară.
Marea Britanie duce o politică de discreție în privința corpului său armat de elită, acesta ajungând celebru mai debgrabă prin mitizare. Membrii săi au obligația să păstreze ei înșiși o anumită anonimitate, având chiar posibilitatea să refuze legitimarea în fața ofițerilor de poliție. Implicarea SAS în diferite operațiuni a fost mai mult intuită sau speculată, decât oglindită amănunțit în presă și alte mijloace de informare credibile.
Se știe că selecţia este una dintre cele mai dificile din lume, cu o rată de abandon sau respingere de peste 90%. Candidații care sunt admişi trec prin serii de instrucție teribilă, desfăşurate în mai multe locuri din lume, pentru a se adapta condiţiilor de mediu diverse, de la deşert, la iarnă polară ori pădure tropicală.
Deviza SAS sună astfel:
Who Dares Wins / Cine îndrăzneşte învinge.
Sayeret Matkal
Statul Major General de Recunoaștere din Israel sau Unitatea 269, mai des numită Sayeret Matkal, este o altă unitate de elită cu binemeritată reputație mondială.
Din cauza condițiilor mereu provocatoare în care acționează, profesionalismul i-a fost continuu testat în situații reale de luptă.
Principalul său scop este de a colecta informaţii, astfel încât, de cele mai multe ori, operează în spatele liniilor adversarilor.
Pe parcursul taberei de selecţie (Gibbush) potenţialii recruţi se antrenează în condiții foarte solicitante, fiind monitorizaţi în permanenţă de cadre medicale şi de psihologi.
Sunt pregătiți în domenii ca artele marţiale, ultilizarea armamentului, navigaţie, orientare în teren şi alte aptitudini esenţiale pentru a avea succes în misiunile încredințate.
Doar cei mai buni dintre ei ajung să facă parte din alcătuirea finală a echipei celor care au reușit.
Alpha Group
Spetsgruppa A sau unitățile rusești Alpha Group sunt unele dintre cele mai cunoscute forţe speciale din lume. Aceaste trupe de luptă antitero au fost create de către KGB în 1974 şi au rămas sub conducerea succesorului său, FSB.
Forţele speciale ruse și Grupul Alpha, în special, a fost supuse criticilor pentru intervențiile foarte decise, dar lipsite de subtilitate, ce nu pun destul preț pe viața umană, în cazul luării unor ostatici.
Eficiența lor este incontestabilă, dar de tip: Operația a reușit, însă pacientul a decedat.
Metodele acestora de antrenament sunt atât de împinse înspre extrem, încât multe dintre ele sunt ilegale în Statele Unite, fiind considerate tratament inuman.
Dacă doriți să aflați mai multe despre forțele speciale, mai ales despre trupele de elită Navy SEAL, puteți citi cartea Războinicul (memorialistică militară de cel mai înalt nivel), scrisă de Robert O’Neill, un veteran care a activat în cadrul lor ca lunetist, maestru parașutist, instructor pentru operațiuni aeriene, master training specialist, scafandru și expert în supraviețuire, luând parte la peste 400 de misiuni de luptă, în calitate de combatant sau lider de echipă.
O’Neill descrie misiunile din Irak și Afganistan, evocă umorul negru și camaraderia generate de anii lungi de război, exemplifică eficiența letală a celei mai exclusiviste unități din armata S.U.A. și dezvăluie detaliile celei mai importante operațiuni de eliminare a unui terorist din istorie, misiunea la finalul căreia a fost lichidat Osama bin Laden.
Cu mare drag și admirație mă uit la filmele în care protagoniștii fac parte din SEAL. Mi se par supra oameni, ținând cont de câtă munca, la toate nivelurile, trebuie sa depună să devină astfel. Iar G. I. Jane e unul dintre preferate.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Daaa, e incredibil nivelul rezistentei umane pe care ajung sa il testeze in pregatirea lor. 🙂 Si mie mi-a placut mult filmul. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Un articol interesant, numai bun de citit la cafea. De majoritatea auzisem, doar că nu știam atâtea informații despre ele.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc, Eva! 🙂 O ocupatie cu adevarat speciala. 🙂
ApreciazăApreciază
Fain articolul si foarte interesanta recomandarea de lectura aferenta. Multumesc!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Merci, Ana! 🙂 Cu drag! 🙂 Autobiografiile sunt pe atat de interesante, pe cat sunt protagonistii lor si mediul in care actioneaza, iar Robert O’Neill a trecut prin de toate in domeniul lui. 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Am citit-o in engleza. Vreau si varianta in română 🙂
Foarte fain articolul. Eu sunt fan trupe speciale. Ma uit la toate filmele de acest gen pe AXN. Bravo, Marius!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc, Vero! 🙂 O, cate pasiuni surprinzatoare ai! Cred ca Razvi e cel mai fericit, ca are oricand cu cine discuta despre subiecte atat de interesante! 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Niciodată nu ne plictisim 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană