Stâlpii Pământului 

prima parte din trilogia
Kingsbridge

 

                       de Ken Follett

 

Editura RAO
Colecția RAO CLASS
Anul apariţiei: 2013
Titlul original: The Pillars of the Earth (1989)
Traducere:  Andreea Ioana Șeler
Numărul de pagini: 1058
achiziționabil pe Libmag și Târgulcărții.ro

 

       Mi-am pus în gând să povestesc, pe acest blog, despre toate romanele scriitorilor pe care-i iubesc. Nu îndrăgesc, nu admir, lasă așa: iubesc, chiar dacă unii sunt de același sex și masculii se feresc de efuziuni reciproce. E cea mai potrivită expresie pentru simțămintele pe care ajungi să le ai față de autorii preferați, atunci când te-au cucerit pe deplin.

Poate cel mai prolific dintre ei, Ken Follett, are deja, și la mine, foarte multe cărți pe care i le-am savurat și comentat entuziast. Inclusiv Trilogia Secolului, o operă imensă, și la propriu, și la figurat.

Nu putea să îmi scape Stâlpii Pământului, care este unanim considerat cel mai bun roman al său, prim tom gigantic al celeilalte trilogii colosale, duse recent la capăt de maestru, Kingsbridge.

stalpii-pamantului

       Demiurgul acestui univers complex, de suspans istoric şi thriller psihologico-cultural, s-a născut la Cardiff în 1949, este laureat în Filosofie şi, după ce a practicat jurnalismul mai mulţi ani, s-a lansat sub pseudonime literare în lumea romanelor de consum, unde şi-a format o reţetă care l-a condus spre bestseller-urile ce vor veni unul după altul, odată ce hotărăşte să publice sub propriul nume. Are o singură constantă în scrierea sa. Nimic din ce istorisește nu poate fi neinteresant. În rest, abordează romane de orice soi: de aventuri, de spionaj, thrillere, istorice, cu subiecte înspre SF – ca biotehnologia ori clonarea – , ramificate saga familiale sau… combinaţii din toate astea. Iar epocile şi locaţiile în care se petrece acţiunea sunt nu numai extraordinar de diverse, dar şi prezentate mereu amănunţit, din cele mai inedite perspective, rod al unor documentări desăvârșite.

       Istorie medievală, arhitectură, pasiuni intense, război şi iubire – o saga epică, un torent de emoţii invârtejindu-se în jurul unei catedrale ce se înalță – asta este Stâlpii Pământului, cel mai apreciat roman al lui Ken Follett, autorul britanic de etnie galeză, care scrie numai cărţi bune.

Această epopee de peste 1000 de pagini, nu are un protagonist absolut, ci o galerie de personaje gravitând în jurul reconstrucţiei locaşului de rugăciune din Kingsbridge. Destinele lor se întrepătrund într-o atmosferă de intrigi, jocuri de putere la Curtea Regală şi în mediul ecleziastic, secrete, trădări, înfruntări între marea nobilime şi noua burghezie mercantilă incipientă, cruzimi, corupţie şi aventuri cavalereşti, amoroase sau ticăloase.

stalpii 4

       Rădăcinile politice ale evenimentelor ce vor tulbura viaţa tuturor locuitorilor regatului se hrănesc din tragedia naufragiului Corăbiei Albe, din 1120, când fiul regelui Henric I al Angliei piere alături de alţi copii bastarzi ai monarhului şi o mare parte din Curte, lăsând tronul fără moştenitor. O perioadă anarhică de lupte pentru putere pare, odată cu decesul regelui, teribil de previzibilă.

Povestea proriu-zisă a romanului debutează cu o execuţie publică prin spânzurare, după o acuzație de furt cam dubioasă. Populaţia orăşelului în care are loc asistă la ea neconvinsă. Francezul (cu referire la generaţiile de normanzi, foşti vikingi, venite în Anglia din nordul Franţei, după victoria lui Wilhelm Cuceritorul) este un tânăr ce pare educat şi cântecul lui dinaintea morţii lasă o adâncă impresie în sufletele celor care îl ascultă. Însă chiar mai mare înfiorare le va stârni tuturor, blestemul pe care îl aruncă la încheierea execuţiei iubita condamnatului, asupra celor ce i-au decis soarta. Un cavaler, un preot şi un călugăr.

       Perspectiva culisează şi ne aflăm în anul 1135 alături de Tom Constructorul, la începutul peregrinărilor sale în căutarea unui angajament, după ce o programare de nuntă întreruptă brusc îl face pe nobilul care-l tocmise la ridicarea casei pentru miri, să renunţe la serviciile lui. Tom încearcă să îşi găsească de lucru trecând de la un oraş la altul, alături de soţia sa Agnes, ce stă să nască, fiul lui, Alfred, şi fetiţa sa, Martha.

În itinerariul lui tot mai ghinionist şi mai lipsit de speranţă, este atacat de tâlhari, se vede nevoit să îşi vândă uneltele, suferă de foame, dar primeşte şi ajutor într-un moment greu, de la Ellen, o “nelegiuită” ce trăieşte în pădure, cu fiul ei Jack, şi în ochii galbeni hipnotici ai căreia o recunoaştem pe femeia care profera blestemele de la execuţia petrecută cu ani în urmă.

Stareţul Philip, un bun călăuzitor al micii sale comunităţi monahale, află de la fratele lui un secret pe care trebuie să-l transmită episcopului. Implicarea sa ezitantă în şerpăria intrigilor şi confruntărilor pentru Tron, care tocmai se acutiza, îl aduce în postura de a candida, mai mult întâmplător, pentru un loc important în ierarhia bisericească, ce duce la primirea responsabilității conducerii unei stareții mai mari. Cea de la Kingsbridge. Conformaţia lui spirituală, de sincer slujitor al Domnului, făcându-l pe preot să se întrebe doar dacă prin acest nou post, va putea fi mai de folos credincioşilor şi înfăptuirii voinţei lui Dumnezeu.

stalpii 8

Ca într-un joc de domino, unde fiecare dintre personaje are o influenţă asupra celorlalte, secretul mărturisit cu bună credinţă şi întru’ protecţia noului rege Stephen, de stareţ, va duce la un asediu al maleficei familii Hamleigh asupra castelului contelui de Shiring, tatăl băiatului moştenitor nobiliar Richard şi al lui Aliena, frumoasa fată ce a refuzat căsătoria care a dus la concedierea lui Tom Construnctorul şi înrăirea pretendentului respins, odrasla familiei Hamleigh, tot mai sceleratul William.

Tom tocmai credea că este la sfârşitul căutărilor sale şi că a găsit un loc de muncă în consolidarea cetăţii contelui, când se trezeşte prins în atacul asupra castelului unde de abia se angajase.

       Ţesătura care amestecă şi îndepărtează traiectoriile existenţei eroilor romanului, pe cât pare de de deşirată şi încurcată, privită prin ochii celor ce trăiesc evenimentele, pe atât se conturează de clar la o panoramare de ansamblu, ca şi cum Însăşi Divinitatea i-ar conduce pe toţi cei aleşi, spre punctul nodal al istorisirii: Catedrala încă neconstruită, din mintea lui Tom şi din sufletul călugărului Philip.

stalpii 9

       Bisericile gotice sunt unele dintre cele mai impresionante ctitorii ale geniului creator uman şi ale abilităţilor tehnice timpurii ale omenirii. Opere în piatră, la ridicarea cărora şi-au dat concursul generaţii de arhitecţi, meşteri, zidari şi amatori voluntari din rândul preoţimii sau enoriaşilor, decenii de-a rândul.

În Stâlpii Pământului ne aflăm chiar la primele monumente sacre grandioase construite astfel, într-o perioadă revoluţionară stilistic, marcată de trecerea de la arhitectura romanică la cea gotică.

Printr-o scriitură fluidă și captivantă, suntem absorbiți în interiorul unei capodopere a restaurării literare, ce se întinde pe 40 de ani din agitatul secol XII, integraţi afectiv şi total implicaţi emoţional în fiecare fragment al frescei istorice ce se desfăşoară în jurul nostru, cuprinzându-ne într-o realitate paralelă, la fel de vie ca și cea a prezentului.

       S-a făcut un mini-serial de 8 episoade după Stâlpii Pământului. Fidel originalului şi cu un cast plin de actori foarte buni, dar nereuşind totuşi să înfiripe întreaga magie a cărţii.

       Recomand din tot sufletul această poveste de epocă, pulsând intens a istorie readusă la viaţă magistral, ce reuşeşte să îmbine armonios şi inseparabil, realitatea cu fantezia, o creaţie nu mai puţin monumentală decât opera de artă sacră căreia îşi dedică viaţa personajele romanului. Unele pentru a înălța, altele pentru a distruge Catedrala din Kingsbridge, simbol al credinţei, al speranţei şi al oricărei forme de dragoste.

stalpii - coperta

Trilogia Kingsbridge este alcătuită din volumele:

Stâlpii Pământului (2009, 2010, 2013, RAO) / The Pillars of the Earth (1989)
O lume fără sfârşit (2012, 2016, Editura RAO) / World Without End (2007)
Coloana de foc (2017, Editura RAO) / A Column of Fire (2017)

 

images (3)

 

Romanul poate fi achiziționat pe site-ul librăriei Libmag și din anticariatul online Târgul Cărții, la cel mai bun preț

libmag

targul-cartii